Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl
sportodzywki.pl|Witaminy i minerały|Witaminy w mrożonkach – czy mrożone warzywa naprawdę są do niczego?

Witaminy w mrożonkach – czy mrożone warzywa naprawdę są do niczego?

04.04.2022

Witaminy w mrożonkach – czy mrożone warzywa naprawdę są do niczego?

Najlepsze jest to co świeże, z własnego ogródka, zjedzone na surowo – a wszyscy wiedzą, jak jest w praktyce! Sezonowość warzyw i owoców oraz po prostu wygoda przygotowania skłaniają nas do sięgania po mrożone źródła witamin. No właśnie… Mrożonki – czy są zdrowe? Czy takie źródła są cokolwiek warte dla naszego organizmu? Wyjaśnijmy to raz na zawsze! 

Mrożenie a witamina C

Witamina C jest w swej naturze wrażliwa na czynniki zewnętrzne. Bardzo szkodzi jej światło i wahania temperatur – czy w ,,zimną stronę” też?

Tak – warzywa i owoce poddane mrożeniu, po wzięciu pod lupę przez badaczy okazują się mieć mniej witaminy C niż ich świeże odpowiedniki. Co ciekawe, wygląda na to, że im niższa temperatura przechowywania, tym mniejsza utrata kwasu askorbinowego. 

Witamina szczególnie cierpi, gdy przed zamrożeniem owoce i warzywa poddano blanszowaniu – zanurzeniu we wrzątku, co jest katorgą dla witaminy C. Tak robi się z większością dostępnych w marketach mrożonych warzyw i owoców. Jeśli więc chodzi o witaminę C, spodziewaj się, że ubytek w Twoich warzywach na patelnię będzie sięgał przynajmniej 15-20%.

witamina c w jabłkach
Witaminę C zawsze możesz ,,dobić” owocami, dostępnymi przez cały rok!

Im dłuższe przechowywanie, tym większy spadek witaminy C. W miarę możliwości, mrożonki też zjadaj od razu!

Mrożonki – czy są zdrowe? Zawartość innych witamin

Dotarliśmy do interesującego badania z 2017 roku – testom poddano 8 roślin: marchew, brokuły, szpinak, jagody, groszek, fasolę, kukurydzę i truskawki. Chłodny eksperyment wykazał, że na mrożeniu najbardziej cierpi beta-karoten, a ogólny udział witamin zmniejsza się nieznacznie. W niektórych przypadkach był wręcz wyższy

Na spadki witamin wpływa nie tyle proces mrożenia, co wszystko co go poprzedza. Transport, wysoka temperatura w magazynie, dostęp światła, mycie w zbyt ciepłej wodzie – samo mrożenie ma tutaj niewielki udział.

A teraz najważniejsze – potencjalne wahania ilości witamin w mrożonkach nie są na tyle duże, by musieć się nimi martwić. Okazuje się, że to świeże warzywa szybciej tracą wartości odżywcze, niż te prawidłowo zamrożone i przechowywane zgodnie z normami. 

Mrożonki – czy są zdrowe? Tak – to godny zamiennik świeżych warzyw i owoców, a nie tylko ,,lepsze to niż nic”. Sięgaj po nie śmiało, urozmaicaj dietę mrożonymi źródłami witamin i nie martw się, że to produkty w jakimś stopniu przetworzone. 

Mrożonki – czy zdrowe? Na to uważaj!

Najlepiej byłoby, gdybyś sam składował zapasy mrożonych warzyw i owoców, w gigantycznej chłodni z temperaturą przynajmniej -18 stopni… Warto w lecie zamrozić sobie trochę jagód i truskawek, żeby poza sezonem mieć co dodawać do owsianki!

mrożone jeżyny zdjęcie
Mrożonki? Najlepiej mieć swoje – rób zapasy w sezonie! Tylko wtedy masz pewność że były właściwie przechowywane.

Co natomiast ze sklepowymi mrożonkami? 

Wybierając mrożone warzywa na obiad zwróć uwagę na konsystencję produktu. Owoce ani warzywa nie mogą być zbite w wielką kulę (nie dotyczy rozdrobnionego szpinaku), co często zdarza się w marketach. To świadczy o tym, że w międzyczasie uległy rozmrożeniu – utraciły więcej wartości i stały się świetną pożywką dla drobnoustrojów. 

Pilnuj, żeby nie rozmroziły się w drodze do domu – warto wziąć na zakupy torbę termiczną. Nie zamrażaj ponownie! Przyniesione do domu mrożonki skonsumuj względnie szybko, żebyś nie zapomniał o nich na długie miesiące.

W hipermarketach często widzimy stoiska, na których warzywa i owoce mrożone są na wagę – to gorsza opcja niż paczkowane mrożonki. Stały dostęp światła i wahania temperatury (otwieranie i zamykanie wieka) nie pomaga witaminom, szczególnie witaminie C.

Mrożonki – czy są zdrowe? Mrożone warzywa i owoce zachowują większość witamin, a stratami przy mrożeniu nie trzeba się martwić od strony zjadacza! Odpowiadają za nie głównie procesy poprzedzające zamrożenie i wcale nie są tak duże, żeby skreślać mrożone produkty z listy wartych uwagi. Zapomnij o starych mitach – mrożone jest w porządku! 

Jak gotować warzywa, żeby zachować witaminy? Przeczytaj tutaj: https://sportodzywki.pl/jak-gotowac-warzywa-aby-zachowaly-maksimum-witamin/

Bibliografia:

Kwaśniewska-Karolak I., Wpływ zamrażalniczego przechowywania na zawartość witaminy C i wybrane cechy fizykochemiczne papryki słodkiej (Capsicum Annuum L.,),  ,,ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, 2017, 24, 1 (110), s. 112 – 125.

Jasińska M. C., Zmiana zawartości witaminy C w niektórych owocach i warzywach pod wpływem przechowywania w niskiej temperaturze, ,,Roczniki PZH”, 1959, t. X, nr I.

Nursal Tosun B., Yucecan S., Influence of Home Freezing and Storage on Vitamin C Contents of Some Vegetables, May 2007, Pakistan Journal of Nutrition 6(5).

Bouzari A. i inni, Vitamin Retention in Eight Fruits and Vegetables: A Comparison of Refrigerated and Frozen Storage, ,,Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2015, 63, s. 957−962.

Wartości odżywcze i zdrowotne owoców i warzyw, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice 2017.

Hallmann E. W., Porównanie wartości odżywczej oraz zawartości związków biologicznie czynnych w wybranych warzywach z rodziny psiankowatych (Solanaceae) z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej z uwzględnieniem elementów przetwórstwa, autoreferat, SGGW, 2013. 

Mogą Ci się również spodobać

Co zrobić, by odchudzanie przyniosło Ci pożądany efekt

01.09.2017

Każdej osobie może zdarzyć się nagły przyrost wagi, a wtedy […]

Intensywny trening – po czym poznać, że ćwiczyłeś ZBYT ostro?

Intensywny trening to świetna sprawa, ale ze wszystkim da się […]

Minerały i witaminy na wzmocnienie kości – co suplementować?

Jeżeli chcesz mieć mocne kości, nie wystarczy tylko picie mleka! […]

Bądź zawsze
na bieżąco

Zapisz się do newslettera i nie przegap
publikacji najnowszych artykułów