Warzywa i owoce podstawą zdrowej diety!

single-image

Obecnie coraz częściej słychać głosy, mówiące o tym, że warzywa oraz owoce są tak bardzo napompowane wodą i pestycydami, iż w praktyce nie posiadają one zbyt wielu właściwości zdrowotnych. Padają twierdzenia, że przez stosowanie masowo środków ochrony roślin mogą być one dla nas wręcz szkodliwe i nie powinniśmy ich spożywać w znacznych ilościach. W żadnym wypadku nie jest to prawdą. Dlaczego warzywa i owoce dla sportowców są ważne? Czy warto je jeść? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule!

Czy owoce i warzywa są zdrowe?

Można się zgodzić że stwierdzeniem, że warzywa i owoce jeszcze 15-20 lat temu były przynajmniej w Polsce zdrowsze aniżeli dzisiaj. Wynikało to po prostu z bardziej naturalnych sposobów uprawy. Różne źródła podają, że na przełomie ostatnich 50-ciu lat na świecie zawartość witamin i minerałów w warzywach i owocach spadła nawet o 30-60%.

Nawet jeżeli po części jest to prawdą to i tak należy zachęcać do spożywania ich regularnie każdego dnia, ponieważ nadal mimo wszystko dostarczają nam potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Z drugiej strony istnieją badania które nie potwierdzają gorszej jakości warzyw i owoców, tak więc nie posiadamy pełnej wiedzy na temat tego jaka jest prawda.

I kto to mówi!

Słysząc czy to z mediów czy od innych osób, że nie powinniśmy jeść warzyw i owoców ponieważ mogą one być szkodliwe należy zadać sobie pytanie co w takim razie mamy jeść? Jaka jest dla nich alternatywa?
Chociaż opinie na temat rzekomej szkodliwości roślin uprawnych nie są jak na razie powszechne, to czasami się zdarzają i trafiają do świadomości niektórych ludzi. Mogą mieć one wpływ na ich późniejsze wybory żywieniowe. A to z kolei może przynieść negatywne skutki jeżeli chodzi o ich zdrowie, w wypadku rezygnacji z warzyw bądź owoców w codziennej diecie.

Czy warzywa i owoce można czymś zastąpić?

Nasza dieta powinna być odpowiednio zrównoważona, powinniśmy jeść jak najmniej przetworzone produkty. W jaki sposób mamy dostarczyć potrzebne nam do prawidłowego funkcjonowania minerały i witaminy oraz błonnik pokarmowy? Warzywa i owoce są konieczne i niezbędne do prawidłowego odżywiania organizmu.

Wydaję się bardzo prawdopodobne, że negatywne opinie mogą być rozpowszechniane przez koncerny farmaceutyczne, które zarabiają krocie na sprzedaży różnego rodzaju suplementów diety. W takiej sytuacji dobrze jest zniechęcić ludzi do spożywania bogatych w wartości odżywcze warzyw i owoców i zastąpienia ich suplementacją. Jest to złoty interes ponieważ są to produkty oparte głównie na naturalnych składnikach występujących w przyrodzie dlatego nie wymagają specjalnych badań i procedur w celu wprowadzenia ich na rynek, co z kolei znacząco obniża koszty produkcji.

dlaczego warzywa i owoce są zdrowe

Któż z nas nie posiada i nie przyjmuje np. magnezu, witaminy C, witaminy D, potasu itd. w kapsułkach czy tabletkach. Czy nie stało się normą, że w okresie zimowym aby wzmocnić odporność kupujemy w aptece lub w sklepie witaminę C w pastylkach czy w postaci tabletek musujących, zamiast np. zjadać codziennie paprykę, pomarańczę lub jarmuż, które są doskonałym jej źródłem w dodatku jej naturalną formą. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego typu wyborów bowiem jest to dla nas bardzo wygodne. Łatwiej nam przecież połknąć tabletkę aniżeli obrać pomarańczę, umyć i pokroić paprykę czy zmiksować jarmuż.

Na tym bazują firmy farmaceutyczne i ich specjaliści od marketingu i sprzedaży. Trzeba sobie jednak zdać sprawę z faktu, że przez brak konieczności spełnienia przez producenta tych produktów wielu wymogów jak np. podczas produkcji leków, często są one słabej jakości i niekoniecznie otrzymujemy to za co płacimy i co chcielibyśmy otrzymać.

Marketowe? Czy może lokalne?

Czym kierować się przy wyborze warzyw i owoców? Czy te dostępne w dużych sieciach są gorsze od tych dostarczanych przez lokalnych producentów? A może jeść tylko te z certyfikatem BIO?

Najważniejsze jest aby wyrobić sobie nawyk codziennego jedzenia warzyw i owoców. Oczywiście nie chodzi o to aby tylko na nich opierać swoją dietę i stawać się wegetarianami, weganami czy jeszcze inna wariacją roślinożerców. Chodzi po prostu o to by na stałe włączyć warzywa i owoce do swojej diety. Aby wyrobić sobie nawyk by przy każdym posiłku znalazły się odżywcze rośliny. To czy te produkty będą pochodziły z marketu czy od lokalnego producenta jest mniej ważne i zależy od uznania każdego z osobna. Być może jakość produktów od rolnika z okolicy jest lepsza niż tego zakupionego w dyskoncie jednak nie ma to aż tak istotnego wpływu na zdrowie.

Podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu jest regularne dostarczanie mu odpowiednich składników odżywczych. A te posiadają zarówno warzywa i owoce ze sklepu dużej sieci, od rolnika jak i żywność typu BIO. Być może ich ilość się różni, ale pamiętajmy, że nawozy i pestycydy stosują zarówno mali jak i wielcy producenci. Jeżeli chodzi o żywność BIO to tak naprawdę nikt jeszcze nie udowodnił jej dużo wyższej jakości. Najpierw wyróbmy sobie nawyk, a dopiero później testujmy co jest dla nas lepsze i l co nam bardziej służy.

Moc warzyw i owoców

Warzywa i owoce są przebogatym źródłem mikro i makroelementów, witamin, minerałów, błonnika pokarmowego czy chociażby wody. To wszystko sprawia, że spożywanie ich regularnie w połączeniu z innymi produktami jak dobrej jakości mięso, nabiał, ryby, nasiona czy zioła, wyposaża nas w swoistą amunicję do walki z różnego rodzaju chorobami również nowotworami, ale także przed udarem mózgu czy zawałem serca.

Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu dlatego z resztą stoją u podstawy piramidy żywieniowej człowieka.
Jeżeli chodzi o warzywa to ich olbrzymią zaletą jest niska kaloryczność, co sprawia, że osoby które je uwielbiają nie muszą się specjalnie ograniczać w ich spożyciu.

Nieco inaczej sprawa ma się z owocami które zawierają spora ilość naturalnych cukrów przez co nie powinno się nimi za bardzo objadać, a raczej znać po prostu umiar. Ich kaloryczność jest więc także większa. Bardzo kaloryczne bywają suszone owoce. Przykładem tego mogą być np. suszone śliwki.

owoce i warzywa

Sztuczne nawozy, a spożywanie owoców i warzyw

Wracając do wątku szkodliwości warzyw i owoców z powodu stosowania przy ich uprawie różnego rodzaju nawozów sztucznych lub pestycydów należy zaznaczyć, że na pewno przez samo umycie produktów nie pozbędziemy się z nich wszystkich szkodliwych związków. Trafią one do naszego organizmu, lecz dostarczając przy tym tak wielu składników odżywczych, sprawimy że nasze ciało będzie w stanie pozbyć się lub zneutralizować ich szkodliwe działanie ponieważ sprawny i silny organizm jest w stanie bardzo łatwo oczyścić się z niechcianych związków. To właśnie brak jego właściwego odżywiania czyli w momencie gdy posiada on deficyt jakichś minerałów, witamin czy błonnika itd. sprawia, że nie jest on w stanie odpowiednio chronić się przed ich działaniem. Układ odpornościowy zostaje w pewien sposób upośledzony czego następstwem bywają różnego rodzaju choroby.

Jedzmy warzywa i owoce!

Podsumowując należy zachęcić wszystkich którym w jakiś sposób zależy na zdrowiu, dobrym samopoczuciu i energii do życia, aby znaleźli w swoim codziennym jadłospisie miejsce dla warzyw i owoców.
Niech nikt nie da się oszukać tym którzy zniechęcają do ich spożywania, bo jeżeli to robią to zwyczajnie mają w tym swój interes.

Nie odżywimy właściwie organizmu jedząc przetworzone produkty pełne cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, tłuszczu palmowego, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Przez ich spożycie co najwyższej osłabiamy swój układ odpornościowy, zaszkodzimy wątrobie i jelitom, pogorszymy nastrój i narazimy się na różne choroby (w tym nowotwory!)

Stosując dietę bogatą w rośliny skutek będzie zupełnie odwrotny czyli poprawimy swoje samopoczucie, wzmocnimy układ odpornościowy, zadbamy o jelita, damy wytchnienie wątrobie i zmniejszymy prawdopodobieństwo wystąpienia u nas wielu groźnych chorób.

 

Mogą Ci się również spodobać