Która sól jest najzdrowsza – kuchenna, himalajska czy morska?
Większość z nas nie wyobraża sobie potraw bez dodatku soli. To dzięki niej dania nabierają wyjątkowego smaku oraz aromatu. Jak jednak powszechnie wiadomo, powinniśmy ograniczyć tę przyprawę do minimum. Zaleca się nie przekraczać spożycia jej w ilości większej niż 5 gramów dziennie. Warto także wybierać odpowiedni rodzaj tego produktu. Właśnie dlatego podpowiemy, która sól jest najzdrowsza – kuchenna, himalajska, morska czy może kamienna.
Która sól jest najzdrowsza? Przegląd rodzajów soli
Więcej o soli przeczytasz tutaj: Czy sól rzeczywiście nie jest sprzymierzeńcem odchudzania?
Sól kuchenna
Sól kuchenna to przyprawa, którą można znaleźć w niemalże każdym domu. Często sięgamy właśnie po nią, ponieważ dostępna jest w większości sklepów spożywczych, a dodatkowo jej cena nie przekracza 2-3 złotych za kilogram. Niestety lepiej z niej zrezygnować. W większości przypadków jest to bowiem sól rafinowana, czyli przetwarzana chemicznie oraz dokładnie oczyszczana. Nie znajdziemy w niej więc minerałów, a jedynie sam chlorek sodu. Dodatkowo znajdują się w niej substancje, które mają zahamować proces zbrylania się. Przyprawa ta jest także wybielana przy pomocy różnych środków chemicznych, a podczas produkcji podgrzewa się ją do bardzo wysokich temperatur. Traci więc w ten sposób wszelkie swoje właściwości.
Sól himalajska
Coraz częściej słyszy się o wspaniałych właściwościach soli himalajskiej. Zaczyna ona gościć na naszych stołach przede wszystkim dlatego, że wydobywa się ją ze złóż mających nawet kilkaset lat. Oznacza to, że nie jest w żaden sposób skażona toksynami i substancjami unoszącymi się w powietrzu. Produkt ten nie jest poddawany procesom oczyszczenia oraz nie praktykuje się dodawania do niego substancji antyzbrylających ani innych chemicznych środków. Najczęściej przybiera szary bądź różowy kolor. Barwę tą zawdzięcza obecności dużej ilości żelaza. Dostarcza więc do organizmu nie tylko sód, ale także inne minerały. Jedynym minusem jest jej zdecydowanie wyższa cena. Warto jednak pamiętać, że lepiej wpływa na nasz organizm, a jej koszt jest kształtowany przez konieczność sprowadzania jej z odległych zakątków świata.
Sól morska
Sól morska uważana jest za jeden ze zdrowszych rodzajów tej przyprawy. Jak się okazuje, wcale tak nie jest. Powstaje ona bowiem w momencie, gdy woda morska zaczyna parować. Wskutek tego pojawiają się małe kryształki soli, które następnie trafiają na nasz stół. Proces ten odbywa się na bieżąco. Jak więc można zauważyć, w takiej przyprawie znajdują się wszystkie zanieczyszczenia, które trafiły do morza. Przykładowo będą to ścieki, substancje chemiczne, odpady przemysłowe czy mikroplastik. Spożywając ją dostarczamy więc do organizmu wszelkie toksyny, które znalazły się w wodzie.
Sól kamienna
Wiele osób uważa, że sól morska oraz kamienna to ten sam produkt. Tak naprawdę są to jednak dwie całkowicie inne przyprawy. Złoża soli kamiennej powstały wiele tysięcy lat temu na terenach pokrytych zbiornikami wodnymi. Nie wszystkie pokłady zostały jednak wydobyte, dlatego obecnie czerpiemy z tych właśnie zasobów. Proces krystalizacji tej soli wyglądał tak samo, jak w przypadku jej morskiej odmiany. Warto jednak pamiętać, że dawniej w wodzie nie lądowało aż tak dużo zanieczyszczeń oraz toksyn. Oznacza to, że przyprawa ta jest o wiele zdrowsza. Dostarcza bowiem wiele minerałów, a dodatkowo jest wolna od wszelkich trujących substancji.
Wybrać sól jodowaną czy niejodowaną?
Około trzydzieści lat temu polscy producenci soli musieli zacząć dodawać do niej jod. Było to konieczne ze względu na liczne niedobory tego właśnie składnika w naszej diecie. Pierwiastek ten sprawia, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia m.in. niedoczynności tarczycy. Dodatkowo jest bardzo ważny dla dzieci. Wspomaga bowiem rozwój oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jod powinien znaleźć się także w diecie kobiet będących w ciąży. Okazuje się jednak, że pierwiastek ten jest bardzo ciężko przyswajany. Poza tym, duże stężenie sodu dodatkowo utrudnia wchłanianie się tej substancji. Lepiej więc dostarczać ją do organizmu w inny sposób. Stojąc w sklepie przed półką z przyprawami nie musimy więc zbyt długo zastanawiać się, czy wybrać sól jodowaną czy niejodowaną. Nie ma to bowiem dla naszego organizmu zbyt dużego znaczenia.
Podsumowując, najlepiej wybierać sól himalajską bądź kamienną. Są bowiem najmniej przetworzone i dostarczają do organizmu wiele substancji. To, czy do przyprawy został dodany jod czy nie, nie ma natomiast większego znaczenia.
Po więcej artykułów odnośnie zdrowia, diety i odżywiania wejdź na: easytobefit.pl
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress