Oliwki zielone czy czarne – czym się różnią i jakie mają właściwości?
Oliwki zielone przeważnie kojarzą nam się z grecką sałatką, a czarne oliwki – z pizzą. Mało kto zdaje sobie sprawę, czym właściwie różnią się od siebie oliwki zielone i czarne, oczywiście z wyjątkiem koloru. Niewiele osób wie także, że mimo swojego niepozornego rozmiaru, są bardzo zdrowe! Zdecydowanie nie wykorzystujemy potencjału, jaki dają oliwki zielone. Przepisy publikowane na stronach internetowych i w książkach kucharskich często są zbyt skomplikowane, by powtórzyć je w domu. Przyjrzyjmy się więc oliwkom bliżej. Jakie właściwości mają czarne oliwki? Do czego wykorzystać zielone oliwki? Zerknij na na nasze propozycje!
Czym się różnią oliwki zielone od czarnych?
Jeśli myślisz, że różnica pomiędzy oliwkami zielonymi i czarnymi polega na tym, że są to ich różne odmiany, nie masz racji. Oliwki czarne i zielone to nie gatunki, takie jak jabłka Yellow Delicious i Red Delicious. Kolor oliwek mówi o ich dojrzałości w momencie zerwania, a także o procesie peklowania, którym są poddawane. Zielone oliwki zbiera się przed dojrzewaniem, a czarne – gdy są już dojrzałe. Świeżo zebrane, surowe oliwki można uznać za niejadalne ze względu na ich bardzo ostry, gorzki smak. Dlatego zarówno zielone, jak i dojrzałe odmiany oliwek są peklowane przez spożyciem za pomocą soli, solanki lub wody. Sprzedaje się je w słoiczkach jako oliwki czarne bądź oliwki zielone w zalewie.
Oliwki zielone są jędrniejsze, bardziej mięsiste i bardziej gorzkie niż czarne. Jednak smak i konsystencja każdej oliwki to wypadkowa metody oraz czasu trwania procesu peklowania.
Oliwki zielone i czarne – właściwości
Oliwki należą do grupy owoców zwanych pestkowcami – podobnie jak wiśnie, brzoskwinie, mango, migdały i pistacje. Są bardzo zdrowe dla naszego serca, chronią przed osteoporozą i rakiem. Oliwki są także bogate w witaminę E, żelazo (które jest ważne dla czerwonych krwinek do transportu tlenu), sód, miedź, wapń, są dobrym źródłem błonnika i mają niską zawartość cholesterolu.
Na co są dobre oliwki zielone? Jak powszechnie wiadomo, zdrowe tłuszcze zawarte w oliwkach pozyskuje się w celu produkcji oliwy z oliwek, czyli jednego z kluczowych składników śródziemnomorskiej diety. Jest wytwarzana poprzez miażdżenie owoców oliwnych, a następnie oddzielanie oliwy od miąższu. Oliwa DOP z oliwek jest bogata w zdrowe tłuszcze, takie jak tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone oraz w kwas oleinowy. W regionie Morza Śródziemnego, do produkcji oliwy extra vergine wykorzystuje się aż 90% oliwek!
Badanie, w którym wzięło udział prawie 26 000 kobiet pokazało, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może pomóc ludziom żyć dłużej. Stwierdzono, że dieta śródziemnomorska jest w stanie zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób układu krążenia nawet o 28%!
Do czego wykorzystać zielone oliwki?
Choć oliwki występują głównie w formie dodatku – do pizzy czy do sałatki, to mogą również stanowić część kreatywnego i wyjątkowego dania. Zielone oliwki – do czego właściwie je wykorzystać? Oto nasze propozycje!
Tapenada
Absolutny klasyk klasyków. Tapenada to pasta z oliwek i kaparów, do której wytworzenia często stosowana jest także oliwa truflowa lub klasyczna oliwa z oliwek. Ma wytrawny smak i idealnie sprawdza się zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i baza do sosów. Wykorzystuje się ją także w formie dipu do nachosów czy chipsów.
Spaghetti alla Puttanesca
Kolejny klasyk, choć być może mniej popularny niż tapenada. Spaghetti alla Puttanesca powstaje na bazie gęstego, aromatycznego sosu pomidorowego, do którego dodaje się chili, kapary, anchois i dużą szklankę oliwek. Niebo w gębie!
Sprawdź, z czym jeszcze możesz przygotować makaron – https://sportodzywki.pl/2020/12/14/makaron-na-szybko-do-pracy-z-czym-go-przygotowac/
Oliwkowo-cebulowy chleb
Hit każdej imprezy! Świetnie pasuje do deski serów i sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju past i wędlin. Nie jest słodkawy jak tradycyjny chleb – ma wyrazisty, ostry smak. Jeśli zastanawiasz się, jak go zrobić, przepis znajdziesz na końcu artykułu!
Muffuletta – sałatka z oliwkami
Bardzo zdrowa sałatka, bogata w smaki. Oprócz oliwek, przygotowuje się ją z dużej ilości czosnku, cebuli, marynowanych buraków, pieczonej czerwonej papryki, a także selera i kaparów. Sałatka muffuletta to samo zdrowie, a w dodatku bomba smakowa!
Dorsz z oliwkami
Dorsz z oliwkami to świetny pomysł na obiad. Oprócz dorsza i oliwek przyda się także cytryna, szalotka i czosnek. Do tego przepisu świetnie sprawdzą się oliwki zielone z migdałami lub takie nadziewane czosnkiem – będą miały więcej smaku. Wszystkie składniki wystarczy położyć na patelni i smażyć, aż dorsz będzie rumiany. Podano do stołu!
Oliwki zielone – przepisy
Dań z wykorzystaniem oliwek jest całe mnóstwo i wszystkie są równie pyszne! Postanowiliśmy jednak przedstawić przepis na naszą absolutnie ulubioną potrawę, czyli oliwkowo-cebulowy chleb!
Składniki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 średnia cebula
2 filiżanki mąki pszennej
1 łyżka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
2 duże jajka
1 szklanka maślanki
2 łyżki roztopionego masła
½ szklanki ostrego sera cheddar
½ szklanki posiekanych zielonych oliwek
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 350°, a na gorącą patelnię dodaj olej. Wsyp na nią posiekaną cebulę, duś do miękkości i zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj mąkę, rozmaryn, sodę oczyszczoną i sól. W kolejnej misce wymieszaj jajka, maślankę i roztopione masło. Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj. Wsyp ¼ szklanki sera, oliwki i cebulę. Przenieś całość do nasmarowanej masłem foremki i piecz przez 40 minut. Posyp po wierzchu pozostałym serem, a następnie piecz dalej, aż wykałaczka włożona do chleba będzie sucha. Połóż na kracie do ostygnięcia. Smacznego!
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress