Szpinak i jarmuż – dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?
Warzywa i owoce stanowią podstawę naszej piramidy żywieniowej. Powinniśmy więc spożywać je w bardzo dużej ilości. Szczególną uwagę warto zwrócić na zielone warzywa liściaste, które dostarczają do organizmu wielu cennych składników odżywczych. Za najzdrowsze uważa się od jakiegoś czasu szpinak i jarmuż. Jednak korzyści idą za ich regularnym spożywaniem? Podpowiadamy!
Szpinak – właściwości
Szpinak to warzywo, za którym większość z nas niestety nie przepada. Warto jednak wiedzieć, że ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim posiada bardzo dużą ilość antyutleniaczy oraz zapobiega rozwojowi nowotworów. Dodatkowo jest bogatym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Szczególnie uważnie powinny przyjrzeć się mu osoby cierpiące na anemię oraz żyjące w ciągłym stresie. Szpinak ma bowiem w sobie spore ilości żelaza oraz magnezu. Ciśnieniowcy muszą natomiast docenić go ze względu na zawartość potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na funkcjonowanie serca. Oprócz tego w roślinie tej znajdziemy:
- kwas foliowy,
- witaminy A, B6, E, K,
- wapń,
- fosfor,
- cynk,
- sód.
Szpinak to także idealny składnik wielu diet odchudzających. W 100 gramach świeżych liści znajduje się bowiem jedynie 25 kcal. Nic więc dziwnego, że jest on dodawany do sałatek, koktajli, zup i innych dietetycznych potraw.
Szpinak – jak zrobić?
Szpinak sam w sobie ma dość specyficzny smak, dlatego wiele osób za nim nie przepada. Jeśli jednak zostanie przyrządzony w odpowiedni sposób, stanie się bardzo smaczny i będzie idealnym uzupełnieniem wielu dań. Jak więc go przygotować? Potrzebne będą do tego składniki takie jak:
- szpinak – liście bądź mrożony brykiet,
- łyżka oliwy z oliwek,
- jajko,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Szpinak wystarczy podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Gdy całkowicie się roztopi, bądź liście staną się miękkie, wystarczy dodać do niego wyciśnięty ząbek czosnku, jajko oraz odrobinę soli i pieprzu. Dzięki temu nabierze wyraźnego smaku. Tak przygotowane warzywo można użyć do przyrządzenia naleśników, pierogów, bądź wykorzystać jako surówkę do klasycznego obiadu.
Jarmuż – właściwości
Jarmuż to rodzaj kapusty. Posiada dużą ilość błonnika, białka oraz wapnia i potasu. Jest również źródłem witaminy C oraz K. Regularne spożywanie tego warzywa chroni nas przed rozwojem nowotworów. Jarmuż jest również rośliną, która usuwa z naszego organizmu szkodliwe toksyczne związki. Zawarty w nim potas udrażnia naczynia krwionośne, dzięki czemu krew może swobodnie przepływać w żyłach. Witamina C, którą również w nim znajdziemy, wzmacnia naczynka oraz hamuje wytwarzanie złego cholesterolu. Dodatkowo obniża ciśnienie. Zawarta w jarmużu witamina K może natomiast zmniejszyć obfite krwawienia miesiączkowe. Aby jednak zachował on swoje cenne składniki i minerały, warto gotować go bardzo krótko.
Jarmuż – jak zrobić?
Najwięcej składników odżywczych dostarczy nam jarmuż gotowany na parze przez około 3-4 minuty. Aby dodać mu wyrazistości, wystarczy nieco go posolić oraz dodać odrobinę pieprzu. Tak przygotowane liście można ułożyć na kanapce bądź wykorzystać do sałatki warzywnej. Z jarmużu warto zrobić również zdrową przekąskę, jaką są czipsy. Wystarczy skropić liście oliwą z oliwek, dodać przyprawy i wysuszyć je w piekarniku.
O wartościowych produktach spożywczych piszemy też na: lubie.com.pl
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress