Lody białkowe jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów
Chyba każdy lubi lody. Tak, przede wszystkim te klasyczne, kipiące mnóstwem kalorii i ogromną zawartością cukru. Dziś jednak zastanowimy się, czy istnieje dla nich jakakolwiek alternatywa. A jeśli istnieje, to czym ona jest i dlaczego warto się na nią zdecydować.
W walce z cukrem i pustymi kaloriami
Samo spojrzenie na skład tradycyjnych lodów nie napawa optymizmem miłośników zdrowego trybu życia i odpowiedniego odżywiania. Mleko, mąka, tłuszcze roślinne i olbrzymia dawka cukru to składniki, które nie powinny być zbyt często stosowane w codziennej diecie. A co, jeśli naprawdę lubimy lody i chcemy zjeść ich smaczną i zdrową (!) odmianę?
Lody białkowe – najważniejsze zalety
Alternatywą dla klasycznych lodów są ich białkowe odpowiedniki. Ich najważniejsze zalety, to:
- olbrzymia dawka łatwo przyswajalnych białek, gwarantujących ogromną dawkę energii,
- brak cukru i innych szkodliwych substancji (soli, środków konserwujących, barwników),
- doskonały smak, porównywalny z klasycznymi lodami,
- brak białek roślinnych, zawierających relatywnie mniejszą dawkę energii.
Dzięki nim, lody te nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie i kondycję fizyczną i – co ważne – są one bardzo istotnym rezerwuarem energii, potrzebnym np. podczas intensywnego wysiłku fizycznego.
Własnoręczne lody białkowe? Nic prostszego!
Jak przygotować domowej roboty lody białkowe? Oto prosty przepis na zdrowy i pyszny produkt.
Co będziemy potrzebować?
- odżywka białkowa czekoladowa – 15 g,
- jogurt naturalny – 200 g,
- syrop brzoskwiniowy 0 kcal – 4 łyżeczki
- łyżeczka erytrytolu
- kakao – 10 g,
- opcjonalnie waniliowe białko serwatkowe.
Przygotowanie naszych lodów rozpoczynamy od zmieszania około połowy jogurtu z odżywką białkową. Drugą połówkę mieszamy z kakao, wprowadzając jednocześnie do wspomnianej mieszaniny erytrytol i syrop brzoskwiniowy. Każdą z mieszanek umieszczamy w osobnym pojemniczku. Dzięki temu, po ich wyjęciu, będą one miały piękną, dwukolorową formę. Po przygotowaniu obydwu mieszanin, całość wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez około 3 godziny. Opcjonalna temperatura mrożenia to około – 18 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu, obydwie mieszaniny można połączyć ze sobą. Uzyskamy w ten sposób ciekawą formę wysokoenergetycznych i pożywnych lodów.
Uwaga!
Na rynku produktów FIT możemy znaleźć już gotowe lody białkowe, mające formę proszku. Zawierają one wszystkie najważniejsze składniki, w tym waniliowe białko serwatkowe, wpływające na rozrost mięśni. Niemniej lody robione własnoręcznie i tak smakują znacznie lepiej.
Życzymy smacznego!
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress