Jaki makaron na diecie, czyli ile kalorii ma makaron?
Jednym z ulubionych, a zarazem prostych i szybkich dań jest makaron. Tak naprawdę można go przygotować z dowolnymi dodatkami. Mamy przecież spaghetti cacio e pepe czy spaghetti aglio e olio, które wymagają bardzo ograniczonej ilości składników. Jednak chcąc zrzucić zbędne kilogramy makarony włoskie są często pierwszą rzeczą, którą eliminujemy. Czy to na pewno słuszna decyzja? Zobacz, ile kalorii ma makaron?
Ile kalorii ma makaron – jak je liczyć?
Osoby, które dbają o linię na pewno zastanawiają się, ile kalorii ma makaron. Niestety nie da się podać jednej konkretnej liczby opisującej kaloryczność wszystkich makaronów. Jak wiecie oferta na rynku jest bardzo szeroka i można spotkać bardzo różne makarony. Sklep zajmujący się zdrową żywnością zaopatrzy swój asortyment w makarony robione z warzyw, pełnoziarniste czy takie wyprodukowane z roślin pochodzących z pól, na których prowadzi się zrównoważoną politykę rolną . Możesz także zajrzeć na strony, których głównym tematem jest kuchnia włoska. Nie ma nic lepszego niż oryginalny włoski makaron Z drugiej strony, Veneziana sklep internetowy sprzedaje bardziej klasyczne rozwiązania, które nawiązują do włoskiej kultury. I także tutaj nie możemy podać jednej magicznej liczby, ponieważ jest wiele czynników, które mogą zwiększyć lub zmniejszyć kaloryczność makronu. Dla przykładu możemy wybrać tortellini z szynką, które będą bardziej kaloryczne niż azjatycki makaron ryżowy.
Najłatwiejszym sposobem obliczenia, ile kalorii ma makaron oraz składników odżywczych jest zapoznanie się ze składem na opakowaniu. W ten sposób będziemy mogli dokładnie wyliczyć, ile spożywamy kalorii.
I tutaj czeka na nas bardzo miła niespodzianka! Jeśli gotujemy porcję 100 gram makaronu, po ugotowaniu otrzymamy około 300 gram gotowego produktu. Więc nie musimy się aż tak bardzo przejmować samymi kaloriami makaronu. Wchłania on dużo wody, więc mniejsza porcja będzie dla nas wystarczająco sycąca. Okazuje się, że dużo większą kaloryczność mają tłuste sosy, z którymi podajemy przygotowane przez nas spaghetti lub tagliatelle.
Ile kalorii ma makaron? – Niskokaloryczne makarony
Skoro już wiemy, ile kalorii ma makaron i mamy świadomość, że nie są wcale bombami kalorycznymi, to czy warto szukać ich niskokalorycznych zamienników? To w dużym stopniu zależy od powodu, który motywuje nas do ograniczenia spożywania makaronu. Jeśli jest to chęć zrzucenia zbędnych kilogramów i poprawy samopoczucia lepszym wyborem będzie po prostu przygotowanie dania, z lekkim warzywnym sosem lub znalezienie makaronu, którego kaloryczność będzie nam odpowiadać.
Więc dlaczego tyle mówi się o tym, że makaron jest kaloryczny i lepiej go unikać? Wszystko przez tłuste i gęste sosy, które bardzo często są używane do polania makaronu. Dlatego, aby stworzyć pyszną potrawę, która nie będzie miała zbyt wielu kalorii wybrać lekkie sosy, o których wcześniej wspomnieliśmy. Może w ogóle zrezygnujesz z sosu i zjesz danie z warzywami lub owocami morza?
Dla osób, które chcą pożegnać się z wyrobami mącznymi, ponieważ wykryto u nich nietolerancję glutenu, też mamy dobrą wiadomość! Makarony można w bardzo prosty sposób zastąpić różnymi warzywami
– i nie chodzi nam tutaj o gotowe produkty, a o własnoręcznie wycinane paski z warzyw. Możemy do tego wykorzystać cukinię, marchewkę, dynię lub bataty. W zależności od konkretnego warzywa możemy sami dopasować sobie wzór, który otrzymamy poprzez umiejętne krojenie lub wykorzystać specjalne narzędzie. Maszyna spiralna do krojenia warzyw to inwestycja rzędu kilkudziesięciu złotych, a jest w stanie kilkakrotnie przyspieszyć proces przygotowywania makaronu z warzyw.
Niestety makaron z warzyw nie jest idealnym zamiennikiem makaronów zbożowych. Co więcej, niektórym takie rozwiązanie nie przypadnie do gustu, ponieważ nie będzie tak samo sycące co tradycyjny makaron albo po prostu nie zastąpi jego wyjątkowego smaku. Jednak czasem warto spróbować czegoś nowego, bo może nas to pozytywnie zaskoczyć.
Zdrowie, ekologia i porady life style’owe oraz wiele więcej znajdziesz na http://lubie.com.pl/.
Jaki makaron jest najmniej kaloryczny?
Sięgając po nowy makaron lub szukając ciekawego pomysłu na obiad często wpisujemy w wyszukiwarkę frazę – „ile kcal ma makaron„ lub “ile kalorii ma makaron”. I tutaj pojawia się nam olbrzymia lista kilkunastu albo nawet kilkudziesięciu rodzajów makaronów dostępnych na rynku. Zauważymy od razu, że kaloryczność różnych rodzajów makaronu waha się w jednym przedziale – od 300 do 400 kcal. A więc, jaka jest odpowiedź, na którą wszyscy czekamy – który makaron ma najmniej kalorii? Okazuje się, że makarony chińskie, a dokładniej mówiąc makaron ryżowy ma najmniejszą kaloryczność. Ile kalorii ma makaron ryżowy? ok. 100 kcal na 100 gram produktu. Na ogół, patrząc na opisy produktów kuchni azjatyckiej zauważymy, że średnia kaloryczność będzie niższa niż w przypadku kuchni włoskiej. Jednak na ogół nie oznacza zawsze, ponieważ nawet wśród makaronów ryżowych możemy znaleźć produkty, w których ilość kalorii jest taka sama jak ta z wyżej podanego przedziału.
Najlepszym sposobem na sprawdzenie kaloryczności jest przeczytanie opisu znajdującego się na opakowaniu, ponieważ często nawet ten sam rodzaj makaronu różni się od siebie pod pewnymi względami w zależności od producenta.
Makaron shirataki
Jednak, jeśli zależy Ci na produkcie, który ma bardzo mało kalorii, to powinieneś postawić na shirataki. “Ile kalorii ma makaron shirataki?” możesz zapytać. Otóż może on mieć od 3 do 7 kcal.
Czemu zawdzięcza tak niską kaloryczność? Składa się z 97% z wody, a pozostałe 3% to mąka, która produkowana jest z warzywa korzennego o nazwie konjac. Nie zawiera cukru, tłuszczu, białka ani glutenu. Dlatego może być on stosowany w diecie osób, które chorują na celiakię. Jeśli chodzi o węglowodany, to ma ich tylko 0,5g na 100g produktu.
Shirataki zawiera sporo składników mineralnych np. potas, wapń, magnez czy cynk. Ułatwieniem jest to, że nie trzeba go gotować. Wystarczy go opłukać, a następnie zanurzyć w wodzie na około 1-2 minuty.
Makaron – skład, czyli mikro- i makroelementy
Bycie na diecie to często sformułowanie, które wiąże się z praktykami niekontynuowanymi po zrzuceniu kilku kilogramów. Dużo lepszym i zdrowszym zachowaniem jest nauczenie się dobrych nawyków żywieniowych. Nie możemy patrzeć jedynie na kalorie produktów, bo niektóre z nich, pomimo dużej kaloryczności, będą bardzo zdrowe i warto wzbogacić nimi swoją dietę. Oczywistym przykładem są ryby i orzechy, ale ta zasada ma również swoje odzwierciedlenie w makaronach. Produkty zbożowe oprócz kalorii mają też składniki odżywcze, które będą mile widziane w urozmaiconej diecie. Dlatego, jeśli zastanawiasz się ile kalorii ma makaron, spójrz także na jego skład.
Makaron – ile białka?
Tradycyjne zbożowe makarony raczej nie są bogate w białka, ale jak wcześniej wspomniałam na rynku mamy teraz naprawdę olbrzymią ofertę, w której znajdą się również produkty wysokobiałkowe! To zainteresuje pewnie osoby chcące zrzucić tkankę tłuszczową, a na jej miejscu wypracować mięśnie lub dla wegan. Wysokobiałkowymi propozycjami będą makarony robione z warzyw strączkowych, np. z soczewicy lub fasoli.
Makaron – ile węglowodanów
Makaron jest najbardziej bogaty w węglowodany. Są one organicznymi związkami chemicznymi, które pełnią kilka funkcji w organizmach żywych. Nas najbardziej będzie interesowała funkcja energetyczna. W składzie makaronu mamy najwięcej skrobi, czyli składnika, który magazynuje energię u roślin – w końcu makaron robi się ze zbóż i warzyw. Skrobia jest węglowodanem przyswajalnym przez nasz organizm, dzięki czemu dostarcza nam dużo energii. Dieta bogata w węglowodany jest zalecana osobom, których zapotrzebowanie kaloryczne jest wysokie. Są to osoby uprawiające regularnie sporty lub pracujące fizycznie.
Błonnik
Nie możemy zapomnieć o błonniku! Wśród właściwości tego składnika odżywczego należy wymienić:
- zmniejszenie wchłaniania cholesterolu,
- obniżenie stężenia glukozy w krwi,
- zmniejszenie uczucia głodu,
- pozytywny wpływ na pracę jelit,
- działanie prebiotyczne.
A makarony pełnoziarniste zawierają spore ilości błonnika! Jeśli interesuje nas chociaż jedna z wymienionych właściwości przy następnych zakupach zamieńmy jasny makaron na jego zdrowszy zamiennik.
Czy makarony kolorowe mają więcej kalorii niż makarony tradycyjne?
Zielone, czerwone, czarne i intensywnie żółte makarony często kuszą nas swoimi wyjątkowymi kolorami. W końcu tworząc arcydzieło kulinarne zależy nam, aby wszystko wyglądało idealnie. Dlaczego więc nie skorzystać z kolorowego makaronu? Niektórzy pewnie martwią się o to, ile kalorii ma makaron kolorowy, ale na całe szczęście nie ma powodu do obaw! Wszystkie te kolory są uzyskiwane z naturalnych barwników występujących w przyrodzie i nie mają dużego wpływu na kaloryczność. Do barwienia ciasta wykorzystuje się szpinak, kurkumę, paprykę, atrament z kałamarnicy, buraki, grzyby lub inne warzywa. W trakcie przygotowywania posiłków większość z nas nie wylicza kaloryczności każdej użytej przyprawy, więc i w tym przypadku możemy pominąć dodawanie kilku kalorii do całodniowego bilansu.
Czy istnieje makaron 0 kcal?
Już wiesz ile kalorii ma makaron najczęściej używany w kuchni. Jednak nie znajdziesz na rynku makaronu, który ma 0 kcal. Jakbyś się nie starał i co byś nie robił, zawsze będą tam jakieś kalorie. Makaron to nie woda – musi mieć wartości energetyczne i Cię nasycić. Teraz na rynku znajdziesz bardzo niskokaloryczne makarony, dlatego nawet na diecie, kiedy chcesz zrzucić zbędne kilogramy możesz go swobodnie jeść i nie bać się, że bardzo przytyjesz.
Ile kcal ma makaron? – dokładniejsze dane
Jeśli jesteś na diecie, to na pewno ważne jest wiedzieć, ile kalorii ma makaron, który spożywasz. W tej sekcji zrobię Ci skrót wszystkich informacji i podam dokładnie ile kalorii ma makaron, którego używasz w swojej kuchni. Wszystkie dane dotyczą 100g produktu:
- suchy makaron – około 350 kcal.
- ugotowany makaron – około 120 kcal.
- makaron pełnoziarnisty – około 140 kcal.
- makaron ryżowy – około 100 kcal.
- makaron spaghetti – około 150 kcal.
- makaron bezglutenowy – około 120 kcal.
Podsumowanie
Ile kalorii ma makaron? Jak widzicie, makarony mogą znaleźć się w diecie każdej osoby, niezależnie od tego, czy chce zrzucić kilogramy, nabrać masy mięśniowej, czy może całkowicie zmienić swoją dietę i zaprzestać spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy wybrać odpowiedni rodzaj makaronu, a każdy będzie zadowolony. Aby było nam łatwiej zdecydować możemy wymienić pięć czynności, które podsumowują proces kupowania odpowiedniego makaronu.
- Sprawdzenie ile kcal ma makaron na opakowaniu producenta.
- Pamiętanie o tym, że makaron to nie tylko kalorie, a różne składniki odżywcze.
- Wybieranie makaronu pasującego do diety – wegański, o dużej zawartości błonnika, razowy, ryżowy itp.
- Pamiętanie o zwiększającej się wadze produktu po ugotowaniu.
- Skupienie się na sosie, którego kaloryczność jest często większa niż makaronu.
Podążając tym tokiem myślenia, powinniśmy nauczyć się, że dobra dieta to zbilansowana dieta. Ma ona przede wszystkim pasować do naszych indywidualnych potrzeb, dlatego słuchajmy swojego organizmu i dbajmy o siebie! Teraz już wiesz, ile kalorii ma makaron, dlatego możesz dostosować swoją dietę i dania do swojego stylu życia.
Lubisz makarony, chcesz się zdrowo odżywiać, zadbać o zdrowie i sylwetkę? Każdego miłośnika włoskich past w wersji fit (i nie tylko) może zainteresować kuchnia śródziemnomorska.
Autor:
Katarzyna
Studentka wydziału zarządzania interesująca się aktualnymi trendami w modzie, ekologii i aranżacji wnętrz. Jej zainteresowania łączą się bezpośrednio ze światem mediów społecznościowych, które są głównym wyznacznikiem mody i formą przekazu opinii.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress