Posiłki na ciepło czy na zimno? Czy ma to jakiś wpływ na odchudzanie?
Osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy, szukają najróżniejszych sposobów na to, aby nieco przyspieszyć proces odchudzania. Warto jednak pamiętać, że zbyt szybkie tempo utraty masy ciała, może doprowadzić nas do efektu jojo po zakończeniu ścisłej diety. Tygodniowo powinniśmy więc zrzucać nie więcej niż 1-1,5 kg. Osoby rozpoczynające walkę o lepszą wersję siebie zastanawiają się jednak często, czy temperatura spożywanych posiłków ma jakieś znaczenie. Postaramy się więc znaleźć odpowiedź na to pytanie.
Potrawy na ciepło – co nam dają?
Będąc na diecie, nieraz zastanawiamy się, czy lepiej przyrządzać potrawy na zimno, czy też na ciepło. Jak zawsze okazuje się jednak, że obydwa sposoby mają swoje wady oraz zalety.
Zastanawiasz się czy liczyć kalorie na diecie. Przeczytaj: Liczenie kalorii – kiedy ma sens?
Potrawy na ciepło – zalety
Dania poddane obróbce termicznej są przede wszystkim znacznie smaczniejsze. Pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia się bowiem smak oraz aromat wielu produktów spożywczych. Głównie odpowiadają za to zawarte w nich tłuszcze, które uwielbiają delikatną obróbkę termiczną. Dodatkowo potrawy na ciepło zapewniają większe uczucie sytości. Spożywając więc podgrzane danie, zmniejszamy ryzyko podjadania między kolejnymi posiłkami. Nasza dieta przynosi dzięki temu coraz to lepsze rezultaty. Zimą potrawy poddane obróbce termicznej, rozgrzewają również nasz organizm od środka. Dzięki temu jesteśmy mniej narażeni np. na wychłodzenie.
Potrawy na ciepło – wady
Spożywanie dań na ciepło ma także kilka wad. Przede wszystkim zbyt gorące potrawy mogą podrażniać nasz przełyk oraz cały układ pokarmowy. Warto więc uważać na bardzo wysokie temperatury danych produktów. Dodatkowo takie posiłki mogą powodować refluks bądź wrzody żołądka. Podczas obróbki termicznej, niektóre artykuły spożywcze mogą również tracić swoje właściwości, witaminy oraz minerały. Należy więc o tym pamiętać, gdy zależy nam na dostarczeniu do organizmu licznych substancji odżywczych. Podczas np. smażenia, w naszym daniu mogą pojawić się również toksyny. Lepiej więc zwracać uwagę na to, jakiego rodzaju tłuszczu używamy oraz starać się nie dopuszczać do jego dymienia.
Potrawy na zimno – czy przyspieszają odchudzanie?
Jakiś czas temu zrobiło się bardzo głośno na temat zbawiennego wpływu zimnych potraw na nasze postępy w odchudzaniu. Niestety okazuje się, że nie do końca jest tak, jak można usłyszeć w mediach.
Potrawy na zimno – zalety
Osoby będące na diecie, chętnie sięgają po potrawy na zimno. Takie posiłki sprawiają bowiem, że nasz organizm musi podgrzać dostarczone przez nas produkty, by móc je następnie strawić. Zużywane są więc do tego pokłady energii, czyli kalorie. Możemy w ten sposób przyspieszyć odchudzanie oraz zgubić dodatkowe kilogramy. Niestety, jest także druga strona medalu.
Potrawy na zimno – wady
Spożywając potrawy na zimno, możemy zauważyć, że nie czujemy się syci. Taki posiłek nie „zapycha” naszego żołądka, dlatego mamy wrażenie niedosytu. Zwiększa się więc w ten sposób ryzyko sięgnięcia po dodatkową porcję kalorii. Podjadając nie mamy natomiast szans na to, aby zrzucić zbędne kilogramy. Dodatkowo zimne potrawy są mniej smaczne, niż te poddane obróbce termicznej. Ostudzone dania nie mają intensywnego aromatu, dlatego ich jedzenie nie sprawia nam przyjemności. Po raz kolejny narażamy się więc na podjadanie. Warto również wspomnieć, że chłodne potrawy mają negatywny wpływ na nasze zęby i szkliwo, a także mogą podrażniać błonę śluzową żołądka.
Jaką temperaturę powinien mieć nasz posiłek?
Znając wady oraz zalety dań spożywanych na ciepło i zimno, ciężko podjąć decyzję na temat tego, jaką temperaturę powinny mieć nasze posiłki. Na szczęście Instytut Żywności oraz Żywienia przedstawił wytyczne na ten temat. Zaleca się więc spożywać dania o następującej temperaturze:
● Zupy – ok. 75 stopni Celsjusza,
● Potrawy na ciepło – ok. 65-75 stopni Celsjusza,
● Potrawy na zimno – ok. 4 stopni Celsjusza.
Dla naszych zębów optymalna temperatura to natomiast 35-37 stopni. Każdego dnia warto więc różnicować swój jadłospis oraz spożywać zarówno dania ciepłe, jak i zimne.
Jak gotować i jeść, by cieszyć się zgrabną sylwetką?
Aby cieszyć się zgrabną i szczupłą sylwetką oraz zadbać o swoje zdrowie, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Oto niektóre z nich:
● Oleje oraz tłuszcze nie mogą być poddawane zbyt długiej obróbce termicznej.
● Surowe mięso należy kłaść na rozgrzany, a nie zimny tłuszcz.
● Większość warzyw oraz owoców najlepiej gotować pod przykryciem, tak aby zmniejszyć dopływ powietrza.
● Warzywa i owoce warto gotować w małej ilości wrzącej wody.
● Potrawy z warzywami w roli głównej, należy zjeść od razu po przygotowaniu.
Pamiętajmy również, że wszystko jest dla ludzi, jednak musimy wiedzieć, jak zachować umiar.
Kwestia sporna – lody a odchudzanie
Wiele osób zastanawia się, czy lody są wskazane podczas odchudzania. Oczywiście chodzi głównie o ich niską temperaturę oraz konieczność podgrzania ich przez organizm. Warto jednak pamiętać, że mimo spalenia kilku kalorii, niezbędnych do ogrzania posiłku, dostarczamy również energię ze spożytego przez nas deseru. Najlepiej oczywiście sięgać po dietetyczne sorbety, zawierające małą ilość kalorii oraz cukru. Warto pamiętać, że lody dodatkowo mogą łagodzić podrażnienia gardła. Nie można jednak przesadzać z ich ilością. Mrożone desery najlepiej spożywać zimą, a nie latem. Dzięki temu różnica temperatur nie jest aż tak drastyczna, dlatego nie powinniśmy nabawić się żadnej choroby.
Przejdź na sukceskobiety.pl i dowiedz się więcej o odchudzaniu i zdrowym stylu życia.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress