Kurkuma – poznaj jej dobroczynne właściwości
Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii. Często wykorzystuje się ją w daniach inspirowanych kuchnią Dalekiego Wschodu. Od wielu lat znana jest również ze swoich dobroczynnych właściwości. Kurkumina – związek, który w niej znajdziemy – była w tradycyjnej medycynie jedną z najważniejszych substancji leczniczych. W tym artykule podpowiemy, jaki jest jej wpływ na nasz organizm.
Kurkuma – właściwości
Wiele osób regularnie wykorzystuje w swojej kuchni kurkumę. Przyprawa ta jednak nie tylko dodaje potrawom orientalnego smaku i intensywnego koloru. „Żółty imbir” usprawnia procesy naprawcze mózgu, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko wystąpienia udaru czy choroby Alzheimera. Dodatkowo zawarta w nim kurkumina ma działanie przeciwzapalne. Często wykorzystuje się ją również w profilaktyce nowotworowej. Kurkumę znajdziemy też w środkach wspomagających wypróżnianie oraz łagodzących problemy żołądkowe.
Zobacz jeszcze: Mikstury i napoje, dzięki którym lepiej zaczniesz dzień
Kurkuma – korzeń pełen korzyści
Wyżej wymienione właściwości kurkumy to jednak nie wszystko. Przyprawa ta może pomóc również na problemy takie jak:
- infekcje grzybicze, bakteryjne i wirusowe,
- zapalenie spojówek,
- zbyt duży poziom cukru we krwi,
- duży poziom złego cholesterolu,
- trądzik i przebarwienia.
Wiele osób używa również kurkumy podczas diety odchudzającej, ponieważ uznawana jest ona za naturalny środek wspomagający odchudzanie.
Kurkuma – przyprawa ceniona w kosmetyce
Producenci i czołowe marki z branży beauty wiedzą, jak przydatna w kosmetyce jest kurkuma. Przyprawa ta dodawana jest do niektórych kosmetyków kolorowych. Można ją znaleźć m.in. w szminkach czy podkładach. Sproszkowany korzeń wykorzystuje się bowiem jako naturalny barwnik. Jego dość intensywny i charakterystyczny aromat ceniony jest natomiast w produkcji perfum. Dodaje on bowiem wyjątkowego orientalnego zapachu. Osoby borykające się z cerą trądzikową mogą w domowym zaciszu przygotować specjalną maseczkę na bazie „żółtego imbiru”. Potrzebna będzie do tego:
- kurkuma – korzeń bądź przyprawa w proszku – 1 łyżka,
- miód – 1 łyżka,
- mleko – 2 łyżki.
Wszystkie produkty wystarczy dokładnie wymieszać i zaaplikować na zmiany trądzikowe na około 20 min. Po zmyciu twarz może być zabarwiona na żółto. Aby przywrócić jej naturalny odcień, należy nałożyć odrobinę maślanki na wacik i przemyć nim cerę.
Kurkuma w kuchni
Kurkumę można wykorzystać na wiele sposobów. Najprościej użyć jej jako przyprawy do kanapek. Warto jednak dodawać ją również do:
- drobiu oraz ryb,
- rosołu,
- marynat,
- makaronów,
- dań orientalnych i azjatyckich.
Należy jednak uważać, by nie pobrudzić kurkumą kuchennego blatu. Pozostawia ona bowiem na meblach żółte trudne do usunięcia plamy.
Kurkuma – czy może być szkodliwa?
W ostatnim czasie bardzo dużo mówi się o tym, że kurkuma może być trująca. Wszystko przez aferę, która wybuchła w Bangladeszu. Odkryto bowiem, że lokalni producenci dodają do niej chromian ołowiu. Jest to mocny i szkodliwy dla zdrowia żółty barwnik. Nie ma jednak na razie dowodów na to, by „sfałszowana” przyprawa trafiła poza granice tego kraju. Mimo wszystko, kupując kurkumę, warto stawiać na sprawdzone i zaufane firmy.
Po więcej treści o zdrowym stylu życia zobacz na: ema-fit.pl
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress