Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa?
Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki gorącej kawy. Niektórzy wybierają napój parzony, a inni z ekspresu. Nie brak jednak również fanów kawy rozpuszczalnej. W sieci krąży dużo pogłosek o tym, że napar powstający z granulek ma mniej kofeiny oraz kalorii, dlatego jest o wiele lepszy niż jego naturalny odpowiednik. Jednak jaka jest tak naprawdę kawa rozpuszczalna – niezdrowa czy wręcz przeciwnie? Sprawdź!
Za co kochamy kawę rozpuszczalną?
Kawa rozpuszczalna gości w domach większości osób. Cenimy ją przede wszystkim za smak. Jest ona o wiele łagodniejsza niż wersja parzona czy sypana. Posiada także mniej kofeiny, dlatego nie powoduje dolegliwości żołądkowych, które często towarzyszą nam po wypiciu mocniejszego odpowiednika. Na sklepowych półkach znajdziemy kilka wersji takiego napoju. Do najpopularniejszych należy kawa w granulkach oraz tzw. „crema”. Dostępne są jednak również warianty smakowe, np. waniliowe, piernikowe czy orzechowe. Cena słoika kawy rozpuszczalnej nie jest zbyt wygórowana. Jesteśmy bowiem w stanie kupić 500 gramowe opakowanie za 10-20 złotych. W porównaniu z innymi rodzajami „małej czarnej” jest więc bardziej opłacalna.
Masz problem z cellulitem? Przeczytaj: Produkty, które wspomogą walkę z cellulitem
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Produkcja kawy rozpuszczalnej jest dosyć prosta. W pierwszym etapie wystarczy jedynie zmielić świeże ziarna i rozpuścić je w małej ilości gorącej wody. Następnie napar zostaje lekko zagęszczony i pozostawiony do wyschnięcia. Gdy produkt jest już wysuszony, należy rozbić go na mniejsze kawałki, czyli granulki bądź zmielić na jednolity proszek. W żadnym z etapów produkcji nie dodaje się więc do kawy rozpuszczalnej sztucznych barwników czy konserwantów. Dzięki nowoczesnym technikom, napój ma delikatny smak oraz intensywny aromat. Przygotowany w ten sposób produkt trafia na sklepowe półki. Warto jednak pamiętać, że polskie prawo dotyczące etykietowania wskazuje, że pod nazwą „kawa rozpuszczalna” może kryć się jedynie wyrób wytworzony z prawdziwych i naturalnych ziaren.
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?
Jak widać, podczas produkcji kawy rozpuszczalnej wykorzystywane są jedynie naturalne składniki. Możemy więc spożywać ją każdego dnia, bez obaw o nasze zdrowie. Warto jednak pamiętać, że jest ona słabsza i delikatniejsza niż napar ze świeżych ziaren.
Za kawę rozpuszczalną niektórzy z nas uważają także gotowe saszetki 2w1 bądź 3w1. Niestety, produkt ten jest jedynie tzw. „napojem kawowym”. W jego składzie nie znajdziemy więc czystych ziaren. Nie sposób także szukać dużej ilości granulek rozpuszczalnych. Najczęściej stanowią one jedynie 10-15 procent takiego wyrobu. Reszta to duże ilości:
- cukru,
- utwardzonych tłuszczów roślinnych,
- mleka w proszku,
- środków chemicznych, takich jak substancje zapobiegające powstawaniu brył, regulatory kwasowości czy sztuczne aromaty oraz barwniki.
Lepiej więc zrezygnować całkowicie z picia takiej „kawy”.
Czym możemy zastąpić kawę rozpuszczalną?
Chociaż kawę rozpuszczalną możemy zaliczyć do zdrowych naparów, warto pamiętać, by nie spożywać jej w ilościach większych niż 2-3 filiżanki dziennie. Każdy produkt spożywany w nadmiarze może bowiem wpłynąć negatywnie na nasz organizm. Nie wszyscy z nas będą także reagowali na kawę rozpuszczalną w taki sam sposób. Mogą więc pojawiać się po jej spożyciu liczne dolegliwości. Jeśli zauważymy jakiś niepokojący symptom, najlepiej zaprzestać picia takiego naparu. Z powodzeniem możemy zastąpić go zieloną herbatą, która parzona przez ok. 3 minuty nabiera właściwości pobudzających, bądź yerba mate dodającej nam sporej dawki energii. Osoby lubiące smak i aromat kawy, mogą natomiast spróbować wersji zbożowej.
Pamiętaj: kawa rozpuszczalna pozostawia na szkliwie taki sam osad jak napój parzony ze świeżo zmielonych ziaren. Po ok. 30 minutach od jej spożycia należy więc dokładnie umyć zęby oraz przepłukać całą jamę ustną.
Inne inspirujące treści o zdrowiu i urodzie znajdziesz na: lubie.com.pl
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress