Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl
sportodzywki.pl|Suplementy|Karob: jakie są jego zalety i jak go stosować?

Karob: jakie są jego zalety i jak go stosować?

08.12.2021

Karob: jakie są jego zalety i jak go stosować?

Jakie są korzyści z mąki chleba świętojańskiego? Jak smakuje karob? Jak używać chleba świętojańskiego? Dowiedz się, jakie pytania możesz mieć na temat szarańczynu strąkowego, małego nasionka o wielu zaletach. Karob – właściwości poznasz w tym krótkim artykule!

Można go znaleźć w postaci nasion, proszku (mączki chleba świętojańskiego), gum lub nawet gotowych suplementów diety: chleb świętojański ma wiele zalet, szczególnie dla układu trawiennego!

Co to jest chleb świętojański?

Karob uzyskuje się z nasion szarańczynu hiszpańskiego – szczególnie odpornego na suszę drzewa owocowego. Występuje głównie w krajach śródziemnomorskich. Strąk drzewa karobowego może mieć do 30 cm długości, a po dojrzeniu jest zakrzywiony i brązowy.

Jak smakuje karob?

Karob to nasiona, które smakują bardzo podobnie do kakao. W niektórych przepisach jest on często stosowany jako zamiennik kakao, ponieważ zawiera dużą ilość błonnika i ciekawych składników odżywczych, co czyni go zdrową alternatywą, która jest równie pozytywnie działa jak kakao.

Karob – właściwości odżywcze i zastosowania

Karob jest żywnością składającą się z około 40% cukrów, 35% skrobi i 7% białka. Nasiona te zawierają również minerały, takie jak wapń i magnez. Występuje w nim też aminokwas, który jest czynnikiem decydującym w produkcji kolagenu (hydroksyprolina) – głównego białka organizmu. Wysoka zawartość błonnika sprawia zaś, że nasiona te są doskonałym sprzymierzeńcem dla tranzytu jelitowego.

Karob – do czego się go stosuje? Ten w proszku jest stosowany jako zagęstnik, na przykład w preparatach antyrefluksowych dla niemowląt. Właściwości zmiękczające tego proszku uzyskanego z nasion karobu są związane z obecnością galaktomannan, który jest polimerem, obecny w wielu nasion, czasami używane do zastąpienia skrobi.

Karob  – właściwości wspomagające odchudzanie

Nasiona chleba świętojańskiego są niskokaloryczne i bogate w błonnik (średnio zawierają ponad 70 gramów błonnika na 100 gramów). Duża część z tych włókien są rozpuszczalne włókna (łatwo rozpraszają się w cieczy, tworząc żel). Rozpuszczalne włókna zmniejszają wchłanianie tłuszczów i glukozy przez organizm, a żel utworzony w żołądku podkreśla i przedłuża uczucie sytości, co zmniejsza chęć przekąski.

Aby użyć chleba świętojańskiego jako części programu odchudzania, rozcieńcza się go w gorącym płynie, takim jak mleko roślinne lub woda. Możesz również dodać karob w proszku do smoothie, lub użyć go do zagęszczenia i nadania kremowej konsystencji daniu lub zupie, bez dodawania zbyt wielu kalorii.

Zaparcia lub biegunka – karob jako sprzymierzeniec pracy jelit

Ze względu na wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika, proszek z nasion chleba świętojańskiego ma zdolność do regulowania tranzytu jelitowego. Dzięki temu będzie miał naturalny efekt przeczyszczający, co może pomóc w przypadku zaparć. W sferze trawienia, dzięki działaniu regulującemu tranzyt, nasiona te mają również pozytywny wpływ na biegunkę.

Karob – do czego stosować na co dzien

Karob jest używany w taki sam sposób jak kakao. Może być spożywany na surowo lub na gorąco, rozcieńczony w płynie, takim jak mleko krowie lub roślinne (mleko sojowe, ryżowe, migdałowe itp.).

Interesujące może być zastosowanie proszku z chleba świętojańskiego w niektórych preparatach, szczególnie w ciastach, takich jak na przykład pudding ryżowy lub ciasta, ponieważ nada on oryginalny smak, zapewniając jednocześnie wiele korzyści dzięki swojemu składowi odżywczemu.

Aby uzyskać „pocieszający” napój w zimie, możesz zastąpić kakao w proszku proszkiem z chleba świętojańskiego, aby uzyskać „gorącą czekoladę„!

Czy mąka chleba świętojańskiego zawiera gluten?

Nie. Proszek z chleba świętojańskiego lub mąka z chleba świętojańskiego nie zawiera glutenu, co sprawia, że może być alternatywą np. dla zwykłej mąki pszennej. Osoby z alergią lub nietolerancją na gluten mogą również używać mąki chleba świętojańskiego do gotowania.

Karob – właściwości niekorzystne – jakie skutki uboczne może wywołać?

Karob jest uznany za nieszkodliwy o ile jest spożywany w rozsądnych ilościach. Jednak nasiona te są przeciwwskazane i powinny być unikane przez niektórych ludzi. Po pierwsze, to osoby nadwrażliwe na karob lub garbniki. Unikać karobu powinni też anemicy – może zmniejszyć wchłanianie żelaza.

Na koniec, jeśli smak karobu do Ciebie nie przemawia, powinieneś wiedzieć, że składnik ten dostępny jest również w formie suplementów diety, w kapsułkach. Może pomóc podczas kuracji odchudzającej. W razie wątpliwości, przed rozpoczęciem kuracji karobem, nie wahaj się zasięgnąć porady u specjalisty.

 

Mogą Ci się również spodobać

3 zdrowe sposoby na szybszy wzrost mięśni

11.07.2019

Mężczyźni bardzo często dążą do wypracowania umięśnionej sylwetki. Spędzają w […]

Czy kawa wypłukuje magnez z organizmu?

Poniedziałek, godzina 7 rano. Stoisz w kuchni, nad ekspresem do […]

Genetyka w kulturystyce – ile jest prawdy w słowach ,,genetyki nie przeskoczysz”?

Genetyka w kulturystyce to warunek sukcesu, na który (jeszcze) nie […]

Bądź zawsze
na bieżąco

Zapisz się do newslettera i nie przegap
publikacji najnowszych artykułów