Jak amarantus sprawdza się w bezglutenowej kuchni
Amarantus podbija serca wszystkich, którzy chcą dbać o własne zdrowie. Dodawany do dań w postaci płatków tworzy niezapomniane, delikatnie orzechowe kompozycje smakowe. Idealnie sprawdza się w kuchni osób uczulonych na gluten. Co jeszcze zyskasz, wprowadzając amarantusa na stałe do swojego menu, o tym słów kilka.
Jak wiele zyskujesz, jedząc płatki amarantusa
Jedząc płatki amarantusa, zyskujesz cenne składniki odżywcze. Dodatkowo odczuwasz przyjemną sytość i nie potrzebujesz zajadać pomiędzy posiłkami. Płatki amarantusa są lekkostrawne, mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu oraz przeciwdziałają chorobom układu krążenia.
Nasiona amarantusa bogate są w:
● błonnik
● białka
● nienasycone kwasy tłuszczowe
● żelazo
● wapń i fosfor
● magnez
Produkty z amarantusa są całkowicie bezglutenowe. Mogą na stałe zagościć w kuchni osób uczulonych na gluten, sportowców, wegetarian i wegan i wszystkich tych, którzy pragną zdrowo się odżywiać. Jedzenie płatków amarantusa daje twojemu organizmowi wiele dobrego. Dzięki nim zyskujesz mocne kości, jesteś bardziej odporny na stres i masz lepszą kondycję fizyczną.
O historii nasion amarantusa
Nasiona amarantusa znane były już ponad 3000 lat temu. Roślinę tę uprawiali mieszkańcy Ameryki Środkowej i Południowej, Indii oraz krajów azjatyckich. Był to jeden z najbardziej podstawowych produktów, z którego przygotowywano smaczne i sycące dania. Dla Azteków amarantus był rośliną tak cenną, że traktowano ją z ogromnym szacunkiem i włączono ją do części plemiennego kultu.
Z jednej rośliny amarantusa zyskuje się około 50 tysięcy maleńkich i lekkich nasion, które zbierane są ręcznie.
Amarantus i jego wszechstronne zastosowanie
Gdzie kupić amarantus
Tylko ekologiczna hurtownia przypraw dostarcza do wielu punktów, takich jak sklep ze zdrową żywnością czy sklep z przyprawami amarantus z kontrolowanych upraw. Dzięki temu masz pewność, że kupujesz go bez zanieczyszczeń i szkodliwych modyfikacji.
Jak gotować ziarna amarantusa
Amarantus świetnie smakuje i doskonale sprawdza się jako zamiennik ryżu. Pamiętaj, aby na wolnym ogniu gotować ziarna przez 30 minut, zalewając je trzykrotnie większą ilością wody.
Jak wykorzystać mąkę z amarantusa
Z mąki z amarantusa upieczesz pyszny chleb, ciasta i herbatniki. Zacznij od wymieszania w proporcjach 1:2 mąki amarantusowej z mąką orkiszową, żytnią lub pszenną.
Co przygotować z amarantusa ekspandowanego
Amarantus ekspandowany (popping) jest produktem gotowym do spożycia. Z powodzeniem możesz go wykorzystać do przygotowania chrupiących płatków musli, batonów oraz zapiekanek. Amarantus świetnie smakuje także jako dodatek do owocowych i warzywnych sałatek.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress