Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl
sportodzywki.pl|Diety|Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data publikacji 15.11.2022

Przeczytasz w 7 minut 81 wyświetleń

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie trzeba sięgać po suplementy, bo naturalne probiotyki znajdziesz w każdym sklepie. Ba – idziemy o zakład, że część probiotycznych produktów spożywczych leży właśnie w Twojej lodówce. Jakie naturalne probiotyki na jelita warto włączyć do diety już  od dzisiaj? Przeczytaj!

Naturalne probiotyki – po co włączyć je do diety?

Zanim przejdziemy do wymieniania, jakie są najlepsze naturalne probiotyki jelita, wyjaśnijmy, po co warto włączyć je do diety niezależnie od celu sylwetkowego

Probiotyki to żywe mikroorganizmy – kultury bakterii, obecnych w jelitach. Dostarczenie ich z pożywieniem wzbogaca Twoją armię dobrych bakterii. Dieta bogata w naturalne probiotyki sprzyja trawieniu, poprawia odporność, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i samopoczucie psychiczne. A w dodatku… naturalne probiotyki na jelita są bardzo smaczne!

Probiotyków nie należy mylić z prebiotykami ani synbiotykami. Prebiotyki a probiotyki oraz preparaty synbiotyczne to odmienne związki – przeczytaj o różnicach: Prebiotyki a probiotyki i synbiotyki – czym to się różni?

Przekonaliśmy Cię? To przejdźmy do listy 10-ciu najlepszych produktów, dostarczających miliardy bakterii probiotycznych!

1 – naturalne probiotyki – kapusta kiszona

Zacznijmy od produktu, którego smaku nie da się pomylić z niczym innym. Kiszonki to doskonałe źródło bakterii probiotycznych. Niska kaloryczność (18-25 kcal na 100 gramów) i przystępna cena, wyrazisty smak, powszechna dostępność – jedz kiszoną kapustę ile dusza zapragnie.

naturalne probiotyki na jelita - kapusta kiszona
Najlepsza kapusta kiszona to ta domowa – naturalne probiotyki, bogaty smak i żadnego cukru.

Zwróć uwagę na skład gotowych surówek. Niektóre kiszonkowe surówki mają w sobie zdecydowanie za dużo cukru względem potrzeb… Im większy procent czystej kapusty kiszonej, tym lepiej. Postaw słoik (lub otworzony woreczek) kiszonki na drzwiach od lodówki i dodawaj ją do wytrawnych obiadów, a Twoim jelitom nie zabraknie dobrych bakterii.

2 – naturalne probiotyki na jelita – ogórki kiszone

A obok słoja z kapustą – słoik ogórków.

Ogórki kiszone również powstają w wyniku procesu fermentacji. To bakterie kwasu mlekowego odpowiadają za ich charakterystyczny smak – te same bakterie znajdują się w jelitach. Kiszone ogórki mają jeszcze niższą kaloryczność, niż kapusta (11-13 kcal na 100 gramów). Potraktuj je jako zdrowe, fit-przekąski na redukcję i chrup bez wyrzutów – z korzyścią dla jelit.

burger  z ogórkiem kiszonym
Co powiesz na domowego burgera drobiowego z pokrojonym ogórkim kiszonym?

Uwaga – ogórki konserwowe to nie ogórki kiszone. Ogórki konserwowe są znacznie słodsze, bez mocno kwaśnego posmaku. Przygotowuje się je bez fermentowania, tylko z octem i przyprawami. Marynaty do ogórków konserwowych są z reguły pełne cukru, więc za przyjemny smak płacimy wyższą kalorycznością i przede wszystkim, brakiem probiotycznych właściwości ogórków kiszonych.

3 – jogurt naturalny

Spośród produktów spożywczych, wyjątkowym bogactwem bakterii probiotycznych wyróżnia się naturalny jogurt. To źródło pełnowartościowego białka i wielofunkcyjny element jadłospisu. Czytaj skład – prawdziwy jogurt naturalny zawiera tylko mleko, bez żadnych zagęstników, mleka w proszku, stabilizatorów ani poprawiaczy smaku.

deser bogaty w neturalne probiotyki na jelita
Deser a’la Monte z granolą – 2/3 jogurtu naturalnego, 1/3 jogurtu naturalnego z domieszką kakao.

Z jogurtu naturalnego można zrobić desery, wytrawne dipy, koktajle, potraktować go jako zamiennik mleka do płatków, polać nim świeże owoce, przyrządzić domowe lody, zastąpić majonez w sałatce jarzynowej… 

Naturalne probiotyki na jelita na bazie jogurtu naturalnego smakują wybornie. Pasują do makro na redukcji, oraz na masie. W kuchni z jogurtami w roli głównej, ogranicza Cię tylko wyobraźnia!

4 – naturalne probiotyki na jelita – kefir

Kefir to niedoceniony kolega jogurtu naturalnego. Lubi go zdecydowanie mniej osób… a szkoda, bo kefiry to naturalne probiotyki, które dobrze spisują się w kuchni.

letni chłodnik z botwinki na kefirze
Chłodnik z botwiny na kefirze – orzeźwiający i bogaty w naturalne probiotyki.

Kefiry dobrze smakują ze świeżym pieczywem posmarowanym miodem i dżemem – swoją kwaskowatością przełamują mocny smak słodyczy. Można go użyć zamiast mleka do ciasta na placki – będzie gęstsze. W lecie, koniecznie spróbuj koktajli i wytrawnych zup-chłodników na bazie kefiru. Orzeźwią jak kubeł zimnej wody.

5 – sery… ale nie wszystkie

Najbogatsze naturalne probiotyki na jelita to sery z mleka niepasteryzowanego. Należy do nich na przykład oryginalny parmezan. Trzeba go sprowadzać z zagranicy, bo w Polsce dostaniesz tylko wyroby mleczne pasteryzowane. 

Pasteryzacja zabija złe bakterie i wirusy, ale, niestety, również te dobre.

Bakterie probiotyczne znajdziesz także w cheddarze, goudzie, mozzarelli (zwłaszcza mozzarelli zmleka bawolego) i niektórych serkach wiejskich wzbogaconych żywymi kulturami bakterii. Mleko pasteryzowane zawiera niewiele probiotycznych organizmów w porównaniu z niepasteryzowanym, ale i tak warto włączyć sery do diety, bo wciąż są ich wartościowym źródłem.

smażona mozzarella w panierce
Mozzarella obtoczona w przyprawach.

Sery nie muszą być wysokokaloryczne. Na rynku znajdziesz mozzarellę w wersji light oraz odtłuszczone sery żółte – ratunek na redukcji. Trzeba też zauważyć, że naturalne probiotyki to nie wszystko – sery obfitują w wapń oraz białko.

6 – naturalne probiotyki na jelita – kimchi

Czas na coś egzotycznego!

Kiedy tylko będziesz miał w pobliżu koreańską restaurację, wstąp i skosztuj tradycyjnego kimchi – fermentowanych warzyw. Podstawą jest kiszona kapusta pekińska oraz rzepa. Kimchi dopełnia papryka, marchew cebula i czosnek. Zależnie od preferencji, można do niego dodać inne warzywa. 

Koreańskie kimchi - naturalne probiotyki na jelita
Kimchi może i nie wygląda zbyt apetycznie… ale warto je polubić za wnętrze!

Dzięki złożonej kompozycji, kimchi nie jest typową kiszona kapustą, a prawdziwą bombą smaku, obfitującą w naturalne probiotyki. Kimchi w każdym miejscu smakuje inaczej, a intensywność kwasowości zależy od czasu fermentacji. Zmieści się w makro nawet na ostrej redukcji – dostarcza 30-40 kcal na 100 gramów. Zazwyczaj podaje się je z gotowanym ryżem.

7 – naturalne probiotyki na jelita – pasta miso

Przenosimy się do sąsiadów Koreańczyków.

Miso to japońska pasta ze sfermetowanej soi. Przygotowuje się ją z użyciem soli, zbóż i specjalnego grzyba o nazwie koji – właśnie ten grzybek sprawia, że w paście rozwijają się naturalne probiotyki na jelita. 

japońska pasta ze sfermentowanej soi miso
Pasta miso – wyrazista smakowo i bogata w naturalne probiotyki na jelita.

Jak robi się taką pastę? Ugotowane ziarna soi zostają zmielone, wymieszane z solą, zbożem i grzybkiem, a następnie pasta leżakuje nawet przez 5 lat. Długość fermentacji miso wpływa na smak – za każdym razem pasta smakuje nieco inaczej. 

A do czego używać miso? Jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych oraz zupy o tej samej nazwie. Warto skosztować – oryginalne miso bez problemu kupisz w sklepach internetowych i hipermarketach. 

8 – naturalne probiotyki na jelita – kombucha

Kombucha to napój, który po brzegi wypełniają naturalne probiotyki. Fermentowana herbata przybyła do Europy z Japonii i od llat  wyłącznie zyskuje na popularności. Powstaje dzięki grzybkowi scoby (zwany też grzybem herbacianym), na bazie dowolnej herbaty posłodzonej wybranym cukrem.

grzybek scoby do kombuchy
Kombucha wygląda jak zwykła herbata. Jej magia (i naturalne probiotyki na jelita) kryje się w grzybku scoby.

Smaku kombuchy nie sposób z czymkolwiek porównać. Na szczęście, bez problemu dostaniesz ją w Polsce. Im krótszy, bardziej naturalny skład bez smakowych dodatków, tym lepiej. A jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja kombucha zawiera tylko naturalne probiotyki – zero sztucznych urozmaiceń – możesz przygotować ją samodzielnie

9 – naturalne probiotyki – ocet jabłkowy

Wracamy na swojskie podwórko.

Ocet jabłkowy – kolejny naturalny probiotyk, który możesz włączyć do diety po wizycie w najbliższym sklepie. Wykorzystuj go do marynat, sałatek, sosów i domowych past. Koniecznie rozcieńcz przed spożyciem, bo czysty ocet jabłkowy jest bardzo silny.

Po ocet jabłkowy warto sięgnąć także w celu pielęgnacji skóry… ale to już inna historia.

naturalne probiotyki na jelita - ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy przyda sie w każdej kuchni.

Naturalne probiotyki na jelita zawarte w occie to tylko jedna z jego zalet. Według zespołu Raquel Urtasun (2020 rok), może wspomagać dietę redukcyjną. Ocet z jabłek przeciwdziała otyłości, poprawia wrażliwość na glukozę i zapobiega stłuszczeniu wątroby. Oczywiście, na redukcji nie zastąpi starego, dobrego deficytu kalorycznego… ale zawsze to jakaś pomoc!

10 – czekolada?!

Tak – ale nie zwykła czekolada, a specjalna czekolada probiotyczna. Na rynku znajdziesz wiele produktów, do których dodano naturalne probiotyki na jelita. Wśród nich jest także szeroki wybór słodkości. Czekolada to w końcu łakoć na bazie mleka, a to stworzyło producentom spore pole do popisu.

Szczególnie interesujące smakowo są czekolady na bazie kefiru. A o tym, co można zrobić z czekoladą, z pewnością nie trzeba mówić… Na jednym paseczku się nie skończy – zwłaszcza, że przecież jesz ją dla zdrowia, prawda?


Naturalne probiotyki na jelita dostaniesz w każdym sklepie spożywczym. Oprócz tradycyjnych jogurtów i kiszonek, skosztuj japońskiej pasty ze sfermentowanej soi, kombuchy, koreańskiego kimchi oraz wyjątkowej czekolady probiotycznej. Ty będziesz się świetnie bawił testując nowe smaki, a Twoja mikroflora jelitowa… ucieszy się jeszcze bardziej!

Bibliografia:

Terpou A, Papadaki A, Lappa IK, Kachrimanidou V, Bosnea LA, Kopsahelis N. Probiotics in Food Systems: Significance and Emerging Strategies Towards Improved Viability and Delivery of Enhanced Beneficial Value. Nutrients. 2019 Jul 13;11(7):1591. doi: 10.3390/nu11071591. PMID: 31337060; PMCID: PMC6683253.

Akarca G, Yildirim G. Effects of the probiotic bacteria on the quality properties of mozzarella cheese produced from different milk. J Food Sci Technol. 2022 Sep;59(9):3408-3418. doi: 10.1007/s13197-021-05324-w. Epub 2021 Nov 30. PMID: 35875239; PMCID: PMC9304467.

Park KY, Jeong JK, Lee YE, Daily JW 3rd. Health benefits of kimchi (Korean fermented vegetables) as a probiotic food. J Med Food. 2014 Jan;17(1):6-20. doi: 10.1089/jmf.2013.3083. PMID: 24456350.

Urtasun R, Díaz-Gómez J, Araña M, Pajares MJ, Oneca M, Torre P, Jiménez M, Munilla G, Barajas M, Encío I. A Combination of Apple Vinegar Drink with Bacillus coagulans Ameliorates High Fat Diet-Induced Body Weight Gain, Insulin Resistance and Hepatic Steatosis. Nutrients. 2020 Aug 19;12(9):2504. doi: 10.3390/nu12092504. PMID: 32825073; PMCID: PMC7551919.

Mogą Ci się spodobać

Ile tłuszczu dziennie powinieneś jeść? Redukcja i masa u obu płci

Data publikacji 25.11.2022

Przeczytasz w 7 minut 15 wyświetleń

Tłuszcz to równie ważny makroskładnik, co węglowodany i białko. Mimo […]

Ile wody pić dziennie by czuć się dobrze, a ile by schudnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 39 wyświetleń

Bez jedzenia można przeżyć nawet miesiące. Bez snu? Rekord wynosi […]

,,Dlaczego nie mogę schudnąć?” 15 przyczyn – znajdź swoją!

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 45 wyświetleń

Dlaczego nie mogę schudnąć? To najczęstsze pytanie padające w gabinetach […]

Wysokokaloryczne produkty, które warto jeść na redukcji – 10 źródeł wielu dobrych kalorii

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 60 wyświetleń

Bezwzględne cięcie kalorii na redukcji to już przeżytek. Dzisiaj, zamiast […]

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 82 wyświetleń

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie […]

,,Dlaczego nie mogę przytyć”? 3 przyczyny i rozwiązania!

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 76 wyświetleń

Trudności z przybraniem na wadze są równie poważnym problemem, co […]

Erytrytol – czy jest zdrowy? Badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 93 wyświetleń

Dieta bez cukru? Żaden problem – dzisiaj, erytrytol kupisz nawet […]

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 135 wyświetleń

W ostatnich latach, ksylitol zyskuje coraz większą popularność, jako zamiennik […]

Tanie źródło białka – jak zrobić mięśnie i nie zbankrutować? Kilkanaście opcji

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 140 wyświetleń

Kiedy chcesz zrobić mięśnie, nie musisz wydawać kroci na jedzenie […]

Ile białka ma kurczak? Pierś, udka, skrzydełka

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 120 wyświetleń

Nie istnieje bardziej kulturystyczne danie, niż kurczak z ryżem. Na […]

Co zrobić z białek oprócz bezy? 10 propozycji

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 61 wyświetleń

Po ostatnim gotowaniu zostało Ci kilka białek jaj? Schowaj je […]

Ile białka jest w jajku i jak najlepiej je jeść?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 125 wyświetleń

Jajka to superżywność! To, ile walorów odżywczych, witamin, minerałów i […]

Słodziki czy cukier – co lepsze? Czy słodzik jest zdrowy? Badania i kontrowersje

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 94 wyświetleń

Dieta bez cukru białego? Nic prostszego – na rynku żywności […]

Jak pozbyć się tkanki tłuszczowej? Z brzucha, z ud, z bioder…

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 159 wyświetleń

Dla wypracowania estetycznej sylwetki niezbędna jest nie tylko budowa masy […]

10 pomysłów na posiłek przedtreningowy – na słodko i na wytrawnie

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 98 wyświetleń

Prawidłowo skomponowany posiłek przedtreningowy może odmienić Twój trening! Dzięki niemu, […]

Co to jest redukcja i czym się różni od odchudzania?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 140 wyświetleń

Najpierw masa, potem redukcja! O co chodzi na masie? Oczywiście […]

Ciastka Belvita – czy są zdrowe i naprawdę idealne na śniadanie?

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 342 wyświetleń

Ciasteczka Belvita to produkt, który od lat widzimy w telewizji, […]

Jakie witaminy ma banan? Odżywcze i praktyczne właściwości bananów

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 135 wyświetleń

Banan to jeden z najbardziej sportowych owoców ostatnich lat! Obowiązkowy […]

Co jeść przed treningiem, żeby poszedł zgodnie z planem?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 163 wyświetleń

Prawidłowo skomponowany posiłek przed treningiem może być prawdziwą rewolucją w […]

Dieta bez cukru – czy to zdrowa decyzja?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 263 wyświetleń

Świat dietetyki grzmi – ludzie spożywają za dużo cukru! Wszechobecność […]

Siłownia bez diety – czy będą jakieś efekty?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 187 wyświetleń

Najprostszy sposób, aby zadbać o siebie, to zacząć ćwiczyć i […]

Co jeść na redukcji, żeby była skuteczna i zdrowa?

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 96 wyświetleń

Redukcja może być przyjemna. Może też być trudna, ciężka, niezdrowa […]

Jak jeść więcej warzyw? 10 trików – zamiast suplementacji witamin!

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 95 wyświetleń

Jak sprawić, by dieta była pełna witamin? Oczywiście jeść warzywa […]

Co jeść po treningu siłowym? 7 inspiracji na posiłki potreningowe

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 402 wyświetleń

Poćwiczone? Więc czas wrzucić coś na ząb! Co jeść po […]

Jak wytrwać na diecie? 10 porad i 1 ostrzeżenie

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 78 wyświetleń

Podjąłeś decyzję o zmianie? To już wielki krok. Teraz czas […]

Śniadanie na słodko – 7 pomysłów na słodkie śniadania. Bez owsianki!

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 122 wyświetleń

Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia, niż pożywne, smakowite […]

Co na zakwasy po siłowni? 10 sposobów, by szybciej się pozbierać

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 1080 wyświetleń

Treningi nóg tak ostre, że rozważasz przeprowadzkę na parter? Trening […]

Magnez w jedzeniu – 10 źródeł i inspiracji kulinarnych z nimi

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 2250 wyświetleń

Magnez – jeden z kluczowych pierwiastków w organizmie. Przyjmuje się, […]

Co jeść żeby przytyć? 8 produktów, które Ci w tym pomogą

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 167 wyświetleń

Chcesz raz na zawsze skończyć ze zbyt szczupłą sylwetką? To […]

Wahania wagi – skąd się biorą? Wyjaśniamy wzrost i nagły spadek wagi!

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 126 wyświetleń

Jesteś na diecie, ćwiczysz, trzymasz się swoich założeń, a nagle… […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się