Po co Ci białko kurze w butelce?

single-image

Izolaty, gainery, carbo, boostery tlenku azotu a pomiędzy nimi… białka w płynie? Dokładnie tak – białko kurze w butelce znajdziemy w każdym sklepie z profesjonalnymi suplementami dla sportowców! Dziwne? Wcale nie! Przeczytaj do czego przydaje się ta swojsko brzmiąca odżywka!

Białka w płynie – za co cenimy białka jaj?

Jajka od kury (i nie tylko od kury!) z powodzeniem można wpisać na listę superfoods. Jeśli tylko nie masz uczulenia na jajka, to jedna z najlepszych rzeczy jakie możesz zaserwować swoim mięśniom.

Białko kurze to tak zwane ,,białko wzorcowe”. Zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne, szybko się trawi i przyswaja dzięki czemu w XXI wieku doczekało się miana ,,białka wzorcowego”.

O co chodzi z ,,białkiem wzorcowym”? Naukowcy uznają je za białko doskonałe. Jego wartość biologiczną ocenili na 100. Do kurzego białka jako do idealnego wzorca porównuje się wszystkie inne źródła protein. Nawet gdy dane źródło protein (tak jak mięso i nabiał) zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne, daleko im do idealnych proporcji obecnych tylko w jajkach.

Przykłady? Mleko i twaróg są na drugim miejscu z wartością spożywczą ocenianą na 93. Wołowinę oraz drób oceniono na 75 a orzechy na 55. Spodziewałeś się, że zwykłe białko kurze wygrywa nawet z ulubionym mięsem sportowców?

Białka w płynie na redukcji – po to żeby nie marnować!

Żółtko kurzego jaja to kopalnia witamin, minerałów i zdrowego tłuszczu. Niestety jednak, jak tłuszcz to i kalorie – jedno żółtko dostarcza około 60 kalorii. To sporo szczególnie na redukcji.

W Sieci nie brakuje ,,fit przepisów” na dania wytrawne i desery mające za podstawę białko kurze. No właśnie – białko, a co zrobić z żółtkiem? Jeśli nie wykorzystamy go w ciągu trzech dni i nie zamrozimy, nada się tylko do wyrzucenia. Piekąc omlety czy proteinowe ciasta zużywamy całkiem sporo jajek – nadążenie z używaniem żółtek nie zawsze jest proste.

Białka w płynie w butelce to koniec problemu! Proteinowe bomby przygotujesz bez zmarnowania ani jednego żółtka. Ostro tniesz kalorie, wolisz inne źródła tłuszczu na redukcji a może po prostu nie lubisz smaku żółtek? Teraz możesz ich po prostu nie kupować!

Białko w płynie – po to żeby nie sprzątać!

Czapki z głów przed wszystkimi, którzy doszli do perfekcji w rozbijaniu jajek! Tu wpadnie skorupka, tam coś cieknie, tamto jest pęknięte i płynie po drzwiczkach od szafki… A jeśli w dodatku trzeba oddzielić białko od żółtka, jak w większości przepisów, bałagan jeszcze się kumuluje.

Zabawa z kurzymi jajami w kuchni potrafi zirytować i nabrudzić. Białka w płynie docenią szczególnie ci, którym w kuchni wychodzi tylko robienie herbaty! A w gorszy dzień przyda się nawet miłośnikom pichcenia!

Białka w płynie na dobicie makro – dla wegetarian i alergików

Ah to makro! Nie udało się ,,przejeść” dzisiaj wystarczającej ilości protein a nie masz ochoty na odżywkę? Białko kurze w płynie to dużo protein w małej objętości – w dodatku doskonale przyswajalnych.

Grupami które miewają problem z ,,dobiciem” białka są wegetarianie. Nie spożywają mięsa, ale za to chętnie sięgają po jajka i nabiał. Bywa jednak, że to nie wystarcza, szczególnie że mleczne produkty są bardzo sycące. Sposób? Białko w płynie!

Białko kurze w płynie trafi także do osób uczulonych na mleko. Ci alergicy mają ograniczony wybór w kwestii wartościowych źródeł protein. Mięso, niektóre odżywki i mieszanie białek roślinnych to podstawy, poza tym mogą swobodnie spożywać właśnie białka jaj.

Kto jeszcze chętnie sięga po białko w płynie? Bezglutenowcy! Mimo że na rynku dostępne są odżywki dostosowane do specyficznych potrzeb żywieniowych, naturalne kurze białka to wciąż jedna z najdoskonalszych opcji. Osoby z celiakią bardzo chętnie włączają płynne białko kurze do diety, bo to duże ułatwienie przy samodzielnym eksperymentowaniu z bezglutenowym gotowaniem.

Białka w butelce to świetny pomysł dla każdego sportowca, który lubi dobrze zjeść a nie lubi sprzątać, marnować jedzenia i potrzebuje zdrowego sposobu na ,,dobicie” białka w diecie. Taka swojska odżywka stwarza ogromne możliwości w kuchni – zarówno tej zwykłej, jak i tej dostosowanej do diet wykluczających.

Zaciekawił Cię temat ,,wyjątkowości” kurzych jajek? Przeczytaj nasz ogólny artykuł o białku – nie tylko to kurze jest fascynujące! Sprawdź: https://sportodzywki.pl/wszystko-co-powinienes-wiedziec-o-bialku/

 

Bibliografia:

Praca zbiorowa (AWF Katowice), Żywienie i suplementacja w sporcie, rekreacji i stanach chorobowych, Katowice 2014.

Monique Ryan, Dieta sportowców wytrzymałościowych, tłum. Piotr Cieślak, 2017.

Praca zbiorowa, Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych, ,,Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2013, 5 (90), 29 – 41.

Mogą Ci się również spodobać