Jogurty naturalne, kefiry, maślanki – na co zwracać uwagę przy ich wyborze?
Nie od dziś wiadomo, że osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, powinny zrezygnować ze spożywania produktów wysokoprzetworzonych. Do tej grupy możemy zaliczyć wszelkie dania gotowe, fast foody, ale także m.in. nabiał smakowy. Odchudzając się, sięgamy więc częściej po jogurty naturalne, maślanki czy kefiry. Artykuły te uważane są bowiem zdrowe i mniej kaloryczne. Aby jednak tak było, należy wybrać odpowiednie produkty. Podpowiemy więc dzisiaj, na co zwracać uwagę, kupując naturalny nabiał.
Zawartość tłuszczu
Osoby, którym zależy na zgrabnej sylwetce, powinny ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów. Wybierając jogurty naturalne, kefiry czy maślanki, najlepiej zdecydować się na produkty zawierające ok. 3-5% tego składnika. Taka objętość nie wpłynie bowiem negatywnie na nasze odchudzanie. Wystrzegajmy się jednak nabiału całkowicie odtłuszczonego. Dlaczego? W tłuszczu rozpuszcza się wiele witamin. Dzięki temu szybciej wchłaniają się one do naszego organizmu. Musimy więc każdego dnia spożyć chociaż odrobinę tego składnika.
Ilość cukru w 100 g
Mogłoby się wydawać, że w naturalnym nabiale nie znajdziemy zbyt dużych ilości cukru. Niestety wielu producentów dodaje do swoich wyrobów substancje słodzące. Dzięki nim jogurt staje się smaczniejszy, a my sięgamy po niego z większą chęcią. Osoby, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów, powinny pamiętać, że im mniej cukru w nabiale, tym lepiej. Kupujmy więc jedynie artykuły, w składzie których znajdziemy maksymalnie 7 g cukru na 100 g.
Żywe kultury bakterii
Nabiał uważany jest przez większość z nas za naturalny probiotyk, czyli produkt poprawiający nasz układ odpornościowy. Niestety, nie zawsze tak jest. Aby móc uznać np. jogurt naturalny za „ochronną tarczę”, musimy znaleźć w nim żywe kultury bakterii. Chronią one nasz układ pokarmowy oraz łagodzą dolegliwości spowodowane przyjmowaniem licznych leków, w tym antybiotyków. Będąc w sklepie, zwróćmy więc uwagę na informacje znajdujące się na etykiecie. W składzie najlepiej szukać szczepu lactobacillus acidophilus LA-5 bądź lactobacillus bulgaricus.
Mleko w proszku
Mleko w proszku dodawane jest do większości wyrobów zaliczanych do nabiału. Większość z nas bardzo obawia się takiego składnika. Warto jednak pamiętać, że spożywane w małych ilościach, nie powoduje żadnych dolegliwości oraz nie wpływa negatywnie na nasze postępy w odchudzaniu. Mimo to, warto szukać jogurtu czy maślanki z możliwie jak najmniejszą zawartością mleka w proszku. Należy jednak wiedzieć, że wyroby całkowicie pozbawione takiego rodzaju białka, nie będą miały idealnie gładkiej i aksamitnej konsystencji. Nie każdemu będą więc one smakować.
Zobacz też artykuł o odżywkach białkowych serwatkowych w proszku: Białko serwatkowe – jak stosować, kiedy brać, skład
Konserwanty
Zdrowy jogurt naturalny, maślanka czy kefir powinny posiadać jak najmniejszą ilość sztucznych substancji konserwujących. Są one bowiem bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. W szczególności powinniśmy wystrzegać się:
● skrobi kukurydzianej (modyfikowanej),
● zagęstników, takich jak guma guar,
● barwników,
● regulatorów kwasowości.
Udając się na zakupy, zerknijmy więc na opakowanie i dowiedzmy się, co tak naprawdę kupujemy. Oprócz wyżej wymienionych elementów, warto sprawdzić również ilość kalorii, węglowodanów oraz wartości odżywczych wyrobu.
Więcej treści o odżywianiu znajdziesz na: http://www.ema-fit.pl/
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress