Amarantus – co to takiego i jak na nas działa?
Amarantus to roślina uprawna, która od wieków znajduje swoje zastosowanie w kuchni. Wszystko za sprawą licznych substancji odżywczych, jakie w niej znajdziemy. Mało kto wie jednak nieco więcej na temat tej rośliny i jej wpływu na nasze zdrowie. Przygotowaliśmy więc krótki artykuł, w którym przybliżymy nieco więcej informacji o amarantusie. Sprawdź i przekonaj się, że warto włączyć go do swojej codziennej diety!
Amarantus – co to za roślina?
Amarantus to roślina, która znana była jeszcze przed odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Niestety na długi czas zapomniano o jej cudownych właściwościach. Popularność zyskała ponownie dopiero pod koniec XX w. Roślina ta rośnie niemalże na całym świecie. Z jej uprawy słyną Ameryka, Azja oraz Afryka, jednak plantacje znajdują się również na terenie Polski. Amarantus ma bardzo piękne kwiatostany, które przybierają intensywnie różowy – amarantowy – kolor. Może więc służyć także jako roślina ozdobna. Jej nasiona są natomiast brązowe i swoim kształtem oraz wielkością mogą przypominać mak.
Lubisz włoską kuchnię? Przeczytaj: Jakie włoskie przysmaki warto mieć w swojej kuchni?
Amarantus – właściwości
Amarantusem powinny zainteresować się głównie osoby będące na diecie. Nasiona tej rośliny posiadają bowiem bardzo duże ilości błonnika. Po ich spożyciu przez długi czas odczuwamy więc uczucie sytości. Dodatkowo w ten sposób dostarczamy do organizmu także sporą dawkę wapnia, magnezu oraz żelaza. Przy okazji możemy obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz zapobiec rozwojowi miażdżycy. Zawarte w amarantusie substancje spowalniają także procesy starzenia się komórek. Nie brak w nim również kwasów tłuszczowych.
Amarantus jest rośliną, w której nie znajdziemy glutenu. Bez obaw mogą więc spożywać go osoby uczulone na właśnie ten składnik.
Amarantus – zastosowanie w kuchni
Nasiona amarantusa znajdują szerokie zastosowanie w kuchni i stają się coraz łatwiej dostępne. Znajdziemy je bowiem w większości supermarketów oraz sklepów spożywczych. Roślina ta występuje w kilku postaciach. Na sklepowych półkach znajdziemy więc:
- ziarna, z których możemy przygotować rozmaite dania oraz potrawy,
- pieczywo idealnie nadające się dla osób będących na diecie,
- płatki, które sprawdzą się wspaniale na śniadanie czy jako dodatek do jogurtów,
- mąkę, na bazie której przygotujemy wyśmienite ciasta oraz desery.
Co ciekawe, amarantus ma lekko orzechowy posmak. Stanowi więc wspaniałe uzupełnienie większości dań, również tych w wersji na słodko.
Amarantus – czy coś jeszcze warto o nim wiedzieć?
Amarantus znajduje także szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Na jego bazie wykonywane są kremy do twarzy czy balsamy oraz masła do ciała. Wyciąg z rośliny wspaniale nawilża, regeneruje oraz spowalnia procesy starzenia się naskórka. Przy regularnej aplikacji preparatów możemy dostrzec, że cera staje się bardziej jędrna, gładka oraz rozświetlona.
Ziarna amarantusa są wskazane również dla kobiet w ciąży. Posiadają bowiem spore ilości kwasu foliowego, który wspiera prawidłowy rozwój płodu.
Po więcej ciekawych artykułów odwiedź też: lubie.com.pl
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress