Kasza zamiast ziemniaków – sprawdź, dlaczego będzie to lepszy wybór!
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kasze mogą być doskonałym zamiennikiem ziemniaków. Są to produkty lekkostrawne, które zawierają duże ilości białka, skrobi, kwasu foliowego oraz witaminy E. Są bogate także w liczne składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlaczego jeszcze warto włączyć kasze do naszej codziennej diety? Dowiesz się tego, czytając poniższy artykuł!
Kasza gryczana – jakie składniki odżywcze są zawarte w tym produkcie?
Ziarna gryki, z których powstaje kasza gryczana i kasza krakowska zawierają duże pokłady dobrze przyswajalnego białka bogatego w aminokwasy, takie jak lizyna i tryptofan. Organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć tych składników odżywczych, dlatego niezwykle ważne jest spożywanie produktów, które mogą nam je dostarczyć. Niewystarczająca ilość tego typu białek w organizmie może spowodować zanik mięśni oraz odwapnienie kości. Na półkach sklepowych znajduje się zarówno kasza gryczana niepalona, prażona, jak i krakowska. W każdym z tych produktów znajdziemy także liczne węglowodany i niewielkie ilości tłuszczu. Zarówno kasza gryczana prażona, niepalona, jak i krakowska nie powodują zakwaszania organizmu. Są to produkty bezglutenowe, tak więc z powodzeniem mogą je spożywać osoby będące na diecie wykluczającej gluten. Dodatkowo w kaszach gryczanych znajduje się wiele cennych składników odżywczych wpływających pozytywnie na układ nerwowy. Mowa tutaj przede wszystkim o witaminach B1, B2, PP i P. Spożywając kasze gryczane, dostarczamy do organizmu także bardzo duże ilości magnezu, cynku, fosforu, żelaza oraz miedzi i jodu.
Kasza jaglana – dlaczego warto ją spożywać?
Mniej popularną odmianą kaszy w polskiej kuchni jest kasza jaglana. Jednakże jeśli zależy nam na zdrowym odżywianiu się, zdecydowanie powinniśmy włączyć ją do swojego jadłospisu. Jest to produkt pozbawiony glutenu, tak więc będzie doskonały dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jest kopalnią witamin z grupy B, miedzi oraz żelaza. Spożywając kaszę jaglaną, dostarczamy także do organizmu duże pokłady potasu, magnezu oraz błonnika. Ta odmiana kaszy ma także liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim warto wiedzieć, że działa przeciwwirusowo oraz pomaga wzmocnić odporność organizmu. Zawarte w niej duże ilości witamin z grupy B oraz żelaza wspomagają także procesy krwiotwórcze. Dodatkowo znakomicie radzi sobie w zmniejszaniu stanów zapalnych powstających w organizmie. Warto również podawać ją dzieciom oraz osobom starszym, gdyż wspomaga procesy mineralizacji kości i zębów. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do dań dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, z uwagi na jej działanie poprawiające przemianę materii. Na szczególną uwagę zasługuje także jej pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację.
Dlaczego lepiej ograniczyć spożywanie ziemniaków?
Najczęściej wybieranym dodatkiem do obiadu w polskich domach są ziemniaki. Zawierają mnóstwo potasu i błonnika, jednak czy tak naprawdę spożywanie ich w dużych ilościach jest zdrowe? Niewiele osób wie, że ziemniaki podnoszą poziom cukru we krwi, z uwagi na swój wysoki indeks glikemiczny. Dlatego też nie jest wskazane spożywanie ich przez osoby chorujące na cukrzycę. Dodatkowo częste spożywanie ziemniaków może prowadzić do pojawienia się nadwagi. Dzieje się tak dlatego, że po ich zjedzeniu poziom węglowodanów we krwi bardzo szybko wzrasta i w podobnym tempie ulega spadkowi, co powoduje uczucie głodu i senności. Przez to mamy chęć do podjadania między posiłkami, co nie jest wskazane, jeśli chcemy zdrowo się odżywiać.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress