Jakie produkty zbożowe warto wprowadzić do swojej diety?
Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywienia. Powinny więc znaleźć się w diecie każdego człowieka. W szczególności polecane są one sportowcom oraz osobom, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości oraz wspomaga pracę układu pokarmowego. Jakie produkty zbożowe warto wprowadzić do diety? Podpowiadamy!
Ryż – bogate źródło mikroelementów
Ryż znany jest od wieków. Aktualnie w sklepach można znaleźć wiele jego odmian. Każdy rodzaj wyróżnia się smakiem oraz różną zawartością, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych i mikroelementów. Najpopularniejszy i najzdrowszy jest ryż paraboliczny oraz ryż brązowy basmati. Czym jednak różnią się od siebie te dwa rodzaje ryżu?
Ryż paraboliczny (paraboiled)
Ryż paraboliczny jest jednym z najczęściej wybieranych zbóż. Powstaje w wyniku specjalnej obróbki termicznej, podczas której nie traci on swoich cennych składników odżywczych, a nawet zyskuje nowe walory i wartości. Odmiana ta cechuje się m.in. tym, że podczas gotowania nie pęcznieje oraz nie skleja się. Ryż ten bardzo ciężko przegotować i zawsze jest sypki, dzięki czemu nadaje się do wielu potraw. Jego wartość energetyczna jest bardzo zbliżona do ilości kalorii, którą spożywa się, jedząc ryż biały, jednak paraboiled ma wiele witamin i minerałów. Zawiera on m.in. wapń, potas czy selen. Dodatkowo jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz białka. Warto więc zastąpić klasyczny ryż biały jego zdrowszym odpowiednikiem, jakim jest ryż paraboliczny.
Ryż brązowy basmati
Ryż typu basmati wyróżnia przede wszystkim długość ziarna oraz specyficzny smak. Zboże to ma lekko orzechowy smak, dlatego stosuje się go w szczególności do deserów i sałatek. Jest również idealnym dodatkiem do ryb oraz orientalnych potraw. Podczas gotowania bardzo wolno mięknie, dlatego czasem trzeba gotować go nawet 40 minut. Wśród wszystkich odmian, ryż brązowy basmati jest najmniej kaloryczny, dlatego polecany jest on głównie tym, którzy dbają o dietę i szczupłą sylwetkę. Posiada także bardzo dużą ilość żelaza oraz witaminy B6. Powinny więc jeść go również osoby zmagające się z anemią i chorobami układu krążenia.
Kasza krakowska – pożywna i odżywcza
Kasza krakowska, produkowana z gryki, to idealny dodatek do obiadu, który z powodzeniem może zastąpić ziemniaki czy makaron. Polecana jest do mięs, sosów oraz zapiekanek. Regularnie powinny spożywać ją osoby odchudzające się, ponieważ jest bardzo pożywna i zawiera wiele cennych składników, takich jak np.: wapń, magnez, fosfor i potas. Posiada również dużą ilość witamin z grupy B. Kasza bogata jest w skrobię, która powoli zamienia się w glukozę, dlatego po jej spożyciu długo odczuwa się uczucie sytości. Szczególnie polecana jest diabetykom, kobietom w ciąży i dzieciom. Do swojej diety powinny wprowadzić ją również osoby zmagające się z depresją oraz nadciśnieniem.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress