Potreningowe posiłki dla kobiet na diecie redukcyjnej
Kobiety będące na diecie redukcyjnej często zastanawiają się, jakie posiłki najlepiej spożywać po każdym treningu. Organizm musi się przecież zregenerować, a my nabrać energii oraz uzupełnić wszystkie składniki, które utraciliśmy podczas aktywności fizycznej. Przygotowując potreningowe danie należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów. Przede wszystkim ważna jest kaloryczność, ale także i pora dnia. W końcu z samego rana jemy co innego niż w środku dnia. W tym artykule przedstawimy więc kilka wskazówek, jak przygotować potreningowy posiłek.
Porcja zdrowia po porannej aktywności
Niektóre kobiety nie wyobrażają sobie poranka bez odpowiedniej dawki ruchu. Nic więc dziwnego, że ćwiczenia wykonywane są rano. Wtedy większość z nas ma największe pokłady energii, bądź to po prostu jedyna wolna chwila. Warto wiedzieć, że przed aktywnością powinno się zjeść chociaż małą porcję śniadania, a następnie spożyć posiłek potreningowy. Ciekawym rozwiązaniem na takie danie są płatki amarantusa. Można przygotować je na wiele sposobów. Najprościej i najszybciej jest dodać ten rodzaj zboża do musli, a następnie zalać mlekiem bądź jogurtem naturalnym. Dzięki temu uzupełnimy niedobory magnezu, cynku oraz żelaza. Dodatkowo dostarczymy do organizmu niezbędne witaminy, takie jak A, B, C czy E. Niezwykle istotna jest także obecność sporej ilości błonnika, który zadba o prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Płatki amarantusa są produktem bezglutenowym. Mogą więc znaleźć swoje zastosowanie w kuchniach osób chorujących na celiakię bądź mających alergię na gluten.
Pożywny lunch w ciągu dnia
Jeśli natomiast największą aktywność fizyczną wykazujemy w połowie dnia, po każdym treningu należy spożyć zdrowy i sycący obiad. Najlepiej by był on przyrządzony na bazie chudego mięsa oraz produktów zbożowych. Warto więc pamiętać o tym, jak wiele cennych składników dostarcza do organizmu kasza gryczana. Cena tego produktu to jedynie kilka złotych za kilogram, dlatego z jego pomocą przygotujemy posiłki, które nie zrujnują naszego budżetu. Dzięki kaszy uzupełnimy nasze zapotrzebowanie na białko, które jest niezwykle ważne podczas diety redukcyjnej. Dodatkowo posiada ona spore ilości błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za uczucie sytości.
Ten rodzaj zboża można podawać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Jest idealną bazą do sosów, mięsa, pieczarek oraz zup. Biała kasza gryczana jest spożywana przez wiele osób także z miodem bądź naturalnymi słodkimi syropami.
Pyszny deser wieczorem
Osoby będące na diecie redukcyjnej rzadko decydują się na spożycie deseru. Warto jednak wiedzieć, że zdrowy i samodzielnie przygotowany słodki posiłek nie wpłynie negatywnie na nasze postępy w odchudzaniu. Wystarczy jedynie szukać zdrowszych odpowiedników popularnych produktów. Warto więc zamiast klasycznego cukru czy słodzika wykorzystać np. cukier palmowy. Jego lekko karmelowy posmak sprawi, że ulubiony deser stanie się smaczny, a zarazem dietetyczny. Wystarczy, że dodamy go do domowego budyniu czy muffinek.
Porada: będąc w sklepie, warto zaopatrzyć się w nieco większe ilości cukru palmowego. Dodając do niego masło shea nierafinowane stworzymy domowej roboty peeling cukrowy. Używając go każdego dnia, poprawimy mikrokrążenie oraz uporamy się z nieestetycznym cellulitem.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress