Kilka powodów, dla których warto używać w swojej kuchni cynamonu
Cynamon, czyli kora cynamonowca cejlońskiego, to znana i lubiana przez wielu z nas przyprawa. Ze względu na jej intensywny korzenny aromat, często sięgamy po nią szczególnie w okresie zimowym. Dodaje potrawom wyjątkowego smaku oraz zapachu. Z jej pomocą jesteśmy w stanie przyrządzić przepyszne dania oraz desery. Kora ta ma jednak duży wpływ na nasze zdrowie. Poznaj więc dobroczynne właściwości cynamonu i przekonaj się, że warto regularnie używać go w swojej kuchni.
Antynowotworowe właściwości cynamonu
Jeden ze związków znajdujących się w cynamonie posiada właściwości antynowotworowe. Konkretnie mowa o aldehydzie. Badania pokazały, że wspomaga on walkę z rakiem, m.in. jelita grubego. Przyprawa ta sprawia również, że poszczególne komórki naszego organizmu zaczynają się oczyszczać z zalegających w nich toksyn. Dodatkowo cynamon wspomaga ich regenerację i chroni przed różnymi czynnikami, które mogą odpowiadać za rozwój choroby.
Zobacz też: Czy sól rzeczywiście nie jest sprzymierzeńcem odchudzania?
Właściwości cynamonu w odchudzaniu
Przyprawę tą powinny jak najczęściej spożywać osoby, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów. Cynamon sprawia bowiem, że z organizm szybciej spala zalegające w nim komórki tłuszczowe. Sprzyja także uregulowaniu gospodarki węglowodanowej. Dobrze jest więc codziennie dodawać pół łyżeczki przyprawy np. do płatków owsianych. Dodatkowo pomaga on w leczeniu dolegliwości żołądkowych oraz wpływa na wydzielanie większej ilości enzymów trawiennych.
Walka z przeziębieniem oraz cholesterolem
Cynamon, a konkretniej olejek cynamonowy, może pomóc w walce z przeziębieniem i grypą. Niweluje on bowiem zakażenie dróg oddechowych oraz usuwa drobnoustroje. Podczas choroby warto również przyrządzać ciepłe napary z dodatkiem cynamonu oraz dodawać go do wszelakich dań czy potraw. Zmielona kora obniża także poziom złego cholesterolu oraz zapobiega pojawieniu się miażdżycy.
Inne dobroczynne właściwości cynamonu
Oprócz wyżej wymienionych właściwości, cynamon może pomóc również w:
- opóźnieniu wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona,
- zniwelowaniu bólów reumatycznych,
- odstraszaniu komarów,
- walce z pasożytami.
Jest więc naprawdę wiele powodów, dla których warto włączyć cynamon do swojej codziennej diety.
Cynamon do dań i deserów
Większości z nas cynamon kojarzy się z przyprawą do ciast i deserów. Jego walory smakowe doceniają bowiem cukiernicy oraz amatorzy wypieków. Zmieloną korę można jednak dodawać również do:
- dań mięsnych oraz rybnych,
- produktów śniadaniowych,
- napojów gorących, takich jak kawa, herbata, kakao,
- drinków i napojów alkoholowych,
- kompotów oraz przetworów – marmolad, dżemów, konfitur.
Możliwości jest naprawdę dużo. Warto jednak eksperymentować i tworzyć nowe autorskie przepisy, wykorzystując właśnie cynamon w swojej kuchni.
Cynamon w kosmetyce
Z cynamonem powinny zaprzyjaźnić się również osoby, którym zależy na nienagannym wyglądzie. Zmielona kora niweluje bowiem trądzik, zmniejszając zmiany ropne oraz niedoskonałości. Przyczynia się również do rozjaśnienia różnego typu przebarwień. Robiąc z cynamonu peeling, możemy także skutecznie walczyć z tak zwaną „pomarańczową skórką”, czyli cellulitem. Cynamon i produkowany z niego olejek znajdziemy w wielu balsamach do ciała, kremach czy perfumach.
Po więcej ciekawych treści przejdź do: lubie.com.pl
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress