Dieta śródziemnomorska – na czym polega i jakie włoskie produkty w niej znajdziemy
Najzdrowszy sposób odżywiania – tak coraz częściej mówi się o diecie bazującej na produktach kuchni śródziemnomorskiej. Nie może dziwić więc rosnąca popularność tego stylu żywienia w zasadzie na całym świecie, a nie tylko w krajach basenu Morza Śródziemnego. Dziś zanurzymy się w smakach kuchni śródziemnomorskiej oraz poznamy bliżej jej charakterystykę. A dla wszystkich fanów oryginalnych włoskich produktów przygotowaliśmy także małą podpowiedź, które specjały z Italii zajmują szczególnie wysokie miejsce w diecie śródziemnomorskiej! Dieta śródziemnomorska – produkty z tego kraju znajdziemy w niej na każdym kroku!
Dieta śródziemnomorska – produkty z różnych krajów
Ta zdrowa dieta powstała w oparciu o kuchnie 21 krajów należących do basenu Morza Śródziemnego. Łączy w sobie produkty z 3 kontynentów – Europy, Azji oraz Afryki – w jednym stylu żywienia. Czym różni się od wiekszości diet? Dieta śródziemnomorska – produkty zakazane nie istnieją, tak jak obowiązkowe!
Na czym opiera się dieta śródziemnomorska? Piramida żywienia to podstawa, ale przez wpływ tak wielu państw i kultur, ciężko zamknąć ją w sztywnych ramach.
Największą popularnością cieszą się zdecydowanie potrawy bazujące na produktach z Włoch, Francji czy Grecji, jednak nie tylko je znajdziemy w daniach śródziemnomorskich. Branie pod uwagę specjałów tylko tych krajów jest dość wąskim spojrzeniem na ten sposób żywienia. Jest w nim dużo wpływu także innych krajów, takich jak: Egipt, Turcja czy Maroko.
Podstawowe zasady diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska – co to jest? To nie tylko jedzenie. Bardzo istotny jest również styl życia – cieszenie się codziennością, odpoczynek i regeneracja, a także aktywność fizyczna, czyli pozytywne podejście do otoczenia i dbanie o siebie, nie tylko poprzez spożywane posiłki.
Dieta śródziemnomorska – produkty najzdrowsze i najwyższej klasy są kluczem. Ważnym założeniem tej diety jest jedzenie jak najmniej przetworzonej żywności i wybieranie produktów z małych lokalnych firm. Dzięki czemu wiemy, że są one wysokiej jakości i zawierają wiele zdrowych składników. Bazując na tym założeniu, wybieranie produktów, które spożywamy, i komponowanie posiłków staje się łatwiejsze.
Podstawowym źródłem białka w diecie śródziemnomorskiej są ryby i owoce morza. Mięso czerwone jest spożywane bardzo rzadko. Dzięki temu ten sposób odżywiania zapewnia odpowiednią ilość białka, ale także zdrowych tłuszczów, w które bogate są ryby. Innymi źródłami białka są oczywiście fermentowane produkty mleczne, czyli sery włoskie, np. mozarella, feta, gorgonzola czy halloumi.
Dużą rolę odgrywają zdrowe tłuszcze, które znajdziemy nie tylko we wspomnianych już rybach, ale i oliwie z oliwek, np. włoskiej czy greckiej, a taką znajdziesz np. w sklepie https://kuchnia-wloska.com.pl/category/oliwy-i-octy. Warto wybierać wysokiej jakości produkty od sprawdzonych producentów, najlepiej z certyfikatem DOP. Istotne są również warzywa i owoce, a dla podkreślenia smaku polecane są naturalne przyprawy oraz świeże zioła.
Dieta śródziemnomorska w polskich warunkach
Śródziemnomorski sposób odżywiania jest dość lekki i przez wiele osób wykorzystywany jest do zrzucenia zbędnych kilogramów. Dieta śródziemnomorska na odchudzanie to dobry pomysł! Jednak nawet w polskich warunkach ta dieta może stać się codziennym sposobem jedzenia, nie tylko w celu schudnięcia. Warzywa i owoce, ryby oraz owoce morza są szeroko dostępne. Wiesz już w co obfituje dieta śródziemnomorska produkty typu greckie sery czy włoską oliwę z oliwek polecamy kupować w sklepach specjalizujących się w produktach z danego regionu jak np. Kuchnia Włoska. Najczęściej znajdziemy w nich specjały niedostępne w dużych marketach, pochodzące z małych, lokalnych firm.
Dieta śródziemnomorska – produkty włoskie w śródziemnomorskim menu
Jak wspomnieliśmy, w diecie śródziemnomorskiej pojawia się oliwa z oliwek. Ta tłoczona we Włoszech cieszy się w Polsce dużą popularnością. Może być używana na zimno do sałatek, np. z serami, lub do grillowania czy smażenia. Dieta śródziemnomorska po polsku nie musi się różnić od tej w słonecznej Italii!
Jako źródła węglowodanów w diecie śródziemnomorskiej wybierane są m.in. makarony czy ryże, które wiodą prym w kuchni włoskiej. Warto łączyć je z rybami i owocami morza, np. w postaci pasty z sosem lub risotta. Z dodatków we włoskim stylu w diecie śródziemnomorskiej pojawiają się np. kapary, których intensywny smak potrafi dodać aromatu wielu różnym potrawom. Dla koneserów alkoholi dobrą wiadomością może okazać się fakt, że lampka czerwonego włoskiego wina spożywana od czasu do czasu nie jest uznawana za grzech. Dieta śródziemnomorska w pigułce to dobre jedzenie, wino i doskonałe zdrowie!
Kuchnia śródziemnomorska stoi oliwą. W innym artykule podpowiadamy jka wybrać najlepszą – sprawdź tutaj; https://sportodzywki.pl/2021/03/23/oliwa-z-oliwek-jaka-najlepsza-i-jaka-wybrac/.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress