Zdrowe tłuszcze roślinne – po które z nich najlepiej sięgać?
Mogłoby się wydawać, że ze względów zdrowotnych lepiej zrezygnować z tłuszczów w swojej diecie. Każdy z nas powinien jednak uwzględnić je w swoim codziennym jadłospisie. Naturalne oleje roślinne dostarczają bowiem do organizmu wiele cennych substancji odżywczych oraz minerałów. Pozwalają także uporać się z niektórymi dolegliwościami. Należy jednak wiedzieć, jakie tłuszcze będą dla nas najlepsze. Właśnie dlatego podpowiemy, po które oleje warto sięgać.
Olej roślinny do smażenia
Wielu z nas ma w swojej kuchni tylko jeden rodzaj oleju. Najczęściej wykorzystujemy go zarówno do smażenia, pieczenia, jak i do wykonania sosów sałatkowych. Warto jednak wiedzieć, że do każdej z tych czynności powinniśmy wykorzystywać inny tłuszcz roślinny. Do przygotowania smażonych potraw najlepiej sięgnąć po olej rzepakowy. Posiada on bowiem wysoki punkt dymienia. Oznacza to, że podczas podgrzewania nawet do sporych temperatur, nie wytrącają się z niego szkodliwe substancje. Dzięki temu danie nabiera smaku, a my możemy spożyć je bez obawy o swoje zdrowie. Warto jednak pamiętać, by wybrany przez nas tłuszcz został poddany procesowi rafinacji podczas produkcji. Oleje nierafinowane, czyli tłoczone na zimno są bowiem przeznaczone jedynie do potraw przyrządzanych na zimno, ponieważ posiadają niższy punkt dymienia.
Przeczytaj też artykuł: Olej czy oliwa? Co będzie lepsze?
Olej spożywany na zimno
Tak jak już wcześniej wspomnieliśmy, do spożywania na zimno najlepszy będzie olej nierafinowany. Tłuszcz, który nie został podgrzany do wysokiej temperatury podczas produkcji zachowuje o wiele więcej substancji odżywczych. Dzięki temu dostarczymy do swojego organizmu sporą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz witamin. Warto jednak pamiętać, że taki produkt musi być odpowiednio przechowywany. Nie bez powodu bowiem do ciemnych szklanych butelek przelewany jest np. olej lniany. Zastosowanie takiego opakowania sprawia, że do produktu nie dostają się promienie słoneczne. W ten sposób mamy pewność, że tłuszcz nie zjełczeje. Mimo wszystko, lepiej spożyć go w okresie 3-6 miesięcy od daty wytłoczenia.
Oleje nierafinowane sprawdzą się więc do sałatek oraz innych dań na zimno. Potrawy pieczone czy smażone można natomiast nimi polać w momencie, gdy przestaną być poddawane działaniu wysokiej temperatury.
Olej do codziennej pielęgnacji
Mało kto wie, że naturalne tłuszcze roślinne mogą posłużyć nam jako zamienniki kosmetyków pielęgnacyjnych. Jednym z nich jest z pewnością nierafinowany olej z czarnuszki. Na twarz działa on lepiej niż niejeden drogeryjny krem. Ma bowiem właściwości silnie nawilżające oraz regenerujące. Dodatkowo z jego pomocą jesteśmy w stanie zniwelować pierwsze oznaki starzenia oraz sprawić, że cera nabierze młodzieńczego blasku. Taki tłuszcz jest także wspaniałym sprzymierzeńcem osób borykających się z uciążliwym trądzikiem, nie tylko młodzieńczym. Regularnie smarując nim ropne zmiany, jesteśmy w stanie niemalże całkowicie je załagodzić.
Do codziennej pielęgnacji warto jednak włączyć również olej:
- słonecznikowy, który wygładza i ujędrnia cerę oraz wzmacnia włosy i paznokcie,
- z nasion chia, który sprawdzi się jako krem bądź baza pod makijaż,
- lniany, który może okazać się niezastąpiony, gdy zmagamy się ze zmarszczkami oraz przesuszonymi włosami.
Na bazie tłuszczów roślinnych można przygotować także domowej roboty kosmetyki. Wystarczy jedynie wymieszać je z kilkoma innymi składnikami, które znajdziemy w swojej kuchni i gotowe!
Zobacz więcej inspiracji na: lubie.com.pl
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress