Olej czy oliwa? Co będzie lepsze?
Od kilku lat toczy się zażyła dyskusja na temat tego, jaki tłuszcz powinniśmy spożywać częściej oraz w jakiej formie jest on najlepiej przyswajany przez organizm. Osoby, którym zależy na zdrowym odżywaniu są podzielone na zwolenników oleju rzepakowego oraz oliwy z oliwek. W tym artykule podpowiemy, który z tych tłuszczy jest dla nas lepszy.
Olej rzepakowy – dieta bogata w zdrowe tłuszcze
Olej rzepakowy uznawany jest przez specjalistów za jeden z najzdrowszych olejów dostępnych na polskim rynku. Jest bowiem bogaty w nienasycone kwasy oleinowe, omega 3 oraz omega 6, które są bardzo cenne dla naszego organizmu. Olej rzepakowy przyczynia się do redukcji złego cholesterolu, a jego spożywanie nie powoduje negatywnych dla układu krwionośnego skutków. Ceniony jest również ze względu na to, że można wykorzystywać go zarówno do smażenia, jak i do skrapiania nim sałatek czy dań na zimno.
Oliwa z oliwek – cenne źródło witamin
Oliwa z oliwek posiada bardzo duże ilości witaminy A, D, E oraz K. Bogata jest również w kwas oleinowy oraz polifenole, dzięki którym organizm zwalcza wolne rodniki. Regularnie spożywając małe ilości oliwy, możemy zapobiec rozwojowi złego cholesterolu oraz osteoporozy. Tłuszcz ten zawiera jednak niewiele kwasów omega 3, a dużą ilość omega 6, dlatego warto spożywać go naprzemiennie np. z olejem rzepakowym. Oliwa z oliwek polecana jest osobom odchudzającym się, ponieważ pomaga przy zaparciach oraz reguluje pracę jelit. Wybierając ją, warto pamiętać, że im ostrzejszy jest jej smak, tym lepiej. Taki posmak świadczy bowiem o dużej zawartości składników odżywczych.
Zobacz też: Zdrowe tłuszcze roślinne – po które z nich najlepiej sięgać?
Olej czy oliwa do smażenia?
Ostatnimi czasy w mediach było bardzo głośno o skutkach ubocznych wywołanych przez smażenie potraw na oliwie z oliwek. Pogłoski te nie są jednak do końca prawdziwe. Na oliwie można bowiem przygotowywać potrawy na gorąco, jednak należy uważać, by nie doprowadzić do dymienia tłuszczu. Wtedy właśnie zaczynają powstawać rakotwórcze substancje. Spaloną oliwę należy więc od razu wylać i pod żadnym pozorem jej nie spożywać. Jeśli jednak podsmażymy na niej danie przez bardzo krótki okres czasu, nasza potrawa będzie zdrowa, a organizm niczym niezagrożony. Olej rzepakowy nadaje się za to do długotrwałego smażenia w głębokim tłuszczu. Warto więc mieć w swojej kuchni oba te produkty i nauczyć się je odpowiednio dobierać.
Oleje na zimno – najlepsze rodzaje
Do sałatek i dań na zimno bardzo dobrze sprawdzi się również olej:
- lniany, tłoczony z nasion lnu,
- rydzowy, produkowany z lnicznika siewnego,
- słonecznikowy,
- z pestek winogron.
Niegdyś często polecany i używany olej kokosowy, powoli zaczyna stawać się coraz mniej popularny. Wszystko za sprawą najnowszych wyników badań, w których naukowcy dowiedli, że wcale nie jest tak zdrowy, jak do tej pory przypuszczano.
Przejdź na bloga: lubie.com.pl po więcej treści związanych ze zdrowiem i nie tylko.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress