Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl
sportodzywki.pl|Diety|Sosy zero kalorii – czy są zdrowe, naprawdę nie mają kalorii i na czym opiera się ich skład?

Sosy zero kalorii – czy są zdrowe, naprawdę nie mają kalorii i na czym opiera się ich skład?

Data publikacji 30.06.2022

Przeczytasz w 7 minut 125 wyświetleń

Sosy zero kalorii – czy są zdrowe, naprawdę nie mają kalorii i na czym opiera się ich skład?

Przeglądając sklepy z fit-żywnością, trudno nie natknąć się na sosy zero kalorii. Słodkie, wytrawne… A czy zdrowe? Sprawdziliśmy etykiety popularnych sosów zero. Czy naprawdę nie mają kalorii, jak wyglądają ich receptury i czy są aż taką rewolucją, jak mogłoby się wydawać? Przeczytaj!

Sosy zero kalorii – naprawdę bez kalorii?

Sosy zero kalorii to produkty, które zawierają śladową wartość energetyczną. Prawo reguluje posługiwanie się tym określeniem. Można go używać względem żywności, która na 100 ml dostarcza maksymalnie 4 kcal. Spójrz na tabelę wartości odżywczych jednego z sosów, popularnie nazywanych ,,sosami zero”.

sosy zero wk dobry syrop tabela kalorii
Przykładowy sos zero – WK Dobry Sos Zero Cukru, źródło: oficjalna strona WK Warszawski Koks

Samo słowo ,,zero”, nie jest tym samym, co ,,zero kalorii” regulowane prawnie. W rzeczywistości, napis oznacza zero cukru, zero tłuszczu, zero czegokolwiek innego – byle przyciągnąć wzrok klienta, spragnionego fit-smakołyków. 

Na etykiecie tego typu sosów nie znajduje się sformułowanie ,,zero kalorii’, bo i produkt nie spełnia kryterium ,,do 4 kcal na 100 ml”. Producent może jednak swobodnie używać sformułowania ,,zero kalorii na porcję”. I to się zgadza. Sugerowana porcja ma tak minimalną wartość energetyczną, że nie sięga nawet 1 kcal. 

W praktyce – kalorii jest tak mało, że wliczanie sosu zero do makro nie ma żadnego sensu.

Inną kategorią są jednak sosy light/niskokaloryczne. To sosy, w których wartość energetyczna jest przynajmniej o 30% niższa niż przy klasycznych odpowiednikach produktu. Tutaj już można się naciąć. Majonez czy sos tysiąca wysp o obniżonej kaloryczności wciąż może być bombą energetyczną… tylko o 30% mniejszą.

Spójrz na Fitking Salted Caramel od Allnutrition.

fitking salted caramel tabela
Sos Allnutrition Fitking Salted Caramel, tabela, źródło: strona producenta (SFD)

80 kcal na 100 g karmelowego sosu to niewiele, gdy używasz go jako dodatku. Jeśli jednak chciałbyś użyć dużej ilości – na przykład ozdobić nim fit-tort, zamiast używać zwyklej polewy – lepiej wliczyć go w makro.

Kupując sosy zero i o obniżonej kaloryczności, zawsze sprawdzaj tabelę makroskładników. W innym wypadku, możesz się bardzo zdziwić już po odbiorze paczki. Lejąc obficie sosem light, da się nabić sporo kalorii. Przy sosach ,,zero”, nie trzeba się tym przejmować.

Sosy zero kalorii – czy są zdrowe? Skład produktów

Mimo bardzo szerokiego wyboru smaków i producentów, wszystkie sosy zero kalorii opierają się na tym samym. Na zagęstnikach, barwnikach, aromatach, słodzikach, konserwantach i wodzie. ,,Sama chemia”? Tak. Jak każda żywność…

W sosach słodkich czasem znajduje się też odtłuszczone kakao, a w wytrawnych, przyprawy odpowiadające wybranemu smakowi (np. granulowany czosnek). Ocet, sól – bez kalorii, a dodające dużo smaku.

Spójrz na skład przykładowego sosu zero. Losowo, wybraliśmy sos czekoladowy 6PAK Nutrition (kaloryczność bliska 0).

sosy zero kalorii 6pak składniki
Skład sosu czekoladowego od 6PAK Nutrition, źródło: strona Bodypak

Bądźmy szczerzy – faktycznie jest to ,,sama chemia”. Jeżeli zdecydujesz się na sos zero Allnutrition, Ostrovit, BioTech, Walden Farms, czy jakiegokolwiek innego producenta, skład będzie co do zasady bardzo podobny. 

Nie dlatego, że producenci idą na łatwiznę i nawzajem kopiują od siebie pomysły. Dlatego, że inaczej się nie da. Jak stworzyć coś bez kalorii – bez białka, tłuszczu i cukru – by równocześnie miało smak i konsystencję? 

Naturalnie, w przyrodzie, kalorii nie ma tylko woda. Są za to rzeczy, z których człowiek nie pobierze kalorii, bo nie jest w stanie ich strawić. Tak jest z zagęstnikami używanymi w sosach zero – błonnikami, gumą ksantanową czy celulozową. 

Do zagęstnika i wody producent dorzuca aromaty – te, które znajdziesz choćby w butelkowanych napojach. To aromaty i przyprawy tworzą smak. Konserwanty muszą być, bo inaczej w Twoim sosie zagnieździłyby się bakterie. 

Aromaty oszukują spragnione smaku zmysły, a potem sos ,,prześlizguje się” przez ciało bez trawienia. Z racji niestrawności (zagęstniki, oraz niektóre słodziki), nadmierne spożycie może spowodować efekt przeczyszczający. Nic dziwnego, bo gdy organizm czegoś nie trawi, nie zatrzymuje tego w środku.

Więcej kalorii = mniej przetworzone?

Co zaś z sosami fit, niskokalorycznymi, light, które mają nieco wyższą kaloryczność? Skoro producent nie ciął kalorii do zera, pewnie mógł pozwolić sobie na zastosowanie bardziej swojskich składników, prawda? Nieprawda.

Spójrzmy na przykładowy sos od producenta KFD.

sosy niskokaloryczne kfd
Sos niskokaloryczny KFD, karmelowy, źródło: oficjalna strona producenta KFD.

Sos niskokaloryczny od KFD ma 60 kcal na 100 g. Kaloryczność podbija tutaj chociażby odtłuszczone mleko w proszku. Energetyczność wciąż jest stosunkowo niewielka, porównując z klasycznymi karmelowymi sosami. 

Czy skład jest bardziej ,,prosto z drzewa”? Nie. Wciąż jednak, znajdziesz w nim same dobrze znane, przebadane substancje. Konieczność zachowania atrakcyjnej kaloryczności wciąż wyklucza użycie tego, co najsmaczniejsze w karmelu – cukru.

Co z sosami wytrawnymi, w których smak da się nadrobić naturalnymi przyprawami – nie tylko wysokoprzetworzonymi aromatami?

allnutrition sos czosnkowy tabela kalorii
Tabela makroskladników Allnutrition Garlic Sauce, źródło: strona producenta (SFD)

Konserwanty – dla zachowania świeżości. Wzmacniacze musiały się znaleźć w składzie, jeśli produkt ma dorównać smakowitością pełnotłustemu sosowi. Bo to właśnie tłuszcz ,,robi” smakowitość sosów wytrawnych. Ponownie, niska kaloryczność zmusza do użycia mało naturalnych dodatków.

Skład wygląda na nieco bardziej naturalny. Wyobraź sobie jednak, jak ciężkie procesy technologiczne musiały przejść obecne w składzie żółtko, czy natka pietruszki… 

Czy to brzmi zdrowo? Nie, ale…

Jeżeli pójdziesz do marketu i weźmiesz do ręki zwykłe sosy w butelkach, również znajdziesz w nich dodatki. Aromaty, zagęstniki, regulatory kwasowości. Znajdziesz też cukier i tłuszcz. Możesz świadomie wybrać produkt z krótszym składem (niekoniecznie oznacza to, że będzie zdrowszy!). Możesz też zignorować etykietę, kierować się smakiem, bo przecież… i tak używasz podobnego sosu w niewielkiej ilości.

sos zero czekoladowy na naleśnikach
Pełnowartościowy posiłek i nieco mniej zdrowy dodatek? Robimy to… i jesteśmy zdrowi.

Niezależnie od kaloryczności, tego typu produkty mają podbijać smakowitość dań. A do tego, same muszą mieć podbitą smakowitość. Właśnie ,,chemicznymi” dodatkami – wzmacniaczami i aromatami. Po prostu nie da się inaczej, gdy chcesz zamknąć dużo smaku w małej objętości. Bez konserwantów zaś, sos błyskawicznie by się psuł.

Sosy zero kalorii – czy są zdrowe? Werdykt

Sosy zero kalorii nie są zdrowe – to żywność wysokoprzetworzona. Niemniej, stosowane z umiarem, nie są też szkodliwe.

Miej na uwadze, że sosy zero kalorii zostały skomponowane właśnie z myślą o umiarkowanym spożyciu. Barwniki czy konserwanty (np. benzoesan sodu) przestają być obojętne dla zdrowia, gdy jesz ich dużo. Biegunki wynikające z nadmiernego spożycia to też nic zdrowego. Ale właśnie – nadmiernego.

Zasada sięgania po sosy zero kalorii jest taka sama, jak przy każdej żywności wysokoprzetworzonej – byle z umiarem, a nie trzeba się martwić potencjalną szkodliwością poszczególnych składników.

sos zero kalorii czekoladowy do placków
Sosy zero pomagają wytrwać na diecie. Nie musisz ich sobie odmawiać, ale niech Twoje odżywianie będzie generalnie pełnowartościowe.

Sosy light do diety wnoszą wyłącznie smak. Próżno w nich szukać witamin i minerałów, ale i jakiejś strasznej chemii, której nie jada się na co dzień. Dlatego nie pasują do sztywnego podziału na zdrowe i niezdrowe. Ba – producenci też nie twierdzą, że to zdrowa żywność. To po prostu żywność ,,dla głowy”, na którą jest miejsce w każdej zbilansowanej diecie.

Objadanie się takimi sosami – jak i inną wysokoprzetworzoną żywnością – nie jest zdrowe. Traktowanie ich tylko jako dodatku do pełnowartościowej diety, jest neutralne. Tak. Te sosy to ,,chemiczne bomby”. Jak wszystkie podbijacze smaku – fit i nie-fit. Niemniej, nie jest to trucizna, czy coś, co sprawi, że zaświecisz w ciemności.

A jak wygląda sprawa z samymi słodzikami? Na ten temat możesz przeczytać tutaj: Słodziki czy cukier – co lepsze? Czy słodzik jest zdrowy? Badania i kontrowersje


Sosy zero kalorii nie są tak rewolucyjnym wynalazkiem, jak mogłoby się wydawać. To połączenie dobrze znanych aromatów, wzmacniaczy, barwników i konserwantów, ,,sklejonych” nietrawionym zagęstnikiem. Producenci nie wynaleźli koła na nowo. 

Mają śladową ilość kalorii, lub znacząco obnizona kalorycznośc względem nie-fit odpowiedników.

Takie sosy powinno się stosować tylko jako dodatek do pełnowartościowej diety. Dotyczy ich taka sama zasada, jak każdej żywności wysokoprzetworzonej – umiar to podstawa. Sosy zero nie są same w sobie zdrowe, ale i nie można ich zaliczyć do żywności zakazanej na dobrej diecie.

Jeżeli generalnie unikasz żywności wysokoprzetworzonej, to nie jest produkt dla Ciebie. Kiedy jednak nie masz oporów przed okazyjnym sięgnięciem po coś z dłuższym składem, nie musisz obawiać się sosów zero. Po prostu z nimi nie przesadzaj, a ,,chemia” Ci nie zaszkodzi.

Sosy zero kalorii przydają się na redukcji – tak jak nasze pomysły na przekąski. Sprawdź: Fit przekąski na redukcję – 10 propozycji. Smaczne, zdrowe, lekkie!

Bibliografia:

Walczak-Nowicka ŁJ, Herbet M. Sodium Benzoate-Harmfulness and Potential Use in Therapies for Disorders Related to the Nervous System: A Review. Nutrients. 2022 Apr 2;14(7):1497. doi: 10.3390/nu14071497. PMID: 35406109; PMCID: PMC9003278.

Piper JD, Piper PW. Benzoate and Sorbate Salts: A Systematic Review of the Potential Hazards of These Invaluable Preservatives and the Expanding Spectrum of Clinical Uses for Sodium Benzoate. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2017 Sep;16(5):868-880. doi: 10.1111/1541-4337.12284. Epub 2017 Jul 14. PMID: 33371618.

Treść artykułu bazuje na analizie składu sosów dostępnych w Polsce. Producenci: Allnutrition, KFD, WK Warszawski Koks, BioTech, Ostrovit, GymBeam, 6PAK Nutrition, Walden Farms, Olimp, Trec.

Materiały dietetyka Jakuba Piotrowskiego (Dietetyk w Szczecinie).

Mogą Ci się spodobać

Dieta ketogenna – dla kogo jest odpowiednia?

Data publikacji 02.12.2022

Przeczytasz w 6 minut 22 wyświetleń

Dieta keto – na czym polega? Jak mogłeś już słyszeć […]

Ile kalorii ma owsianka na mleku i na wodzie?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 65 wyświetleń

Kiedy nie wiadomo, co zjeść, to najlepiej zjeść owsiankę. Różnica […]

Na czym polega dieta keto? Wyjaśnienia od A do Z i badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 12 minut 49 wyświetleń

O diecie ketogenicznej słyszeli nawet ci, którzy tematy dietetyczne omijają […]

Ile tłuszczu dziennie powinieneś jeść? Redukcja i masa u obu płci

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 56 wyświetleń

Tłuszcz to równie ważny makroskładnik, co węglowodany i białko. Mimo […]

Ile wody pić dziennie by czuć się dobrze, a ile by schudnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 67 wyświetleń

Bez jedzenia można przeżyć nawet miesiące. Bez snu? Rekord wynosi […]

,,Dlaczego nie mogę schudnąć?” 15 przyczyn – znajdź swoją!

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 77 wyświetleń

Dlaczego nie mogę schudnąć? To najczęstsze pytanie padające w gabinetach […]

Wysokokaloryczne produkty, które warto jeść na redukcji – 10 źródeł wielu dobrych kalorii

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 68 wyświetleń

Bezwzględne cięcie kalorii na redukcji to już przeżytek. Dzisiaj, zamiast […]

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 101 wyświetleń

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie […]

,,Dlaczego nie mogę przytyć”? 3 przyczyny i rozwiązania!

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 88 wyświetleń

Trudności z przybraniem na wadze są równie poważnym problemem, co […]

Erytrytol – czy jest zdrowy? Badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 101 wyświetleń

Dieta bez cukru? Żaden problem – dzisiaj, erytrytol kupisz nawet […]

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 152 wyświetleń

W ostatnich latach, ksylitol zyskuje coraz większą popularność, jako zamiennik […]

Tanie źródło białka – jak zrobić mięśnie i nie zbankrutować? Kilkanaście opcji

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 151 wyświetleń

Kiedy chcesz zrobić mięśnie, nie musisz wydawać kroci na jedzenie […]

Ile białka ma kurczak? Pierś, udka, skrzydełka

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 134 wyświetleń

Nie istnieje bardziej kulturystyczne danie, niż kurczak z ryżem. Na […]

Co zrobić z białek oprócz bezy? 10 propozycji

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 73 wyświetleń

Po ostatnim gotowaniu zostało Ci kilka białek jaj? Schowaj je […]

Ile białka jest w jajku i jak najlepiej je jeść?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 133 wyświetleń

Jajka to superżywność! To, ile walorów odżywczych, witamin, minerałów i […]

Słodziki czy cukier – co lepsze? Czy słodzik jest zdrowy? Badania i kontrowersje

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 109 wyświetleń

Dieta bez cukru białego? Nic prostszego – na rynku żywności […]

Jak pozbyć się tkanki tłuszczowej? Z brzucha, z ud, z bioder…

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 174 wyświetleń

Dla wypracowania estetycznej sylwetki niezbędna jest nie tylko budowa masy […]

10 pomysłów na posiłek przedtreningowy – na słodko i na wytrawnie

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 105 wyświetleń

Prawidłowo skomponowany posiłek przedtreningowy może odmienić Twój trening! Dzięki niemu, […]

Co to jest redukcja i czym się różni od odchudzania?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 159 wyświetleń

Najpierw masa, potem redukcja! O co chodzi na masie? Oczywiście […]

Ciastka Belvita – czy są zdrowe i naprawdę idealne na śniadanie?

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 361 wyświetleń

Ciasteczka Belvita to produkt, który od lat widzimy w telewizji, […]

Jakie witaminy ma banan? Odżywcze i praktyczne właściwości bananów

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 141 wyświetleń

Banan to jeden z najbardziej sportowych owoców ostatnich lat! Obowiązkowy […]

Co jeść przed treningiem, żeby poszedł zgodnie z planem?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 169 wyświetleń

Prawidłowo skomponowany posiłek przed treningiem może być prawdziwą rewolucją w […]

Dieta bez cukru – czy to zdrowa decyzja?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 277 wyświetleń

Świat dietetyki grzmi – ludzie spożywają za dużo cukru! Wszechobecność […]

Siłownia bez diety – czy będą jakieś efekty?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 199 wyświetleń

Najprostszy sposób, aby zadbać o siebie, to zacząć ćwiczyć i […]

Co jeść na redukcji, żeby była skuteczna i zdrowa?

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 101 wyświetleń

Redukcja może być przyjemna. Może też być trudna, ciężka, niezdrowa […]

Jak jeść więcej warzyw? 10 trików – zamiast suplementacji witamin!

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 98 wyświetleń

Jak sprawić, by dieta była pełna witamin? Oczywiście jeść warzywa […]

Co jeść po treningu siłowym? 7 inspiracji na posiłki potreningowe

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 410 wyświetleń

Poćwiczone? Więc czas wrzucić coś na ząb! Co jeść po […]

Jak wytrwać na diecie? 10 porad i 1 ostrzeżenie

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 86 wyświetleń

Podjąłeś decyzję o zmianie? To już wielki krok. Teraz czas […]

Śniadanie na słodko – 7 pomysłów na słodkie śniadania. Bez owsianki!

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 131 wyświetleń

Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia, niż pożywne, smakowite […]

Co na zakwasy po siłowni? 10 sposobów, by szybciej się pozbierać

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 1085 wyświetleń

Treningi nóg tak ostre, że rozważasz przeprowadzkę na parter? Trening […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się