Batony białkowe – jak wiele mamy z nich korzyści?

Batony białkowe, to jak sama nazwa wskazuje źródło dużej ilości białka. Pełnią one funkcję szybkiej przekąski, dzięki czemu podczas treningu nie musimy martwić się o właściwą suplementację białkową. Ponadto, oferują nam szeroką gamę korzyści, po które zdecydowanie warto sięgnąć. 

Skorzystaj z szerokiej oferty korzyści jakie dają batony białkowe

Batony białkowe to świetne źródło białka, ale również tłuszczy, węglowodanów oraz mikroskładników. W połączeniu z rodzynkami, orzeszkami lub migdałami otrzymujemy zupełnie zdrowy produkt. Dlatego, jeśli takie batony zawierają czekoladę mleczną lub płatki śniadaniowe, to należy ich surowo unikać, ponieważ przez te składniki źle wypływają na skład naszego ciała. Batony proteinowe mogą być bardzo zbliżone do tzw. gainerów. Obydwa produkty mają dostarczyć sporą ilość kalorii, poprzez połączenie węglowodanów z proteinami.

Kiedy należy jeść batony białkowe?

Batony białkowe można traktować jako zamiennik normalnego posiłku. Dlatego, jeśli zdarzają Ci się sytuacje, w których nie masz czasu na posiłek, to możesz go zastąpić batonem proteinowym. Skład takiego smakołyku może nieco różnić się od Twojego planu żywieniowego, ale tutaj najważniejsze jest to, aby zjeść coś zdrowego i pożywnego. Takie batoniki należy spożywać po treningu, gdy organizm ma większe zapotrzebowanie na proteiny, a taki produkt z pewnością mu tego dostarczy.

Batony proteinowe – zrób to sam!

Oczywistym jest, że na rynku możemy znaleźć różnego rodzaju gotowe batony białkowe, mające różny smak, skład oraz cenę. Zawsze przed zakupem takiego produktu sprawdź etykietę, dzięki której dowiesz się czy dany produkt nie zawiera substancji niepożądanych. Jednak czy to wszystko jest konieczne? Otóż nie, ponieważ batony białkowe możemy zrobić sami. W ten sposób będziemy pewni, że mamy produkt zdrowy i niezawierający substancji szkodliwych dla naszego zdrowia. Do ich wykonania będziemy potrzebować następujących produktów:

  • 80 g odżywki białkowej – u mnie smak owoców leśnych
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g żurawiny
  • 50 g mieszanki orzechów
  • 1 spora łyżka masła orzechowego
  • 150 ml mleka

Przygotowanie

1 krok – przygotuj miskę, w której połączysz wszystkie składniki, oprócz masła orzechowego i mleka.

2 krok – mleko przelej do małego garnczka i podgrzej, a następnie dodaj do niego masło orzechowe i wymieszaj tak, by uzyskało płynną konsystencję.

3 krok – dodaj mleko z masłem do pozostałych składników

4 krok – formę wyłóż folia spożywczą, przełóż do niej masę i wyrównaj mokrą dłonią. Po tych czynnościach gotowe batoniki należy chłodzić całą noc w lodówce.

 

Dodaj komentarz