Białko jaja w butelce – dlaczego warto się w nie zaopatrzyć?
Producenci działający na szeroko pojętym fit-rynku prześcigają się w pomysłach na przyciągnięcie uwagi potencjalnych klientów. Do serwatkowych i roślinnych odżywek proteinowych dołączyły jakiś czas temu butelkowane białka jaja kurzego. Płynne białka z jajek – co zrobić z tego produktu? Dlaczego to właśnie proteiny z jaj powinny mieć stałe miejsce w diecie sportowca? Co dokładnie znajduje się w butelce białek oraz do czego przydaje się taki produkt? Czytaj dalej!
Białka jaj w płynie – skład produktu
Co znajduje się w butelce białka kurzego oferowanego przez polskie firmy? Sto procent białka w butelce stanowi… białko kurze! Poddano je pasteryzacji w celu dłuższego zachowania świeżości i to wszystko – jest pozbawione konserwantów, dodatków i niepotrzebnych urozmaicaczy – to sto procent protein w proteinach. Przed pierwszym odkręceniem produkt wytrzyma około pół roku, a po otworzeniu butelki całość należy spożyć do tygodnia – jak na produkty bez konserwantów przystało, białka nawet w lodówce nie postoją zbyt długo. Jeżeli interesuje Cię temat zdrowej, naturalnej suplementacji białka sprawdź artykuły na Sport Odżywki – kliknij: https://sportodzywki.pl!
Sto procent białka jaj w płynie, pozbawionego chemii, poddane tylko w pełni naturalnej pasteryzacji – brzmi dobrze? A jakby tego było mało, białko pochodzi z jaj znoszonych przez szczęśliwe kury z chowu ściółkowego, żyjące na farmach spełniających wszelkie etyczne normy unijne.
Białka z jajek – co zrobić z nimi w kuchni?
Tego typu żywność fenomenalnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Średniej wielkości jajko (klasa M) zawiera 78 kalorii, z czego 17 kalorii zajmuje białko a reszta przypada na bogate w tłuszcze, witaminy i minerały żółtko. Mimo tego, że żółtko jaja jest bardzo zdrowe, konieczność oszczędzania kalorii nie pozwala cieszyć się częstym beztroskim spożywaniem całych jaj. Białka z jajek – co zrobić z takim produktem? Przyda się ono nie tylko osobom na standardowej diecie, ale także wegetarianom. Spożywają oni produkty odzwierzęce, kurze białko może więc wystąpić jako źródło protein na diecie bezmięsnej. Jeśli chcesz dowiedzieć się nieco o roślinnych białkach i urozmaicić dietą, sprawdź artykuł na Sport Odżywki: https://sportodzywki.pl/bialko-na-diecie-bezmiesnej!
Fit-dania zawsze obfitują w proteiny, mając przy tym stosunkowo mało tłuszczu i cukru. Do przepisów na wysokobiałkowe, niskokaloryczne posiłki wykorzystuje się dobrze znane odżywki proteinowe na bazie serwatki, ale także właśnie naturalne białko jaja kurzego. Bardzo często do wykonania przepisu potrzeba na przykład jednego całego jajka oraz dodatkowo dwóch białek. W takim wypadku, jeżeli nie planujemy jajecznych dodatków w najbliższych posiłkach, nie pozostaje nic innego niż zmarnowanie dwóch żółtek. Mając pod ręką białka w butelce unikamy wyrzucania czegokolwiek!
Białka z jajek – co zrobić przy ich wykorzystaniu? Co tylko przyjdzie nam do glowyKażdy kto lubi eksperymentować w kuchni i samodzielnie przygotowywać bogate w proteiny potrawy błyskawicznie doceni zalety takiego rozwiązania. Żadnego marnotrawstwa, żadnych skorupek chrupiących w cieplutkim omlecie, żadnego bałaganu – zmory zabieganych miłośników jajecznicy.
Warto zwrócić uwagę także na to, że białka jaj w płynie można spożywać na surowo – pasteryzacja eliminuje ryzyko salmonelli. Sprawdzą się więc na przykład wtedy gdy potrzebujemy ,,dobić” białko w potreningowym koktajlu z odżywką serwatkową.
Białko jaja kurzego – dlaczego warto je spożywać?
Kurze białko to jedno z najlepszych możliwych źródeł protein jakie możemy zaserwować naszemu organizmowi. Zawierają pełny profil aminokwasów – to tak zwane białko pełne – a poza tym dostarczają witamin i minerałów niezbędnych do harmonijnego funkcjonowania organizmu. Doskonale się przyswaja, gwarantując sprawną regenerację i przyrost forsowanych na treningach muskułów.
Dzięki postawieniu na białka w butelce otworzą się przed nami nowe fit-możliwości kulinarne! To bardzo komfortowa forma podania najwyższej jakości protein – nie musimy marnować żółtek, sprzątać, przejmować się salmonellą ani wyciągać z jajecznicy skorupek. Białko w płynie pochodzi od zwierząt hodowanych w humanitarnych warunkach, nie zawiera konserwantów, a nasze ciało szybko odwdzięczy się za takie zadbanie o regularne dostawy protein!
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress