Ile białka dziennie można dostarczać do organizmu?
Koktajl białkowy w dzisiejszych czasach jest niewątpliwie jednym z najpopularniejszych suplementów wśród osób trenujących, których głównym celem jest przede wszystkim zwiększenie masy mięśniowej. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo, ile dziennie białka można dostarczyć do swojego organizmu i czy może ono nam zaszkodzić.
Koktajl proteinowy – kompendium wiedzy
Obecnie możemy wyróżnić trzy główne formy odżywek białkowych. Pierwsze z nich to koncentraty (WPC), drugie to izolaty (WPI), a ostatnie to hydrolizaty (WPH). Najpopularniejszymi i jednocześnie najtańszymi odzywkami białkowymi są koncentraty, które w swoim składzie zawierają około 70-80% białka. Wysokiej jakości izolaty mogą z kolei zawierać nawet 97% białka, a co najważniejsze, całkowicie pozbawione są tłuszczów i cholesterolu. Izolaty to doskonała propozycja przede wszystkim dla tych sportowców, którzy nie tolerują laktozy. Godne uwagi są także hydrolizaty białkowe, które także pozbawione są laktozy. Hydrolizaty, a dokładniej mówiąc białka w nich zawarte, poddane zostały hydrolizie, dzięki czemu mogą pochwalić się najlepszą wchłanialnością.
Ile powinno się spożywać białka w ciągu dnia?
Białko jak powszechnie wiadomo jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych, które należy dostarczyć swojemu organizmowi. Składa się ono między innymi z węgla, wodoru, tlen, azotu i siarki. Białka w dużym skrócie zbudowane są z aminokwasów, które są niezbędne do budowy tkanek. Obecnie przyjmuje się, że zdrowy człowiek powinien spożywać od 0,8 do 1g białka na 1kg swojej masy. Warto wspomnieć także i o tym, że energia pochodząca z białka statystycznie stanowi około 13% dobowego zapotrzebowania energetycznego. 10g białka może dostarczyć na przykład:
– 2 jajka
– 30g sera
– 4 kromki chleba
– 300ml mleka
– 90g płatków śniadaniowych
– 3 szklanki ryżu.
Czy białko serwatkowe szkodzi?
W dzisiejszych czasach białko serwatkowe jest najczęściej stosowanym suplementem wśród sportowców. Pamiętać należy jednak o tym, że nie wszyscy mogą w 100% skorzystać z jego dobrodziejstwa. Standardowy koncentrat nie jest dobrym wyborem dla osób, które nie tolerują laktozy. Osoby te powinny wybrać dobrej jakości izolat białka serwetkowego, który w swoim składzie zawiera jedynie 0,5g laktozy. Taka niewielka ilość powinna być niezauważalna dla alergików. Przy spożywaniu białka serwatkowego mogą pojawić się także skutki uboczne. U niektórych osób mogą pojawić się mniejsze lub większe zaburzenia jelitowe. Mowa tutaj przede wszystkim o wzdęciach, bólach brzucha i nadmiernej ilości gazów. Efekty te pojawiają się przeważnie u osób, które przedawkowały proteiny serwatkowe.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress