Oliwa z oliwek – jaka najlepsza i jaką wybrać?
Każdy zaczynający przygodę z gotowaniem stanie przed decyzją, jaką oliwę z oliwek kupić. Nie ulega wątpliwości, że ten kojarzony z kuchnią śródziemnomorską tłuszcz jest bardzo zdrowy, a więc warty do uwzględnienia w codziennym jadłospisie. Ten artykuł pomoże Ci w zapoznaniu się z rodzajami oliwy i ich zastosowaniem, abyś na zakupach dokonał jak najlepszego wyboru i wiedział, czym oliwa truflowa różni się od oliwy extra vergine.
Oliwa z oliwek nie bez powodu cieszy się ogromną popularnością w kuchni. Zawiera między innymi witaminy A, E oraz K doskonale służące skórze, działa przeciwzapalnie i zapobiega problemom z układem krążenia. Tłuszcz to bardzo ważny makroskładnik, jeden z kluczowych elementów prawidłowo zbilansowanej diety – organizm z pewnością będzie wdzięczny za zadbanie o jego wysokiej jakości źródło.
Skąd pochodzi oliwa z oliwek?
Pewnie już niektórzy wykrzykują, że z Włoch. Można tak pomyśleć, bo to stamtąd pochodzą najlepsze produkty i często się jej używa do potraw. Jednak muszę Cię rozczarować.
Oliwa z oliwek pochodzi ze starożytnej Mezopotamii, a jej historia zaczyna się już w 3000 r. p.n.e. Na samym początku była niezwykle popularna z państwach Morza Śródziemnego.
A jak oliwa z oliwek trafiła do Polski? Wszystko za sprawą królowej Bony, która pochodziła z Włoch. To dzięki niej możemy się już od prawie sześciu wieków na naszych stołach goszczą przyprawy korzenne, włoskie makarony i oczywiście oliwę z oliwek, która dodaje się do wielu dań.
Jaka oliwa jest najzdrowsza?
Specjaliści od żywienia twierdzą, że oliwa z oliwek to najlepszy tłuszcz jaki możemy wprowadzić do swojej diety. Z pewnością zgodzą się z tym Włosi i Grecy – dieta śródziemnomorska regularnie króluje w rankingach najzdrowszych stylów żywienia świata, a oliwki zielone czy czarne to jej ważny składnik!
Podstawowe kategorie oliwy z oliwek
Wyróżniamy cztery rodzaje oliwy z oliwek:
- oliwa extra virgin – oto odpowiedź na pytanie, jaka oliwa jest najlepsza dla zdrowia. To oliwa z pierwszego tłoczenia, pełna przeciwutleniaczy, całkowicie naturalna, o najniższej kwasowości – poniżej 0,08%. O jej walorach wspomnimy jeszcze wielokrotnie.
- oliwa virgin – także pochodzi z pierwszego tłoczenia, cechuje się jednak wyższą kwasowością, sięgającą maksymalnie 2%
- oliwa lampante – sama w sobie nie nadaje się do spożycia, gdyż jej kwasowość ;przewyższa 2%. Poddana procesowi rafinacji traci smak, zapach i barwę. Wykorzystywana jest jako domieszka do oliw wyższej klasy.
- oliwa z wytłoczyn – do produkcji używa się resztek pozostałych po tłoczeniu. Zdatną do spożycia czyni ją dopiero rafinacja. Jak łatwo się domyślić, jest to najmniej wartościowa oliwa.
Jaką oliwę wybrać – filtrowana czy mętna?
Filtrowanie to nic innego jak pozbawianie oliwy pozostałości po tłoczeniu, czyli resztek oliwek. Filtrowanie zapewnia, że oliwa dłużej pozostanie zdatna do spożycia. Wariant niepoddawany filtracji jest bogatszy w polifenole – związki korzystne dla zdrowia. Z racji naturalnego osadu, niefiltrowana oliwa nie każdemu przypadnie do gustu.
Jaka oliwa z oliwek na cholesterol?
W krajach środziemnomorskich, choroby serca występują stosunkowo rzadko. To zasługa między innymi spożywania dużej ilości oliwy, bogatej w HDL. Jest to tak zwany ,,dobry cholesterol”, neutralizujący LDL – ,,złego brata” odkładającego się w naczyniach krwionośnych. Jeśli masz problemy z krążeniem, włącz do diety najlepiej niefiltrowaną oliwę extra virgin.
Przy okazji mówienia o wyjątkowych potrzebach zdrowotnych, jaka oliwa dla niemowlaka potrzebującego wyjątkowej troski? Nikogo pewnie nie zaskoczy, że to oliwa z pierwszego tłoczenia dostarczy mu wszystkiego co potrzebne do zdrowego rozwoju.
Oliwa z oliwek extra virgin – jaka najlepsza?
Jeśli licząc na polecenie konkretnej marki zadamy pytanie, jaka oliwa z oliwek jest najlepsza, forum dla kulinarnych pasjonatów ożyje jak mało kiedy. Na polskim rynku nie brakuje wartych uwagi producentów – poeksperymentuj aż trafisz na ten produkt, który skradnie Twoje serce. Decydując jaką oliwę wybrać, zwróć uwagę na posiadane przez nią certyfikaty. DOP – “chroniona nazwa pochodzenia“ – oznacza, że produkt powstał od A do Z w konkretnym miejscu na świecie. PGI – “chronione oznaczenie geograficzne” – jest mniej restrykcyjny, zarezerwowany dla oliw, które nie muszą od początku do końca powstawać w jednym miejscu, a wystarczy, że zaszedł w tam chociaż jeden etap produkcji. Którykolwiek z tych certyfikatów to gwarancja wysokiej jakości oliwy.
Jaka oliwa z oliwek do smażenia?
Mit o szkodliwości smażenia na oliwie już dawno udało się obalić – można to robić bez ryzyka zaszkodzenia zdrowiu. To jaka oliwa do smażenia stanie w naszej kuchni powinno być podyktowane w pierwszej kolejności tym, jaki typ smażenia stosujemy najczęściej. Do krótkiego podsmażania na niewielkiej ilości tłuszczu postaw na oliwę z pierwszego tłoczenia – warto skonsumować ją w potrawie zamiast wylewać. Do głębokiego smażenia, wymagającego większej ilości tłuszczu możesz użyć oliwy rafinowanej – tańszej i nie tak wartościowej, ale o wiele lepszej od popularnych roślinnych olejów. Przy smażeniu nie stosuj oliwy niefiltrowanej, by przypalone pozostałości oliwek nie zniszczyły smaku dania.
Jaka oliwa z oliwek do pieczenia?
Najlepiej wybrać oliwę z oliwek extra virgin. Dlaczego? Wszystko za sprawą jej wysokiej temperatury dymienia, która dochodzi do nawet 205 stopni. Dlatego jest także stabilna termicznie i możesz bezpiecznie przy jej użyciu piec.
Jaka oliwa do pizzy?
Dodawana do dań – nie tylko kuchni włoskiej – niebagatelnie wzbogaci doznania smakowe. Jaka oliwa do sałatek, makaronów i zapiekanek? Oczywiście w pierwszej kolejności zwróć się w stronę extra virgin lub virgin. Jako dodatek do gotowych dań bez obaw można używać oliwy niefiltrowanej.
Dobrym pomysłem jest zastosowanie jako dodatku do dań oliwy smakowej. Czosnkowa, chili, ziołowa – wariantów jest cała masa. Bez problemu przygotujesz ten aromatyczny rarytas w domowym zaciszu! To jaka oliwa z oliwek jest najlepsza do polania potrawy zależy wyłącznie od Twoich preferencji smakowych.
Jaka oliwa z oliwek najlepsza dla niemowlaka?
Dobre tłuszcze powinny znaleźć się w diecie każdego niemowlaka. Warto już od samego początku powoli rozszerzać dietę dziecka.
W przypadku takich maluchów, najlepiej wybierać oliwę z pierwszego tłoczenia, którą pozyskuje się na zimno.
Jaka oliwa z oliwek do sałatek?
W kuchni oliwę z oliwek najczęściej dodaje się do sałatek. Wiele osób nie może sobie jej wyobrazić bez tego składnika. Na pytanie, którą wybrać może być wiele odpowiedzi. Jednak najlepszą opcją będzie oliwa z oliwek extra virgin. Jest to doskonała przyprawa, która dodatkowo sprawia, że jest dressing jest aromatyczny. Na pewno sięgniesz po taką sałatkę podczas obiadu.
Jaka oliwa z oliwek do chleba?
W tym przypadku najlepsza będzie….oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, extra virgin – pewnie nie jesteś zdziwiony 😉
W Polsce może nie jest to taką popularną przekąską. Jednak we Włoszech, to doskonały pomysł na śniadanie. Lekko opieczona kromka chleba, natarta czosnkiem i posmarowana oliwą z oliwek. Chlebek można jeść także z pomidorem i bazylią. Taka przekąska jest nazywana bruschetta al pomodoro. To wspaniałe połączenie, którym zajadają się osoby w każdym wieku. Wypróbuj!
Jaka oliwa najlepsza? Prawidłowo przechowywana!
Światło słoneczne i intensywne sztuczne mogą zrujnować właściwości nawet najlepszej oliwy z oliwek. Powinna być przechowywana w ciemnym miejscu, w dodatku w czarnej butelce, działającej jak okulary przeciwsłoneczne.
Niezwykle ważna jest szczelność opakowania – powietrze nie może dostawać się do środka. Upewnij się, że po każdym użyciu odpowiednio mocno zakręciłeś butelkę z oliwą.
Jak zawsze przy przechowywaniu żywności, trzeba pilnować temperatury. Oliwa z oliwek dobrze czuje się w 12-20 stopniach. Zbyt niska temperatura może spowodować, że tłuszcz zakrzepnie, ale po przeniesieniu w cieplejsze miejsce wróci do pierwotnej formy, nie tracąc na swoich właściwościach.
Jaką oliwę kupić?
Zawsze stawiaj na jakość! Decydując jaką oliwę z oliwek wybrać weź pod uwagę jej prozdrowotne właściwości – warto dopłacić, żeby otrzymać produkt o pełnym potencjale. Wybierając typ oliwy kieruj się również codziennymi potrzebami. To jaka jest najlepsza oliwa z oliwek zależy od gustów smakowych oraz jej zastosowania. Próbując zwięźle odpowiedzieć na pytanie, jaką oliwę z oliwek wybrać najbezpieczniejszą opcją będzie polecenie oliwy z pierwszego tłoczenia. Jeśli produkt jest opatrzony certyfikatem pochodzenia, na pewno nie zawiedzie nawet największych koneserów.
Oliwa powinna znaleźć się w każdej kuchni. Docenienie jej właściwości korzystnie wpłynie na zdrowie, a walory smakowe umilą codzienne posiłki. Zachęcamy do wprowadzenia tego tłuszczu do swojej diety – Grecy, Włosi i Hiszpanie bez wątpienia wiedzą co robią!
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress