Czy sól rzeczywiście nie jest sprzymierzeńcem odchudzania?
Sól jest zła dla naszego organizmu – takie formułki często możemy przeczytać na różnych stronach dotyczących zdrowego żywienia. Krytyka tego produktu pojawia się szczególnie często w artykułach dotyczących odchudzania. Ich autorzy twierdzą, że jej ograniczenie pomoże w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Jak więc zareagujesz, kiedy przeczytasz, że sól wcale nie zwiększa kaloryczności potraw? A w dodatku w niektórych przypadkach może nawet pomagać w odchudzaniu?
Ograniczenie soli a odchudzanie
Koronnym argumentem dowodzącym niepożądanej roli, jaką sól odgrywa w diecie przyspieszającej zbijanie wagi, jest opinia, wedle której ten produkt zatrzymuje wodę w organizmie. Ta właściwość przyprawy przeszkadza w efektywnym chudnięciu. Jeżeli bowiem nasz organizm utraci nieco wody, dieta szybko da widoczny efekt. Tyle że przecież założeniem procesu odchudzania nie jest odwodnienie organizmu, a spalenie nadmiaru tłuszczu. W tym sól w żaden sposób nie przeszkadza.
Większość dietetycznych posiłków zakłada również rezygnację z potraw pikantnych i bardzo słonych. Niektóre bardziej drastyczne wytyczne zalecają wręcz całkowite zaniechanie solenia jedzenia. To ponownie może dać efekt, gdyż posiłki pozbawione soli są po prostu mniej smaczne, a co za tym idzie sięgamy po nie z mniejszą chęcią. Ponownie jest to jednak droga na skróty – głodzenie się może i spowoduje spadek wagi, ale stanu zdrowia na pewno nie poprawi. A sama sól nie zwiększa kaloryczności potraw.
Sól morska Yoshikawa Nigari – pomoc w odchudzaniu
Okazuje się jednak, że niektóre rodzaje soli mogą nawet pomagać w odchudzaniu. Zdrowsza od zwykłej będzie morska sól niejodowana, zawierająca znacznie mniej sodu niż ta, którą najczęściej widzimy na sklepowych półkach. Dobrze wyposażony sklep z przyprawami z pewnością zaoferuje Ci sól Yoshikawa Nigari, która spełnia ten warunek.
Powstaje ona przy produkcji klasycznej soli morskiej, wyróżnia się wysoką zawartością magnezu, dzięki czemu może pomóc w uzupełnianiu niedoborów tego minerału. Przy okazji reguluje również poziom toksyn w pożywieniu. Dodawanie jej do warzyw może pomóc także w przygotowywaniu bardziej smacznych posiłków. Jej charakterystyka sprawia bowiem, że warzywa szybciej się gotują, dzięki czemu pozostają bardziej chrupiące.
Niektórzy eksperci uważają również, że sól morska może przyspieszać odchudzanie – stymuluje bowiem procesy trawienne. W takim wypadku należy regularnie pić wodę soloną solą morską: roztwór powinien zawierać litr płynu i łyżeczkę soli. Picie takiej substancji przed posiłkami pozwoli na obniżenie apetytu. Trzeba jednak przy tym pamiętać, że z używaniem soli, nawet takiej jak Yoshikawa Nigari, nie można przesadzić. Dodawaj ją więc do potraw z umiarem i rozwagą.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress