Nowalijki – czy naprawdę mają korzystny wpływ na nasz organizm?
Wiosna to jedna z najpiękniejszych pór roku. To właśnie w tym okresie zaczyna wzrastać temperatura powietrza, przyroda budzi się do życia, a my jesteśmy pełni energii. Na przełomie kwietnia oraz maja w sklepach oraz na targach możemy zauważyć nowalijki oraz inne piękne i zdrowe warzywa. Jednak czy takie produkty mają korzystny wpływ na nasz organizm? Sprawdź!
Zobacz też: Szpinak i jarmuż – dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?
Nowalijki – co to takiego i kiedy możemy je kupić?
Nowalijki to określenie, pod którym kryją się młode wiosenne warzywa, pojawiające się w sprzedaży po raz pierwszy w danym sezonie. Kuszą nas one swoim pięknym wyglądem, intensywnym kolorem oraz wyjątkowym aromatem. Z ich pomocą możemy przygotować smaczne surówki czy wielobarwne kanapki. Pierwsze nowalijki pojawiają się w sprzedaży pod koniec marca. Warto jednak pamiętać, że są to warzywa hodowane w odpowiednio przystosowanych szklarniach. Okazy rosnące na polu uprawnym kupimy dopiero na przełomie maja oraz czerwca. Warzywa dostępne w sklepach w okresie zimowym sprowadzane są do nas natomiast z odległych zakątków świata.
Jakie nowalijki znajdziemy w sklepach oraz na targach?
Wiele osób zastanawia się, które z warzyw można zaliczyć do grupy nowalijek. Przed udaniem się do sklepu czy na targ, warto więc wiedzieć, na jakie produkty możemy się zdecydować. Do nowalijek należy przede wszystkim:
- sałata,
- młoda marchew,
- botwinka,
- pomidory,
- ogórki.
Dodatkowo do grupy młodych wiosennych warzyw możemy zaliczyć także dymki oraz natki. Zielona cebulka, szczypiorek, rzeżucha czy nać pietruszki również uważane są więc za nowalijki.
Nowalijki – co w nich znajdziemy?
Mogłoby się wydawać, że nowalijki to samo zdrowie. Niestety zaczynają one rosnąć w momencie, gdy na zewnątrz panują duże wahania temperatur, a dostęp do światła jest jeszcze nieco ograniczony. Nie znajdziemy więc w nich wszystkich najważniejszych substancji. Mimo to w warzywach nie brak witaminy C czy składników mineralnych. Nowalijki mają piękną barwę oraz kuszący aromat. Niestety nie zawsze są smaczne. Większość z nich zrywana jest bowiem w momencie, gdy te nie są jeszcze do końca dojrzałe. Zebrane warzywa umieszcza się w specjalnej komorze, gdzie pod wpływem środków chemicznych zaczynają dojrzewać. Nie są więc one słodkie, a w skrajnych przypadkach mogą być niemalże całkowicie pozbawione swojego smaku.
Czy nowalijki są zdrowe?
Mimo to, że nowalijki nie są bogatym źródłem substancji odżywczych, znajdziemy w nich wiele cennych właściwości. Przede wszystkim w młodych warzywach występują duże ilości błonnika pokarmowego. Odpowiada on za uczucie sytości oraz przyspiesza przemianę materii, dlatego powinny spożywać go osoby będące na diecie bądź zmagające się z dolegliwościami żołądkowymi. Nowalijki są również naturalnym źródłem kwasu foliowego oraz posiadają bardzo małą ilość kalorii. W 100 gramach ogórków znajdziemy bowiem jedynie ok. 15 kcal, natomiast w pomidorze – 20 kcal. Warzywa zielone przyspieszają również gojenie się ran oraz wykazują właściwości bakteriobójcze. Warto jednak pamiętać, by dokładnie umyć nowalijki przed spożyciem.
Czy nowalijki mogą nam zaszkodzić?
Nowalijki niestety są bardzo silnie nawożone. Najczęściej używa się do tego substancji na bazie azotu. Hodowcy nie oszczędzają, jeśli chodzi o sztuczne substancje mające przyspieszyć wzrost warzyw. Nowalijki natomiast przyjmują z gleby wszystko, co możliwe. Ile nawozu im dostarczymy, tyle „pochłoną”. Zbyt duża ilość azotu w organizmie człowieka może jednak spowodować zatrucie oraz zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworów. Lepiej więc sięgać po nowalijki pochodzące z upraw ekologicznych, bądź spożywać je jedynie raz na jakiś czas.
Jak przechowywać nowalijki?
Większość z nas przechowuje nowalijki w foliowym woreczku i umieszcza w lodówce. Niestety jest to duży błąd, ponieważ w ten sposób gromadzi się w nich dużo wilgoci. Warzywa mogą więc zacząć gnić, a dodatkowo uwalniać z siebie azot pochodzący z nawozów. Składniki te mogą zacząć się rozkładać i wytwarzać rakotwórcze substancje. Lepiej więc chować nowalijki do płóciennych siatek.
O innych wartościowych warzywach piszemy też na: lubie.com.pl
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress