5 przepisów na lekkie i zdrowe obiady dla całej rodziny
Przygotowanie obiadu dla całej rodziny wcale nie należy do najłatwiejszych zadań. Często bowiem wyczerpują się nasze pomysły na ciekawe potrawy, a dzieci nie zawsze chętnie próbują nowości. Planując jadłospis, należy jednak pamiętać, by każde danie dostarczało do organizmu cennych składników odżywczych oraz witamin, a przy okazji wyróżniało się wyjątkowym smakiem. Sprawdź więc nasze pomysły na zdrowy, smaczny i szybki obiad dla rodziny.
1. Zielone kaszotto
Dzieci uwielbiają spożywać nietuzinkowe dania, które wyróżniają się m.in. ciekawym i intensywnym kolorem. Dobrze jest więc przygotować zielone kaszotto z warzywami. Do jego przygotowania doskonale sprawdzi się kasza krakowska lub gryczana. W trakcie jej gotowania należy przyrządzić farsz, który nada całej potrawie wyglądu, aromatu oraz smaku. W jego skład wchodzi szpinak, jarmuż, brokuły oraz pierś z kurczaka. Wszystkie składniki należy pokroić na kawałki, podsmażyć na małej ilości oliwy z oliwek oraz doprawić solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym ząbkiem czosnku. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie, wystarczy dodać od nich odrobinę śmietany i wymieszać z ugotowaną kaszą. Tak przygotowane kaszotto z pewnością podbije serca wszystkich domowników.
2. Grillowane szaszłyki
Grillowane potrawy są bardzo smaczne oraz zdrowe. Do ich przygotowania nie potrzebujemy jednak specjalnego rusztu czy paleniska. Wystarczy, że kupimy patelnię grillową bądź grill elektryczny do użytku domowego. Posiadając takie urządzenie, możemy przyrządzić dla całej rodziny pyszne szaszłyki. Wystarczy, że pokroimy na równe kawałki pierś z kurczaka, cebulę, paprykę, pieczarki oraz cukinię. Warzywa najlepiej skropić odrobiną oliwy z oliwek oraz posypać solą i pieprzem do smaku. Jeśli mamy czas, mięso dobrze jest zamarynować w musztardzie z dodatkiem świeżych ziół. Gdy wszystkie składniki są już przygotowane, wystarczy nabić je na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności, a następnie grillować na patelni bądź w urządzeniu elektrycznym i gotowe!
A może coś z bakłażana? Zobacz tekst o kultowym włoskim serze wraz z przepisem na super propozycję obiadową: Parmezan – tradycyjny włoski ser
3. Łosoś na warzywnej chmurce
Ryby są bardzo cennym składnikiem naszej diety. Powinniśmy je spożywać chociaż raz w tygodniu. Dzieci najczęściej uwielbiają filet z łososia, który nie posiada ości. Warto jednak przygotować go w ciekawy i nietuzinkowy sposób. Jednym z nich jest ryba na warzywnej chmurce. Wystarczy, że przyprawimy łososia i upieczemy go w piekarniku. W międzyczasie należy zająć się dodatkami. Najlepiej zacząć od ugotowania ziemniaków oraz zielonego groszku. Gdy składniki będą już miękkie, wystarczy przyrządzić z nich puree oraz dodać odrobinę śmietany. Danie należy podawać układając łososia na warzywnych chmurkach z ziemniaków oraz groszku.
4. Kotleciki z ciecierzycy
Ciecierzyca to składnik, który gości w większości wegetariańskich czy wegańskich dań. Jest bowiem wspaniałym zamiennikiem mięsa i dostarcza do organizmu spore ilości białka czy błonnika. Cała rodzina z pewnością polubi kotleciki z tej właśnie rośliny strączkowej. Aby przygotować takie danie wystarczy, że na wieczór zalejemy ciecierzycę wodą, a następnego dnia całość zagotujemy. Gdy warzywa będą już miękkie, warto dodać do nich odrobinę cebuli oraz natkę pietruszki. Całość należy odcedzić, zblendować oraz doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy wystarczy uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej a następnie usmażyć. Gotowe danie można podać z domowej roboty sosem czosnkowym.
Porada: Jeśli zależy nam na czasie, potrawę można przygotować również z ciecierzycy w puszce.
5. Musaka z mięsem i warzywami
Musaka to greckie danie na bazie mięsa oraz warzyw. Smakiem oraz wyglądem może przypominać nieco włoską lasagne, jednak nie znajdziemy w niej makaronu. Przygotowanie takiej zapiekanki warto zacząć od podsmażenia bądź zgrillowania pokrojonych w plastry bakłażanów, cukinii oraz ziemniaków. Następnie należy przyrządzić farsz. Wystarczy, że podsmażymy mięso mielone wraz z cebulą. Kolejnym krokiem będzie dodanie krojonych pomidorów z puszki oraz przypraw. Gdy sos jest już gotowy, należy przygotować naczynie żaroodporne i ułożyć w nim wszystkie składniki w następującej kolejności: ziemniaki, farsz, bakłażan, farsz, cukinia, farsz oraz ser żółty. Zapiekankę wystarczy włożyć do piekarnika na ok. 15 minut i gotowe!
Więcej pomysłów na smaczne dania znajdziesz na stronie: lubie.com.pl
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress