Dieta rozdzielna – zasady, przepisy, efekty
Dieta rozdzielna, zwana także niełączoną, została opracowana już w latach 20. XX w. Za jej twórcę uważa się Williama Howarda Haya, który napisał książkę pt. „Zdrowie przez jedzenie”. To właśnie w niej znajdziemy pierwsze zasady takiego odżywiania oraz liczne przepisy na dietetyczne dania. Na czym jednak polega dieta rozdzielna i jakie efekty możemy dzięki niej uzyskać? Sprawdź!
Dieta rozdzielna – zasady
Wiemy już, skąd wzięła się dieta rozdzielna. Zasady takiego sposobu odżywiania mogą jednak niektórych nieco przerazić. Jej podstawowa idea to unikanie łączenia danych grup produktów. Możemy więc jeść niemalże wszystko, jednak musimy wiedzieć, jak rozdzielić konkretne artykuły spożywcze. Przede wszystkim powinniśmy unikać spożywania w tym samym czasie białek oraz węglowodanów. Twórca diety uważa bowiem, że są one trawione przez inne enzymy. Niepotrzebnie obciążamy więc w ten sposób nasz organizm. O wiele lepiej zjeść te dwie grupy produktów jako osobne posiłki.
Zobacz też: Dieta zupowa – na czym polega i czy warto na nią przejść?
Do białek możemy zaliczyć artykuły takie jak pieczone bądź gotowane mięso, ryby, mleko oraz jaja. Węglowodany to natomiast pieczywo, ziemniaki, kasza krakowska lub gryczana, czy wszelkie owoce. Mogłoby się wydawać, że nasz jadłospis jest więc mocno ograniczony. Na szczęście istnieje także trzecia grupa produktów. Są to tak zwane artykuły neutralne, dlatego możemy łączyć je zarówno z białkami, jak i węglowodanami. Zaliczamy do nich warzywa, zioła, tłuszcze, nabiał, a także grzyby.
Dieta rozdzielna – czego należy unikać?
Przechodząc na dietę rozdzielną musimy pamiętać o tym, by całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu niektóre artykuły spożywcze. Przede wszystkim należy ograniczyć spożycie kawy oraz herbaty. Dodatkowo warto zrezygnować z fast foodów, alkoholu oraz napojów gazowanych. W celu osiągnięcia lepszych i szybszych efektów, należy także zaprzestać spożywania czerwonego mięsa oraz białego pieczywa.
Dieta rozdzielna – efekty
Wielu osobom bardzo przypadła do gustu dieta rozdzielna. Efekty, jakich możemy się po niej spodziewać są bowiem naprawdę spektakularne. Już po kilku dniach zauważymy, że nasz metabolizm zaczyna przyspieszać. Dodatkowo zadbamy o swój układ pokarmowy oraz układ krążenia. Dla większości z nas, najważniejszym efektem będą jednak oczywiście utracone kilogramy. W ciągu miesiąca jesteśmy w stanie schudnąć na diecie rozdzielnej ok. 4-6 kg. Wszystko zależy oczywiście od naszej wagi wyjściowej oraz poziomu aktywności fizycznej.
Dieta rozdzielna – przepisy
Przechodząc na dietę rozdzielną, należy pamiętać, by spożywać dziennie 5 posiłków, w odstępach ok. 3-4 godzin. Drugie śniadanie oraz podwieczorek powinny być jednak niskokaloryczne. Z jakich posiłków słynie więc dieta rozdzielna? Przepisy są wyjątkowo proste i szybkie do przygotowania. Oto przykładowy jadłospis:
Śniadanie – twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką oraz jajecznica z dwóch jajek,
II śniadanie – jabłko,
Obiad – pstrąg pieczony z warzywami,
Podwieczorek – gruszka,
Kolacja – serek wiejski.
Po szczegółowy jadłospis na dany okres czasu, najlepiej oczywiście udać się do dietetyka. Opracuje on prawidłowy zestaw dań i podpowie, jak postępować, by zdrowo schudnąć.
Zerknij na puffa.pl po więcej ciekawych inspiracji.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress