Co jeść, by poprawić odporność organizmu?
Wiele osób będących na diecie redukcyjnej zastanawia się, ile białka dziennie należy spożyć, bądź czy lody białkowe są w stanie zastąpić nasz ulubiony deser. Warto jednak pamiętać, że podczas odchudzania należy zadbać o zbilansowany jadłospis. W diecie nie może zabraknąć więc produktów, dzięki którym poprawimy swoją odporność. W tym artykule podpowiemy, po jakie artykuły spożywcze warto sięgać.
Produkty spożywcze poprawiające odporność
Owoce i warzywa
Nie od dziś wiadomo, że w swojej diecie należy uwzględnić sporą ilość warzyw oraz owoców. Nie każdy z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak duży wpływ mają one na naszą odporność. Produkty te dostarczają do organizmu wiele witamin oraz minerałów. Najlepiej spożywać oczywiście warzywa i owoce bogate w witaminę C. Należą do nich m.in.:
- szpinak, kalafior, papryka zielona, natka pietruszki,
- czarne porzeczki, cytrusy, truskawki.
Znajdujące się w nich składniki odżywcze wspierają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a co za tym idzie – poprawia się nasza odporność.
Porada: czosnek oraz cebula uważane są za naturalne antybiotyki. Aby zadbać o swoją odporność, warto więc sięgać po nie minimum dwa razy w tygodniu. Z ich pomocą jesteśmy także w stanie zniwelować pierwsze oznaki przeziębienia oraz wspomóc kurację farmakologiczną.
Ryby
Jadłospis większości Polaków jest ubogi w ryby oraz owoce morza. Niestety rzadkie spożywanie tego typu produktów może wpłynąć negatywnie na naszą odporność. W rybach, a w szczególności w gatunkach morskich, znajdziemy bowiem spore ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one bardzo ważne dla naszego organizmu, ponieważ ten nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować. Omega-3 poprawia odporność oraz wzmacnia układ immunologiczny. Brak ryb w diecie może więc prowadzić do częstych zachorowań i licznych infekcji. Lepiej włączyć tego typu produkty do swojego jadłospisu. Zaleca się spożywanie ich minimum raz w tygodniu.
Kiszonki
W diecie mającej poprawić naszą odporność należy uwzględnić również kiszonki. Podczas kiszenia wytwarza się bowiem duża ilość kwasu mlekowego. Tworzy on w jelitach wspaniałe warunki sprzyjające rozwojowi żywych kultur bakterii. Dzięki temu cały nasz organizm staje się mniej podatny na infekcje.
Warto jednak pamiętać, że warzywa kiszone i kwaszone to dwie różne grupy produktów. Podczas kwaszenia nie wytwarzają się żadne wspomagające odporność substancje.
Fermentowany nabiał
Do poprawy odporności przyczynia się także fermentowany nabiał. Znajdziemy w nim, tak samo jak w kiszonkach, kwas mlekowy. Dodatkowo jest bogatym źródłem żywych kultur bakterii. Chroni więc jelita oraz cały układ immunologiczny. Do produktów, które warto włączyć do swojej diety zaliczamy m.in. jogurty naturalne, kefiry, maślanki oraz zsiadłe mleko.
Miód
Spożywanie każdego dnia minimum jednej łyżeczki miodu może wpłynąć pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Znajdziemy w nim bowiem wiele cennych substancji odżywczych oraz witamin. Warto jednak pamiętać, by nie dodawać go do gorących napojów czy dań. Traci w ten sposób swoje drogocenne właściwości. Gdy natomiast czujemy się osłabieni bądź pojawiają się u nas pierwsze oznaki przeziębienia, najlepiej nieco zwiększyć jego spożycie.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress