Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl
sportodzywki.pl|Witaminy i minerały|Witaminy w mrożonkach – czy mrożone warzywa naprawdę są do niczego?

Witaminy w mrożonkach – czy mrożone warzywa naprawdę są do niczego?

Data publikacji 04.04.2022

Przeczytasz w 4 minut 9 wyświetleń

Witaminy w mrożonkach – czy mrożone warzywa naprawdę są do niczego?

Najlepsze jest to co świeże, z własnego ogródka, zjedzone na surowo – a wszyscy wiedzą, jak jest w praktyce! Sezonowość warzyw i owoców oraz po prostu wygoda przygotowania skłaniają nas do sięgania po mrożone źródła witamin. No właśnie… Mrożonki – czy są zdrowe? Czy takie źródła są cokolwiek warte dla naszego organizmu? Wyjaśnijmy to raz na zawsze! 

Mrożenie a witamina C

Co ma najwięcej witaminy C? Świeże warzywa i owoce. No właśnie – świeże…

Witamina C jest w swej naturze wrażliwa na czynniki zewnętrzne. Bardzo szkodzi jej światło i wahania temperatur – czy w ,,zimną stronę” też?

Tak – warzywa i owoce poddane mrożeniu, po wzięciu pod lupę przez badaczy okazują się mieć mniej witaminy C niż ich świeże odpowiedniki. Co ciekawe, wygląda na to, że im niższa temperatura przechowywania, tym mniejsza utrata kwasu askorbinowego. 

Witamina szczególnie cierpi, gdy przed zamrożeniem owoce i warzywa poddano blanszowaniu – zanurzeniu we wrzątku, co jest katorgą dla witaminy C. Tak robi się z większością dostępnych w marketach mrożonych warzyw i owoców. Jeśli więc chodzi o witaminę C, spodziewaj się, że ubytek w Twoich warzywach na patelnię będzie sięgał przynajmniej 15-20%.

witamina c w jabłkach
Witaminę C zawsze możesz ,,dobić” owocami, dostępnymi przez cały rok!

Im dłuższe przechowywanie, tym większy spadek witaminy C. W miarę możliwości, mrożonki też zjadaj od razu!

Mrożonki – czy są zdrowe? Zawartość innych witamin

Dotarliśmy do interesującego badania z 2017 roku – testom poddano 8 roślin: marchew, brokuły, szpinak, jagody, groszek, fasolę, kukurydzę i truskawki. Chłodny eksperyment wykazał, że na mrożeniu najbardziej cierpi beta-karoten, a ogólny udział witamin zmniejsza się nieznacznie. W niektórych przypadkach był wręcz wyższy

Na spadki witamin wpływa nie tyle proces mrożenia, co wszystko co go poprzedza. Transport, wysoka temperatura w magazynie, dostęp światła, mycie w zbyt ciepłej wodzie – samo mrożenie ma tutaj niewielki udział.

A teraz najważniejsze – potencjalne wahania ilości witamin w mrożonkach nie są na tyle duże, by musieć się nimi martwić. Okazuje się, że to świeże warzywa szybciej tracą wartości odżywcze, niż te prawidłowo zamrożone i przechowywane zgodnie z normami. 

Mrożonki – czy są zdrowe? Tak – to godny zamiennik świeżych warzyw i owoców, a nie tylko ,,lepsze to niż nic”. Sięgaj po nie śmiało, urozmaicaj dietę mrożonymi źródłami witamin i nie martw się, że to produkty w jakimś stopniu przetworzone. 

Mrożonki – czy zdrowe? Na to uważaj!

Najlepiej byłoby, gdybyś sam składował zapasy mrożonych warzyw i owoców, w gigantycznej chłodni z temperaturą przynajmniej -18 stopni… Warto w lecie zamrozić sobie trochę jagód i truskawek, żeby poza sezonem mieć co dodawać do owsianki!

mrożone jeżyny zdjęcie
Mrożonki? Najlepiej mieć swoje – rób zapasy w sezonie! Tylko wtedy masz pewność że były właściwie przechowywane.

Co natomiast ze sklepowymi mrożonkami? 

Wybierając mrożone warzywa na obiad zwróć uwagę na konsystencję produktu. Owoce ani warzywa nie mogą być zbite w wielką kulę (nie dotyczy rozdrobnionego szpinaku), co często zdarza się w marketach. To świadczy o tym, że w międzyczasie uległy rozmrożeniu – utraciły więcej wartości i stały się świetną pożywką dla drobnoustrojów. 

Pilnuj, żeby nie rozmroziły się w drodze do domu – warto wziąć na zakupy torbę termiczną. Nie zamrażaj ponownie! Przyniesione do domu mrożonki skonsumuj względnie szybko, żebyś nie zapomniał o nich na długie miesiące.

W hipermarketach często widzimy stoiska, na których warzywa i owoce mrożone są na wagę – to gorsza opcja niż paczkowane mrożonki. Stały dostęp światła i wahania temperatury (otwieranie i zamykanie wieka) nie pomaga witaminom, szczególnie witaminie C.

Mrożonki – czy są zdrowe? Mrożone warzywa i owoce zachowują większość witamin, a stratami przy mrożeniu nie trzeba się martwić od strony zjadacza! Odpowiadają za nie głównie procesy poprzedzające zamrożenie i wcale nie są tak duże, żeby skreślać mrożone produkty z listy wartych uwagi. Zapomnij o starych mitach – mrożone jest w porządku! 

Jak gotować warzywa, żeby zachować witaminy? Przeczytaj tutaj: https://sportodzywki.pl/jak-gotowac-warzywa-aby-zachowaly-maksimum-witamin/

Bibliografia:

Kwaśniewska-Karolak I., Wpływ zamrażalniczego przechowywania na zawartość witaminy C i wybrane cechy fizykochemiczne papryki słodkiej (Capsicum Annuum L.,),  ,,ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2017, 24, 1 (110), s. 112 – 125.

Jasińska M. C., Zmiana zawartości witaminy C w niektórych owocach i warzywach pod wpływem przechowywania w niskiej temperaturze, ,,Roczniki PZH”, 1959, t. X, nr I.

Nursal Tosun B., Yucecan S., Influence of Home Freezing and Storage on Vitamin C Contents of Some Vegetables, May 2007, Pakistan Journal of Nutrition 6(5).

Bouzari A. i inni, Vitamin Retention in Eight Fruits and Vegetables: A Comparison of Refrigerated and Frozen Storage, ,,Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2015, 63, s. 957−962.

Wartości odżywcze i zdrowotne owoców i warzyw, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice 2017.

Hallmann E. W., Porównanie wartości odżywczej oraz zawartości związków biologicznie czynnych w wybranych warzywach z rodziny psiankowatych (Solanaceae) z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej z uwzględnieniem elementów przetwórstwa, autoreferat, SGGW, 2013. 

Mogą Ci się spodobać

Suplementy na zmęczenie – co może się przydać, gdy masz DOŚĆ?

Data publikacji 29.09.2022

Przeczytasz w 7 minut 19 wyświetleń

Intensywny tryb życia, treningi do ostatniego tchu, stres i niedosypianie […]

Co ma najwięcej witaminy C? 10 najlepszych źródeł (bez cytryny)!

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 63 wyświetleń

Witamina C to zdecydowanie najpopularniejsza witamina na świecie – zadbały […]

Źródła wapnia – 10 najlepszych. Jak wkomponować je do diety?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 50 wyświetleń

Pij mleko, będziesz wielki  – tak przed laty zachęcano dzieci […]

Co na zakwasy po siłowni? 10 sposobów, by szybciej się pozbierać

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 854 wyświetleń

Treningi nóg tak ostre, że rozważasz przeprowadzkę na parter? Trening […]

Magnez w jedzeniu – 10 źródeł i inspiracji kulinarnych z nimi

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 1931 wyświetleń

Magnez – jeden z kluczowych pierwiastków w organizmie. Przyjmuje się, […]

Chlor – pierwiastek nie tylko do basenu! Co robi chlor w organizmie i skąd go brać?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 11 wyświetleń

Chlor w organizmie to jeden z wielu niedocenionych kolegów magnezu, […]

Kwas foliowy – na co wpływa u sportowców i w czym jest witamina B9?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 152 wyświetleń

Suplementacja kwasu foliowego kojarzy się w pierwszej kolejności z planowaniem […]

Hiperwitaminoza – przedawkowanie witamin. Przeczytaj zanim złapiesz za suplement!

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 18 wyświetleń

Dawka czyni truciznę – to powiedzenie bezbłędnie sprawdza się w […]

Potas w organizmie – za co odpowiada? Groźne skutki niedoboru i potas w jedzeniu

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 29 wyświetleń

Potas w organizmie to jeden z najistotniejszych pierwiastków. Nie chodzi […]

Witamina C a mięśnie, zdrowie i sport – tego o niej nie wiesz!

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 12 wyświetleń

Jeśli zapytasz losowa osobę na ulicy, jakie są właściwości witaminy […]

Siarka w organizmie człowieka – co tam robi?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 8 wyświetleń

Siarka to jeden z pierwiastków występujących w organizmie każdego człowieka. […]

Shoty witaminowe – czy opłaca się  stosować witaminy w płynie?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 41 wyświetleń

Shoty witaminowe znajdziesz w każdej aptece, a nawet supermarkecie, drogerii […]

Czy kawa wypłukuje magnez z organizmu?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 8 wyświetleń

Poniedziałek, godzina 7 rano. Stoisz w kuchni, nad ekspresem do […]

Witamina A – za co odpowiada? Nie tylko za sokoli wzrok! Właściwości, źródła i przedawkowanie.

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 4 wyświetleń

Sportowiec musi dbać nie tylko o podaż białka! Dostosowana podaż […]

Minerały i witaminy na wzmocnienie kości – co suplementować?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 40 wyświetleń

Jeżeli chcesz mieć mocne kości, nie wystarczy tylko picie mleka! […]

Jak gotować warzywa, aby zachowały maksimum witamin?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 39 wyświetleń

Warzywa to bomby witaminowe… o ile wiesz, w jaki sposób […]

Minerały i witaminy na lato – na jakie zwrócić szczególną uwagę uprawiając sport?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 14 wyświetleń

Witaminy na lato – kto to słyszał?! Jesteśmy przyzwyczajeni do […]

Selen w organizmie – co musi wiedzieć o nim sportowiec?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 25 wyświetleń

Selen w organizmie – co wiesz na jego temat? Ten […]

Witaminy na regenerację mięśni – jakie pomogą pozbyć się zakwasów?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 11 wyświetleń

Z jednej strony kochamy zakwasy, z drugiej nienawidzimy… To świadectwo […]

Chrom w diecie sportowca – co musisz o nim wiedzieć?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 33 wyświetleń

,,Masz ochotę na słodycze? Weź chrom” – kto nie słyszał […]

Witaminy w mrożonkach – czy mrożone warzywa naprawdę są do niczego?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 10 wyświetleń

Najlepsze jest to co świeże, z własnego ogródka, zjedzone na […]

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – jaką rolę pełnią w sporcie?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 5 wyświetleń

Przy każdej okazji przypominamy, że diety beztłuszczowe i niskotłuszczowe to […]

Witamina D – ile jednostek dla sportowca?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 48 wyświetleń

Niedobór witaminy D to najczęstszy niedostatek mikroelementów, z jakim borykamy […]

Witamina B12 – na co wpływa u sportowca i jakie są konsekwencje niedoborów?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 34 wyświetleń

Sporo wspominamy o kwestii niedoborów witamin i minerałów u sportowców. […]

Sport a niedobór sodu – objawy i podwyższone ryzyko

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 43 wyświetleń

Niedobór sodu może skutecznie pokrzyżować Twoje plany na intensywny trening. […]

Kwercetyna – działanie i źródła

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 56 wyświetleń

Kontynuujemy misję wyjaśniania trudnych nazw, które słychać w świecie dietetyki […]

Rola wapnia w organizmie sportowca i ryzyko niedoborów – nie zapominaj o tym minerale!

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 60 wyświetleń

O calcium na pewno słyszał każdy! Regularnie ,,wpadamy” na wapń […]

Antyoksydanty, wolne rodniki i stres oksydacyjny – co powinien o nich wiedzieć sportowiec?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 76 wyświetleń

Przeciwutleniacze, wolne rodniki, stres oksydacyjny – na pewno znasz te […]

Witaminy z grupy B – na co wpływają? Właściwości poszczególnych witamin

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 102 wyświetleń

Witaminy z grupy B dla sportowców wymieniamy jako jedne z […]

Wszystko co powinieneś wiedzieć o białku

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 123 wyświetleń

Już w szkole podstawowej uczymy się, że białko w organizmie […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się