4 włoskie produkty, które powinny znaleźć się w kuchni każdego smakosza
Kuchnia włoska od lat jest bardzo popularna wśród Polaków. Produkty wywodzące się z Włoch są smaczne i stają się wspaniałą bazą do wielu dań. Nic więc dziwnego, że sięgamy po nie dosyć często. W tym artykule przedstawimy więc listę czterech artykułów spożywczych, które powinny obowiązkowo znaleźć się w kuchni każdego smakosza.
Tradycyjne ciasteczka rodem z Prato
Cantuccini to jeden z ulubionych słodkich przysmaków Włochów. Są to tradycyjne toskańskie ciasteczka, które początkowo wypiekane były głównie z migdałów. Obecnie możemy dostać je w wielu wariantach smakowych. Dostępne są w sklepach z tradycyjnymi włoskimi produktami np. https://kuchnia-wloska.com.pl/.
W sklepach dostępne są m.in. cantuccini z:
- pistacjami i orzechami włoskimi,
- gorzką czekoladą,
- kandyzowaną skórką pomarańczy,
- mleczną czekoladą.
Weganie mogą natomiast zasmakować wersji vege z migdałami oraz oliwą z oliwek. Niezależnie od dodatków, ciasteczka te smakują najlepiej, gdy zamoczymy je w kawie, herbacie bądź winie. Każdy wielbiciel słodkości oraz kuchni włoskiej powinien ich skosztować najszybciej jak to możliwe. Są bowiem wspaniałymi przysmakami, które zdecydowanie warto znać.
Czarne złoto Włochów
Czarne oliwki to produkt, który jest jednym z głównych składników wielu włoskich dań. Mają dość charakterystyczny smak, dlatego nie wszyscy za nimi przepadają. Mimo to, są bardzo cenione w Polsce oraz na całym świecie. Stanowią bowiem wspaniałe uzupełnienie sałatek czy makaronów. Dodatkowo warto użyć ich przygotowując domową pizzę czy samodzielnie wypiekane pieczywo. Najlepiej zawsze mieć je w lodówce, ponieważ na ich bazie można stworzyć smaczne i szybkie przekąski. Nie ma przecież nic lepszego niż wytrawne koreczki z oliwkami, podane na spontanicznym spotkaniu ze znajomymi czy rodziną.
Włoski nabiał w różnej postaci
Włosi opanowali do perfekcji wyrób różnego rodzaju produktów mlecznych. Sery włoskie to ich wizytówka. Znany chyba każdemu parmezan wydobywa z potraw niesamowity smak. Wykorzystuje się go podczas przygotowywania dań stworzonych na bazie makaronu czy mięsa. Jest również świetnym dodatkiem do zup oraz sałatek. Sery pleśniowe, produkowane z mleka owczego, są natomiast idealną przekąską dla wielbicieli wyrazistych smaków. W zależności od rodzaju, można wyczuć w nich nutę ziół, grzybów, masła czy orzechów. Najlepiej spożywać je solo, jednak mogą stać się również ciekawym uzupełnieniem sosów oraz makaronów. Wśród włoskich serów dostaniemy także kilka nietuzinkowych propozycji, np. ser dojrzewający w ciemnym piwie bądź z dodatkiem trufli.
„Nabiał” w wersji Vege
Sery wegańskie to kolejna smakowita perełka rodem z Włoch. Te w 100% roślinne wyroby najczęściej produkowane są z ryżu pełnoziarnistego kiełkującego i nie posiadają laktozy, soi, glutenu, konserwantów czy barwników. Są więc ciekawą alternatywą dla wegan, ale również dla wszystkich osób posiadających najróżniejsze nietolerancje pokarmowe. Z ich pomocą można przyrządzić smaczne tosty, zapiekanki czy pizzę. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by spożywać je na zimno. Mają bardzo ciekawy smak, a w przypadku niektórych rodzajów, niezwykle ciężko rozpoznać, że nie posiadają one w składzie ani grama mleka. Sery wegańskie są dodatkowo lekkie i zdrowe, dlatego często sięgają po nie także osoby odchudzające się czy dbające o swoją zgrabną sylwetkę.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress