Jak sprawić, by zupa miała jak najmniej kalorii?
Dieta zupowa podbiła jakiś czas temu serca osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Stosując się do jej zasad, jesteśmy w stanie schudnąć nawet do pięciu kilogramów w ciągu jednego miesiąca. Nie każdy z nas wie jednak, na czym polega dieta zupowa. Jej głównym założeniem jest to, by każdy posiłek zastępować różnego typu bulionami i płynnymi potrawami. Nie wszyscy są więc w stanie całkowicie przejść na taki restrykcyjny jadłospis. Mimo to, warto pamiętać, że zupy są wskazane podczas odchudzania. Jak jednak sprawić, by miały one jak najmniej kalorii? Sprawdź!
Bulion na bazie chudego mięsa
Starając się zrzucić zbędne kilogramy, warto jeść zupy, jednak należy pamiętać o tym, by nieco je „odchudzić”. Najlepiej więc przygotować bulion samodzielnie. Idealnie sprawdzi się do tego oczywiście chude mięso, np. z kurczaka. Aby jednak nasz wywar miał jak najmniej kalorii, przed zagotowaniem wody z dodatkiem drobiu, wystarczy obrać nasze mięso ze skóry. To właśnie pod nią znajduje się najwięcej tłuszczu. Jeśli więc zdejmiemy ją z drobiu, bulion będzie lżejszy i pozbawiony zbędnych kalorii.
Nie dla kostki rosołowej i gotowych mieszanek przypraw
Przygotowując wywar na zupę, lepiej zrezygnować również z dodawania do niego kostki rosołowej oraz gotowych mieszanek przypraw. Posiadają one wiele sztucznych dodatków oraz konserwantów. Nie brak w nich także substancji bogatych w sporą ilość kalorii. Znacznie korzystniejsze dla naszego zdrowia oraz odchudzania, będzie więc dodanie do zupy świeżych bądź suszonych aromatycznych ziół oraz pieprzu. Dzięki nim zyskamy wyjątkowy smak, a nasz bulion będzie idealnym dietetycznym posiłkiem.
Śmietana nie jest wskazana
Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie zupy grzybowej, pomidorowej czy kalafiorowej bez dodatku chociażby odrobiny śmietany. Niestety wyrób ten nie jest wskazany dla osób, które starają się zgubić zbędne kilogramy. Przygotowując danie, które wymaga delikatnego „zabielenia”, najlepiej zrezygnować więc z tłustej i kalorycznej śmietany. Na szczęście możemy zastąpić ją jogurtem naturalnym. Wskazane jest użycie nabiału, który posiada mniej niż 5% tłuszczu. Smak zupy zostanie taki sam, jednak będzie miała ona znacznie mniej kalorii i pomoże nam w dążeniu do szczupłej i zgrabnej sylwetki.
Zagęszczanie również nie jest wskazane
Przygotowując dietetyczną zupę, należy zapomnieć o jej zagęszczeniu. Najczęściej używamy do tego bowiem mąki oraz odrobiny śmietany, a więc produktów niesprzyjających odchudzaniu. Niestety ciężko znaleźć mniej kaloryczny zamiennik. Najlepiej więc całkowicie zrezygnować z „podbijania” naszego posiłku, bądź przygotowywać zupy, których po prostu nie trzeba zagęszczać.
Warzywa – tak, ale z umiarem
Mogłoby się wydawać, że przygotowując dietetyczną zupę, nie musimy ograniczać się w ilości dodawanych do wywaru warzyw. Produkty te uważane są bowiem za korzystne podczas odchudzania. Niestety, nie zawsze tak jest. Wrzucając do bulionu sporą ilość marchewek, sprawimy, że zupa stanie się słodka i będzie posiadała spore ilości cukru oraz kalorii. O wiele lepiej więc dodać do zupy korzeń pietruszki czy selera. Na koniec dobrze jest natomiast dorzucić posiekaną natkę pietruszki, która jest bogatym źródłem witaminy C oraz żelaza.
Zamiennik ryżu czy makaronu
Makaron, ryż czy biała kasza gryczana to dodatki do zupy, które w znacznym stopniu podnoszą kaloryczność całego dania. Większość z nas nie wyobraża sobie jednak spożywania samego bulionu. Na szczęście możemy skorzystać z dietetycznego zamiennika. Wystarczy, że oddzielimy od kości oraz podrobimy na mniejsze kawałki mięso z kurczaka, które wykorzystaliśmy do przygotowania bulionu. Następnie należy dodać je do naszej potrawy i gotowe. W ten sposób będziemy syci, jednak nie dostarczymy do organizmu dużej ilości zbędnych kalorii.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress