Białko serwatkowe – jak stosować, kiedy brać, skład
W ostatnim czasie białko serwatkowe cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, dlatego też warto bliżej mu się przyjrzeć. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które chcą poznać największe zalety białka serwatkowego, dowiedzieć się kiedy należy je stosować i w jakich ilościach.
Białko serwatkowe od A do Z
Naturalne białko serwatkowe to bardzo skuteczny suplement diety, który pomoże nam zbudować wymarzoną masę mięśniową. Preparat ten zawiera w swoim składzie komplet niezbędnych aminokwasów egzogennych. Mowa tutaj przede wszystkim o leucynie, izoleucynie i walinie, które odgrywają bardzo ważną rolę w procesach anabolicznych. Warto wspomnieć także o tym, że aminokwasy egzogenne są także bardzo przydatne przy regeneracji organizmu po ciężkim treningu.
Kiedy warto stosować białko serwatkowe?
W pierwszej kolejności należy nadmienić, że nie ma tak naprawdę z góry określonych godzin na stosowanie białka serwatkowego. Jedynym wyjątkiem jest tutaj hydrolizat, który powinien być stosowany zaraz po treningu. Specjaliści zalecają, aby suplement ten traktować jako zwykły dodatek do codziennej diety, zwłaszcza w sytuacjach, kiedy to potrzebujemy bardzo wysokiej jakości białka. Preparat można stosować przed i po treningu.
W jakich ilościach spożywać białko serwatkowe?
W dzisiejszych czasach mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że białko serwatkowe to po prostu białko, którego potrzebuje nasz organizm niezależnie od treningów czy diety, dlatego też należy je przyjmować w takich ilościach, jakie wymaga nasz organizm. Osoby, które trenują sporty siłowe, statystycznie potrzebują 2-3 gram białka na jeden kilogram masy swojego ciała. Aby dokładnie wyliczyć własne zapotrzebowanie na białko, warto skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka albo trenera personalnego. Ułożenie dobrej diety to połowa drogi do sukcesu. Pamiętać należy również i o tym, aby nigdy nie przekraczać zalecanego zapotrzebowania na białko serwatkowe, ponieważ możne stać się to przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Specjaliści zalecają także, aby urozmaicić swoją codzienną dietę różnego rodzaju źródłami białka. Przykładowo wiele produktów mlecznych zawiera ten makroskładnik. Zobacz: Jogurty naturalne, kefiry, maślanki – na co zwracać uwagę przy ich wyborze?
Co warto wiedzieć?
Pamiętać należy także i o tym, że ilość przyjmowanego białka serwatkowego w dużej mierze uzależniona jest od częstotliwości oraz intensywności naszych treningów. Osoby, które są w fazie redukcji tkanki tłuszczowej, powinny proszek rozpuścić w wodzie albo w mleku. Sportowcy, którzy chcą zapobiec procesom katabolizmu w nocy, powinny z kolei pamiętać o tym, aby przyjąć dodatkową porcję białka serwatkowego przed snem. Na naturalne białko powinny uważać przede wszystkim te osoby, które zmagają się z nietolerancją laktozy.
Po więcej treści o zdrowym odżywianiu sięgnij na: http://ema-fit.pl/
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress