Produkty, które wspomogą walkę z cellulitem
Jednym z największych problemów, a zarazem kompleksów, większości kobiet jest cellulit. Przyczyny powstawania tzw. pomarańczowej skórki mogą być różne. Najczęściej spowodowany jest on nadmiarem wody w organizmie bądź zbyt dużą ilością tkanki tłuszczowej. Aby się go pozbyć, należy zacząć oczywiście od zmiany nawyków żywieniowych. Dieta antycellulitowa sprawi, że walka z tym problemem stanie się o wiele łatwiejsza. Co więc jeść, by zredukować widoczność cellulitu?
Duże ilości wody mineralnej
Będąc na jakiejkolwiek diecie, należy pamiętać o spożywaniu dużej ilości wody w ciągu dnia. Dzięki niej poprawia się krążenie krwi, a dodatkowo wypłukiwane są z organizmu substancje toksyczne. Dodatkowo odpowiednie nawodnienie sprawia, że organizm nie zatrzymuje płynów. Co za tym idzie – znikają obrzęki, uczucie ciężkości, a także cellulit wodny. Warto więc wypijać dziennie minimum 2 litry wody. Jeśli jednak chcemy mieć pewność, ile płynów powinniśmy spożywać, warto wyliczyć taką wartość z następującego wzoru:
nasza waga w kg x 30 ml = zapotrzebowanie na wodę
Ważąc więc 70 kg, powinniśmy dziennie wypijać ok. 2100 ml wody, a więc 2,1 litra.
Jesteś kawoszem? Koniecznie przeczytaj ten artykuł: Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa?
Zielona herbata na skórkę pomarańczową
Cellulit na nogach, ramionach czy brzuchu nie wygląda zbyt estetycznie. Aby się go pozbyć, warto również każdego dnia wypijać kilka filiżanek zielonej herbaty. Znajduje się w niej bowiem składnik, który odpowiada za uwalnianie zmagazynowanych w organizmie komórek tłuszczowych. Napar ten wpływa również pozytywnie na nasz metabolizm oraz zapobiega odkładaniu się w różnych częściach ciała kolejnych porcji tłuszczu. Specjaliści rekomendują spożycie ok. 2-3 filiżanek dziennie. Warto jednak pamiętać, by zielonej herbaty nie zalewać wrzątkiem, a gorącą wodą.
Spora ilość warzyw
W diecie antycellulitowej powinno znaleźć się możliwie jak najwięcej warzyw. Wpływają one pozytywnie na nasz metabolizm oraz syntezę tłuszczów. Dodatkowo zawierają bardzo małą ilość kalorii, a przy tym są sycące. Dzięki temu zmniejsza się nasza ochota na niezdrowe przekąski. Walcząc z pomarańczową skórką warto jak najczęściej sięgać po buraki, które poprawiają krążenie oraz usuwają wodę z organizmu. Zbawienny wpływ na wygląd skóry mają również brokuły, które regulują proces utwardzania się kolagenu pod skórą.
Ostre przyprawy
W procesie odchudzania oraz na diecie antycellulitowej nie może zabraknąć również ostrych przypraw, które przyczyniają się do redukcji tkanki tłuszczowej. Wskazane jest więc dodawanie do potraw imbiru, cynamonu czy pieprzu cayenne. Warto również spożywać spore ilości kurkumy. Ta żółta przyprawa zmniejsza bowiem obrzęki, usuwa z organizmu toksyny oraz zanieczyszczenia, hamuje rozrost tkanki tłuszczowej, a także pobudza krążenie.
Produkty pełnoziarniste i nabiał
W walce z cellulitem pomocne mogą okazać się również produkty pełnoziarniste. Dzięki nim przez długi czas czujemy się syci i nie podjadamy. Dodatkowo regulują pracę jelit oraz usuwają toksyny. Warto więc włączyć do swojej diety pełnoziarniste pieczywo, makarony czy mąkę. Przynajmniej 2 razy w tygodniu powinniśmy również spożywać gotowane jajka. Zawarte w nich składniki odbudowują komórki skóry, dzięki czemu nasz naskórek może się zregenerować. Będzie to bardzo ważne podczas zanikania znajdującego się w głębokich warstwach skóry cellulitu.
Co jeszcze może nam pomóc?
Do swojej diety warto włączyć również:
- kiełki fasoli,
- banany,
- szparagi.
Należy jednak spożywać je w małych ilościach. Najlepiej więc jeść je sporadycznie, co kilka dni.
Czego należy unikać za wszelką cenę?
Na diecie antycellulitowej należy także unikać kilku produktów. Warto więc zaprzestać spożywania m.in.:
- słodyczy,
- fast foodów,
- smażonych potraw,
- soli,
- kawy.
Jeśli jednak mamy trudności z całkowitym wyeliminowaniem tych produktów, warto chociaż ograniczyć ich spożycie do niezbędnego minimum.
Ciekawe artykuły o zdrowiu i urodzie znajdziesz na: lubie.com.pl
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress