Białko serwatkowe – Poznaj jego właściwości i dobroczynne działanie
Artykuł sponsorowany
Z pewnością niejednokrotnie spotkałeś się z określeniem whey protein. To nic innego jak hydrolizat białka serwatkowego, który obecnie cieszy się dużą popularnością wśród suplementów diety. Białko serwatki jest stosowane przez sportowców, trenerów, a także zwolenników zdrowego stylu życia. Jego systematyczne stosowanie ma dobroczynne działanie na organizm, dlatego suplementy zawierające koncentrat białek serwatkowych są chętnie przyjmowane przez entuzjastów fitnessu.
Czym właściwie jest białko serwatkowe?
Zastanawiasz się, czym jest Białko serwatkowe – co warto o nim wiedzieć? Tak jak sama nazwa wskazuje białko serwatkowe, wytwarzane jest z serwatki, która stanowi uboczny produkt produkcji serów. Jest to składnik odżywczy stanowiący około 20% zawartości białek w mleku. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym i często ma postać przetworzonego proszku, który jest łatwy do spożycia i przechowywania. Taka forma sprawia, że jest ono dostępne dla szerokiej grupy konsumentów od sportowców, po osoby dbające o zdrowe odżywianie.
Białko serwatkowe, a hydrolizat białka serwatkowego
W suplementach wykorzystywany jest koncentrat białka serwatkowego, czyli WPH, od ang. Whey Protein Hydrolysate. Jest to postać białka serwatkowego, która została wcześniej poddana procesom hydrolizy, w wyniku której drugie łańcuchy białkowe zostały rozłożone na krótsze fragmenty, czyli peptydy. To sprawia, że białko jest częściowo strawione, a w efekcie jest szybciej przyswajalne przez organizm. Tak powstające koncentraty białka serwatkowego są często wykorzystywane w suplementach diety, zwłaszcza w odżywkach białkowych przeznaczonych dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Popularnym produktem jest białko serwatkowe wpc.
Dlaczego koncentrat białka serwatkowego cieszy się popularnością?
Suplementy białka serwatkowego od lat cieszą się popularnością wśród osób uprawiających sport, jak i dietetyków. Jednak dlaczego białka serwatkowe mają tylu zwolenników?
- Dobra przyswajalność: białko serwatkowe wyróżnia jego wysoka przyswajalność. Obecnie jest to najbardziej przyswajalny rodzaj białek dostępnych na rynku. Jest to szczególnie istotne dla sportowców, gdyż białko serwatkowe jest w stanie szybko i skutecznie spożytkować dostarczone aminokwasy niezbędne do budowy i regeneracji mięśni. W praktyce oznacza to, że sportowcy mogą szybciej się zregenerować po intensywnym treningu, dlatego mogą wykonywać kolejną serię ćwiczeń po krótszej prezerwie niż zazwyczaj, eliminując tym samym ryzyko powstania urazów mięśni.
- Bogata zawartość aminokwasów: Białko serwatkowe to skarbnica aminokwasów egzogennych, które stanowią kluczowy element w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, jednak nie są przez niego produkowane. W związku z tym aminokwasy egzogenne muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. To zapewnia białko serwatkowe. Jest to niezwykle ważne, gdyż aminokwasy te stanowią ważny element w procesach metabolicznych, w budowie masy mięśniowej, a także regeneracji. Dzięki temu osoby aktywne fizycznie i spożywające białko serwatkowe, mogą wspierać budowę masy mięśniowej, a także wspierać szybszą regenerację po wysiłku.
- Wspieranie regeneracji organizmu: Podczas każdego treningu dochodzi do mikro urazów mięśni, dlatego potrzebują one czasu, aby odpowiednio się zregenerować. W tym pomoże izolat białka serwatkowego, który ma unikalne właściwości i przyspiesza ten proces. Jego spożywanie pomaga w regeneracji mięśni, przyspiesza wzrost masy mięśniowej i wspiera powrót do pełnej formy. W związku z tym sportowcy i osoby trenujące systematycznie mogą cieszyć się lepszymi efektami swoich treningów, a przy tym minimalizują jednocześnie ryzyko przetrenowania.
- Wsparcie odporności: Jedną z właściwości białka serwatkowego jest wsparcie dla układu odpornościowego. Dzięki takiej suplementacji do organizmu dostarczane są immunoglobuliny, mające korzystny wpływ na działanie tego układu. Spożywanie białka serwatkowego sprawia, że osoby te mają większą odporność na różnego rodzaju infekcje, dlatego warto stosować białko serwatkowe w okresach zwiększonego ryzyka zachorowań.
Koncentraty białka serwatkowego w codziennej diecie i odchudzaniu
Ze względu na swoje unikalne właściwości białko serwatkowe jest wykorzystywane również przez osoby, dla których celem jest redukcja masy ciała. Wynika to z faktu, że zapewnia ono długotrwałe uczucie sytości. Dzięki temu można zahamować apetyt i ograniczyć nadmierne spożywanie posiłków i podjadanie pomiędzy nimi. Dodatkowo białko serwatkowe może przyczyniać się do zwiększania spalania kalorii przez organizm. Jest to efektem tego, że podczas procesu trawienia białka zużywana jest większa ilość energii w porównaniu z trawieniem węglowodanów lub tłuszczy. Systematyczne suplementowanie organizmu białkiem serwatkowym może powodować przyspieszenie metabolizmu i wspieranie procesu odchudzania. Nie ma wątpliwości, że białko serwatkowe jest cennym dodatkiem do diety każdego, kto dba o swoje zdrowie i kondycję fizyczną. Jego wszechstronne właściwości sprawiają, że jest ono nie tylko skutecznym narzędziem w budowaniu masy mięśniowej, lecz także wsparciem w procesie odchudzania.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress