Jakie włoskie przysmaki warto mieć w swojej kuchni?
Włochy słyną przede wszystkim z przyjemnego klimatu śródziemnomorskiego, pięknych krajobrazów oraz przepysznego jedzenia, które uwielbiane jest na całym świecie. Właśnie na tym ostatnim aspekcie chcielibyśmy skupić się w artykule. Niezależnie od tego, czy wyjeżdżamy do Włoch i planujemy przywieźć ze sobą regionalne produkty, czy zamawiamy włoskie przysmaki ze sklepu internetowego, poniżej lista rzeczy, które warto mieć na co dzień w swojej kuchni.
1. Oliwa z oliwek
Włoska oliwa z oliwek to produkt, który stanowi podstawę tamtejszej kuchni. Dodawana jest praktycznie do każdej potrawy, sałatki czy nawet pieczywa. Jest produktem cenionym nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale również za liczne właściwości odżywcze. Dobrej jakości oliwa z oliwek extra vergine, jest źródłem wielu witamin oraz kwasu oleinowego. Podczas zakupu pamiętajmy, że oliwa powinna znajdować się w niewielkiej, szczelnej butelce z ciemnego szkła, która ogranicza dostawanie się światła i powietrza do jej zawartości.
Przeczytaj: Amarantus – co to takiego i jak na nas działa?
2. Włoskie sery
Włochy nazywane są królestwem serów. Nic dziwnego, tamtejsze przetwory mleczne znane są na całym świecie. Najpopularniejsze są twarde i dojrzewające odmiany, takie jak Parmezan, Gran Padano czy Pecorino. Spośród miękkich serów najlepszym wyborem będzie mozzarella, gorgonzola oraz mascarpone. Ten ostatni sprawdzi się idealnie do wszelkich ciast i deserów, na przykład prawdziwego, włoskiego przysmaku jakim jest tiramisu.
3. Produkty z pomidorów
Do przygotowania podstawowych włoskich potraw niezbędne będą nam pomidory w różnej postaci. Najlepiej sprawdzą się suszone pomidory suche lub w zalewie, a także wszelkie sosy, passaty czy pesto pomidorowe. Warto zaopatrzyć się także w bio ketchup z octem czy krem z suszonych pomidorów. Możemy dodawać je do domowej pizzy, makaronów oraz grzanek.
4. Włoski luksus, czyli trufle
Luksusowe i drogie trufle-grzyby, są uznawane we Włoszech za prawdziwy specjał i dodawane do licznych dań. Nawet w małej ilości, posiadają wyjątkowe walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Trufle możemy najczęściej zakupić w postaci aromatyzowanej oliwy truflowej, octu balsamicznego, a także sosów, kremów i past. Są to tańsze sposoby na ten wyjątkowy dodatek do potraw, niż zakup trufli w całości.
5. Makarony
Makarony są zdecydowanie podstawą we włoskiej kuchni. Będąc we Włoszech czy zaopatrując się w produkty w sklepie z włoskimi specjałami, warto wybierać makarony w kształtach, smakach i kolorach, jakich nie dostaniemy w polskich marketach, np. makaron z mąką z soczewicy czy ciecierzycy albo tagliatelle z dodatkiem borowików.
Skoro kupujemy już włoskie przysmaki powinniśmy wiedzieć, jak je przygotować. Poczytaj o tym tutaj – „Jak gotować makaron – w termomiksie, do zupy i al dente”
A po więcej kulinarnych treści możesz zajrzeć na lubie.com.pl
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress