5 włoskich makaronów, których nie znałeś
Włochy to prawdziwe królestwo makaronów. Mieszkańcy Italii zajadają się nimi niemal przy każdej okazji, charakterystyczny dla siebie makaron ma właściwie każdy region kraju. A przepisy na włoskie dania z tym składnikiem w roli głównej chętnie wykorzystujemy również w Polsce. Miłośnicy spaghetti i penne nie muszą jednak ograniczać się tylko do tych dwóch potraw. Warto poznać również kilka innych, mniej popularnych makaronów, które są cenione przez prawdziwych smakoszy z południa Europy. Przedstawiamy pięć włoskich przysmaków, o których mogłeś dotąd nie słyszeć.
Linguine – makaron z Genui
To propozycja dla tych, którzy uwielbiają spaghetti, ale od czasu do czasu potrzebują odmiany. Linguine bardzo przypomina bowiem najpopularniejszy włoski makaron. Jego nitki również są proste i długie. Ten rodzaj makaronu jest jednak nieco grubszy, a także spłaszczony. Linguine pochodzi z Genui, czyli miasta położonego w zachodnich Włoszech. Świetnie smakuje z pesto, często jest także podawany z owocami morza.
Szeroki jak pappardelle
Prawdziwego pappardelle powinniśmy z kolei szukać w Toskanii. To makaron z mąki durum, który charakteryzuje się dużą szerokością. Uchodzi za najszerszego włoskiego przedstawiciela tych specjałów – jego nitki, a może raczej wstążki, mają szerokość od dwóch do trzech centymetrów. Pappardelle posiada oryginalny smak, zwykle jest podawany z mięsnymi sosami lub warzywami i rybami.
Ruote do zapiekanek
Wiele włoskich makaronów ma długą i ubarwioną legendami historię. Z ruote jest zupełnie inaczej. Ten rodzaj makaronu powstał dopiero w XX wieku, na fali zainteresowania nowymi maszynami i pojazdami. Jego twórcy byli zafascynowani samochodami – ruote ma bowiem kształt koła samochodowego, choć niektórzy dopatrują się w nim także kierownicy. Ten drobny makaron idealnie nadaje się do zapiekanek, zup i sałatek. Może odpowiadać upodobaniom osób, którym smakuje gnocchi – bezglutenowe, ale i klasyczne.
Bigoli z kaczką
Dla kontrastu – makaron z długą historią, gotowany od setek lat. Wywodzi się z regionu Veneto, czyli Wenecji i okolic. Można go nazwać kolejną wariacją spaghetti, w tym przypadku wyjątkowo grubą. Długie nitki bigoli mają bowiem kilka milimetrów średnicy – jest produkowany z niezwałkowanego ciasta. Dawniej ten makaron był przygotowywany na bazie mąki i kaczych jaj, obecnie często podaje się go z sosem z kaczych wątróbek. Jest też podstawą słynnego weneckiego dania bigoli in salsa, na którego smak mocno wpływają również sardele.
Ziti zamiast penne
Popularnym we Włoszech, a mniej znanym w Polsce makaronem jest ziti. Ma kształt długich rurek, które z zewnątrz pokryte są pręgami – nieco przypomina więc penne. Makaron ziti często jest nadziewany sosem i przypiekany, w tej drugiej formie został spopularyzowany przez włoskich emigrantów również w Stanach Zjednoczonych. Zapiekanka z ziti odgrywa szczególną rolę na Sycylii, gdzie podaje się ją w czasie wesel.
Interesuje Cię tradycyjna kuchnia włoska? Poznaj jej rarytasy – w końcu Italia to nie tylko makarony! Kliknij: https://sportodzywki.pl/2021/07/06/wloskie-rarytasy-czyli-produkty-ktorych-powinien-posmakowac-kazdy-z-nas/.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress