Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl
sportodzywki.pl|Witaminy i minerały|Siarka w organizmie człowieka – co tam robi?

Siarka w organizmie człowieka – co tam robi?

Data publikacji 21.06.2022

Przeczytasz w 4 minut 7 wyświetleń

Siarka w organizmie człowieka – co tam robi?

Siarka to jeden z pierwiastków występujących w organizmie każdego człowieka. Chociaż nie kojarzy się z prozdrowotnymi związkami, warunkuje poprawne funkcjonowanie Twojego ciała! Za co odpowiada siarka w organizmie? Przeczytaj i poznaj bliżej ten ,,ognisty” pierwiastek!

Siarka – pierwiastek, który jest wszędzie!

Siarka to niemetal, uznawany za 16. najbardziej rozpowszechniony pierwiastek na Ziemi. W ludzkim organizmie, siarka plasuje się na 7. miejscu – to bardzo wysoko, biorąc pod uwagę, jak skomplikowaną mieszaniną chemii jest Twoje ciało. Badacze szacują, że w ,,statystycznym człowieku” jest jej 120-150 gram.

siarka w organizmie kryształ
Kryształ siarki – masz go… w sobie!

Siarka występuje w 4 odmianach – izotopach. Chętnie łączy się z innymi pierwiastkami, tworząc rozmaite kombinacje o różnych stanach skupienia i właściwościach. Jest warunkiem przetrwania wszystkich organizmów, żyjących na naszej planecie. Stanowi około 1% masy każdej z ich komórek budulcowych.

Siarkę znajdziesz w produktach spożywczych – tak gdzie jest białko, tam jest i siarka. Niestety, współczesne procesy technologii żywności oraz metody hodowli sprawiają, że jest jej coraz mniej.

Siarka w organizmie a aminokwasy i hormony

Siarka wchodzi w skład 2 aminokwasów, o których na pewno wielokrotnie słyszałeś – metioniny i cysteiny. Znajduje się także w taurynie. 

Metionina inicjuje syntezę białek. Bez niej – a więc i budującej ją siarki – tkanka mięśniowa nie mogłaby się regenerować ani przyrastać. Ucierpiałyby także stawy, włosy, paznokcie i skóra.

Cysteina z kolei zapobiega osteoporozie i uczestniczy w syntezie kolagenu. Kolagen to białko dominujące w ludzkim organizmie, a bez cysteiny, nie dałby rady go wytwarzać. Na tym nie kończą się właściwości cysteiny. Odpowiada ona za prawidłową pracę układu hormonalnego oraz powstawanie glutationu – potężnego antyoksydantu.

Tauryna to aminokwas niebiałkowy. Działa kojąco na układ nerwowy oraz chroni siatkówkę. Dba o Twój wzrok i dobre samopoczucie. Słusznie kojarzysz ją z napojami energetycznymi. Tauryna równoważy działanie kofeiny – dzięki niej, po ,,końskiej dawce” stymulantu odczuwasz tylko przyjemne pobudzenie, zamiast niepokoju.

Co jeszcze robi siarka w organizmie człowieka?

Poza tymi trzema aminokwasami, siarkę znajdziesz między innymi w insulinie, heparynie, keratynie, tiaminie i biotynie. Gdyby w Twoim ciele nagle zabrakło siarki, cały szereg niezbędnych związków uległby zniszczeniu – siarki nie da się zastąpić. Bez wątpienia należy ją zaliczyć do pierwiastków życia.

niedobór siarki objawy bole stawów
Niedobór siarki rozpoznasz między innymi po bólu stawów.

Siarka wspiera wątrobę w procesach detoksykacji. Wiąże szkodliwe związki, ułatwiając ich sprawne usuwanie. Jako składnik biotyny i keratyny, dba o kondycję włosów, skory i paznokci. Łagodzi stany zapalne, wspomaga układ immunologiczny, regeneruje chrząstki i stawy, a nawet działa antyoksydacyjnie

Tak – skoro siarka jest wszędzie… pośrednio także robi wszystko! 

Po czym poznać niedobór siarki?

Niedobór siarki w organizmie daje o sobie znać bólami stawów, osłabieniem włosów i paznokci, a nawet pogorszeniem samopoczucia psychicznego (z niedoboru tauryny). Nie ma jednego uniwersalnego objawu mówiącego, że ,,to na pewno siarka”. Jeśli obserwujesz oznaki osłabienia organizmu i zmagasz się z bólami, koniecznie wykonaj badania.

Jak zadbać o poziom siarki?

Jak już wspomnieliśmy, obecne techniki przetwórstwa żywności obchodzą się z siarką bezlitośnie. Dlatego tak ważne jest wybieranie jak najbardziej naturalnych produktów spożywczych. Świeżych, bo mrożenie i długotrwałe przechowywanie również uszkadza strukturę siarki.

Bardzo dużo siarki znajdziesz w jajkach (żółtku), rybach, wołowinie i mięsie drobiowym. Zaprzyjaźnij się również z pełnoziarnistymi produktami, warzywami strączkowymi (głównie soją i fasolą), orzechami oraz zielonymi warzywami.

źródła siarki jajka
Źródła siarki w diecie? Jajka po raz kolejny są niezastąpione!

Im bardziej naturalnie i świeżo jadasz, tym więcej siarki dostarczysz sobie z pokarmowych źródeł. 

Jeżeli Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia pod tym względem… sięgnij po suplementację! Siarka MSM – jedna z form siarki, zwana też siarką organiczną – umożliwia łatwe uzupełnienie niedoborów. Jak zwykle z suplementacją – złap za tabletki wtedy, gdy naprawdę nie masz możliwości, by dietetycznie zadbać o podaż siarki.


Siarka w organizmie człowieka to jeden z tych pierwiastków, bez których przeżycie nie byłoby możliwe. Wchodzi w skład niezbędnych organizmowi związków – aminokwasów, hormonów, antyoksydantów, materiałów budulcowych i enzymów. 

Niedobór siarki objawia się między innymi bólami stawów oraz osłabieniem włosów i paznokci. Zadbaj o je podaż dietą bogatą w pełnowartościowe białko. Bazuj na nieprzetworzonych produktach  – w nich zachowało się najwięcej siarki. W razie potrzeby sięgnij po preparaty suplementacyjne.

Skoro przerobiliśmy niedocenioną siarkę, to teraz… co wiesz o selenie? Przeczytaj na jego temat tutaj: Selen w organizmie – co musi wiedzieć o nim sportowiec?

Bibliografia:

Spattini M., Żywienie i suplementacja w sporcie, tłum. E. Hryniewicka, Warszawa 2021.

Osówniak A., Siarka i jej związki jako źródła pierwiastka budulcowego dla bakterii, EDUKACJA BIOLOGICZNA I ŚRODOWISKOWA 2/2013.

Ingenbleek Y, Kimura H. Nutritional essentiality of sulfur in health and disease. Nutr Rev. 2013 Jul;71(7):413-32. doi: 10.1111/nure.12050. Epub 2013 May 24. PMID: 23815141.

Parcell S. Sulfur in human nutrition and applications in medicine. Altern Med Rev. 2002 Feb;7(1):22-44. PMID: 11896744.

Ingenbleek Y, Kimura H. Nutritional essentiality of sulfur in health and disease. Nutr Rev. 2013 Jul;71(7):413-32. doi: 10.1111/nure.12050. Epub 2013 May 24. PMID: 23815141.

Mogą Ci się spodobać

Suplementy na zmęczenie – co może się przydać, gdy masz DOŚĆ?

Data publikacji 29.09.2022

Przeczytasz w 7 minut 19 wyświetleń

Intensywny tryb życia, treningi do ostatniego tchu, stres i niedosypianie […]

Co ma najwięcej witaminy C? 10 najlepszych źródeł (bez cytryny)!

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 63 wyświetleń

Witamina C to zdecydowanie najpopularniejsza witamina na świecie – zadbały […]

Źródła wapnia – 10 najlepszych. Jak wkomponować je do diety?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 50 wyświetleń

Pij mleko, będziesz wielki  – tak przed laty zachęcano dzieci […]

Co na zakwasy po siłowni? 10 sposobów, by szybciej się pozbierać

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 853 wyświetleń

Treningi nóg tak ostre, że rozważasz przeprowadzkę na parter? Trening […]

Magnez w jedzeniu – 10 źródeł i inspiracji kulinarnych z nimi

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 1929 wyświetleń

Magnez – jeden z kluczowych pierwiastków w organizmie. Przyjmuje się, […]

Chlor – pierwiastek nie tylko do basenu! Co robi chlor w organizmie i skąd go brać?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 11 wyświetleń

Chlor w organizmie to jeden z wielu niedocenionych kolegów magnezu, […]

Kwas foliowy – na co wpływa u sportowców i w czym jest witamina B9?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 151 wyświetleń

Suplementacja kwasu foliowego kojarzy się w pierwszej kolejności z planowaniem […]

Hiperwitaminoza – przedawkowanie witamin. Przeczytaj zanim złapiesz za suplement!

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 18 wyświetleń

Dawka czyni truciznę – to powiedzenie bezbłędnie sprawdza się w […]

Potas w organizmie – za co odpowiada? Groźne skutki niedoboru i potas w jedzeniu

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 29 wyświetleń

Potas w organizmie to jeden z najistotniejszych pierwiastków. Nie chodzi […]

Witamina C a mięśnie, zdrowie i sport – tego o niej nie wiesz!

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 12 wyświetleń

Jeśli zapytasz losowa osobę na ulicy, jakie są właściwości witaminy […]

Siarka w organizmie człowieka – co tam robi?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 8 wyświetleń

Siarka to jeden z pierwiastków występujących w organizmie każdego człowieka. […]

Shoty witaminowe – czy opłaca się  stosować witaminy w płynie?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 41 wyświetleń

Shoty witaminowe znajdziesz w każdej aptece, a nawet supermarkecie, drogerii […]

Czy kawa wypłukuje magnez z organizmu?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 8 wyświetleń

Poniedziałek, godzina 7 rano. Stoisz w kuchni, nad ekspresem do […]

Witamina A – za co odpowiada? Nie tylko za sokoli wzrok! Właściwości, źródła i przedawkowanie.

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 4 wyświetleń

Sportowiec musi dbać nie tylko o podaż białka! Dostosowana podaż […]

Minerały i witaminy na wzmocnienie kości – co suplementować?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 40 wyświetleń

Jeżeli chcesz mieć mocne kości, nie wystarczy tylko picie mleka! […]

Jak gotować warzywa, aby zachowały maksimum witamin?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 39 wyświetleń

Warzywa to bomby witaminowe… o ile wiesz, w jaki sposób […]

Minerały i witaminy na lato – na jakie zwrócić szczególną uwagę uprawiając sport?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 14 wyświetleń

Witaminy na lato – kto to słyszał?! Jesteśmy przyzwyczajeni do […]

Selen w organizmie – co musi wiedzieć o nim sportowiec?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 24 wyświetleń

Selen w organizmie – co wiesz na jego temat? Ten […]

Witaminy na regenerację mięśni – jakie pomogą pozbyć się zakwasów?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 11 wyświetleń

Z jednej strony kochamy zakwasy, z drugiej nienawidzimy… To świadectwo […]

Chrom w diecie sportowca – co musisz o nim wiedzieć?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 33 wyświetleń

,,Masz ochotę na słodycze? Weź chrom” – kto nie słyszał […]

Witaminy w mrożonkach – czy mrożone warzywa naprawdę są do niczego?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 9 wyświetleń

Najlepsze jest to co świeże, z własnego ogródka, zjedzone na […]

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – jaką rolę pełnią w sporcie?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 5 wyświetleń

Przy każdej okazji przypominamy, że diety beztłuszczowe i niskotłuszczowe to […]

Witamina D – ile jednostek dla sportowca?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 48 wyświetleń

Niedobór witaminy D to najczęstszy niedostatek mikroelementów, z jakim borykamy […]

Witamina B12 – na co wpływa u sportowca i jakie są konsekwencje niedoborów?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 34 wyświetleń

Sporo wspominamy o kwestii niedoborów witamin i minerałów u sportowców. […]

Sport a niedobór sodu – objawy i podwyższone ryzyko

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 43 wyświetleń

Niedobór sodu może skutecznie pokrzyżować Twoje plany na intensywny trening. […]

Kwercetyna – działanie i źródła

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 56 wyświetleń

Kontynuujemy misję wyjaśniania trudnych nazw, które słychać w świecie dietetyki […]

Rola wapnia w organizmie sportowca i ryzyko niedoborów – nie zapominaj o tym minerale!

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 60 wyświetleń

O calcium na pewno słyszał każdy! Regularnie ,,wpadamy” na wapń […]

Antyoksydanty, wolne rodniki i stres oksydacyjny – co powinien o nich wiedzieć sportowiec?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 76 wyświetleń

Przeciwutleniacze, wolne rodniki, stres oksydacyjny – na pewno znasz te […]

Witaminy z grupy B – na co wpływają? Właściwości poszczególnych witamin

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 102 wyświetleń

Witaminy z grupy B dla sportowców wymieniamy jako jedne z […]

Wszystko co powinieneś wiedzieć o białku

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 123 wyświetleń

Już w szkole podstawowej uczymy się, że białko w organizmie […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się