Szybki i smaczny włoski obiad dla całej rodziny
Dania kuchni włoskiej od lat cieszą się wielkim powodzeniem i często goszczą na polskich stołach. Są bardzo smaczne i sycące, a do tego ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Makarony włoskie to podstawa, a obiad na ich bazie to posiłek, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W jaki sposób przyrządzić idealny włoski obiad dla całej rodziny?
Kolorowe danie dla najmłodszych
Dzieci często trzeba zachęcać do jedzenia, dlatego warto zadbać o to, by posiłek kusił najmłodszych już swoim wyglądem. Ciekawe, wielobarwne danie sprawia, że pociechy chętniej spożywają obiad i nie ma potrzeby zmuszać ich do jedzenia. Aby więc przygotować zdrowe i pełnowartościowe danie kuchni włoskiej dla dzieci, należy sięgnąć np. po kolorowe makarony. Dostępne są one w większości sklepów i występują w wielu rodzajach. Najczęściej spotyka się gotowe paczki, w których znajdują się kokardki lub rurki w kilku barwach. Nie należy się ich obawiać, ponieważ są barwione w naturalny sposób. Poszczególne kolory uzyskuje się dzięki dodaniu do ciasta sproszkowanego szpinaku, buraka, kurkumy lub atramentu z kałamarnicy. Aby stworzyć wyjątkowy, ale szybki obiad, ugotowany makaron wystarczy polać ulubionym sosem lub dodać go do zupy. Gdy dzieci zobaczą tak kolorowe danie, na pewno będą chciały go skosztować i zasmakować.
Faszerowany makaron dla całej rodziny
Ciekawym pomysłem na makaronowy obiad dla całej rodziny jest faszerowane rigatoni. Makaron ten przypomina znane wszystkim rurki, jednak jest on zdecydowanie większy, niż klasyczne penne. Przygotowując to danie, wystarczy najpierw chwilę podgotować rigatoni, a następnie ułożyć je na blaszce do pieczenia. Do środka rurek można dodać mięso mielone z sosem bolognese, pieczarki w śmietanie, szpinak oraz inne ulubione produkty. Nafaszerowany makaron najlepiej jest ułożyć w pozycji pionowej, posypać parmezanem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Danie należy zapiekać do momentu, aż ser zacznie się przyrumieniać. Aby obiad prezentował się jeszcze bardziej efektownie, wystarczy zamiast w blaszce do pieczenia, ułożyć go w tortownicy. W ten sposób powstanie apetyczny makaronowy torcik dla całej rodziny.
Różnorodne kształty i rodzaje makaronu
Aby każde danie wyróżniało się nie tylko smakiem, ale także wyglądem, warto za każdym razem korzystać z innego rodzaju makaronu. Można także poszczególne kształty wykorzystywać do konkretnych potraw. Do dań z sosem najlepszy będzie makaron fusilli, czyli świderki, do zup – wstążki lub nitki, a do zapiekanek – lasagne i rigatoni. Z kokardek można w szybki sposób przygotować zdrową obiadową sałatkę. Wystarczy ugotować i odcedzić makaron, dodać do niego pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę, oliwki, ser feta oraz ziołowy sos sałatkowy. Z tak smacznej potrawy z pewnością ucieszy się każdy domownik.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress