Trufle, czyli włoskie smaki w naszej kuchni
Trufle – grzyby najdroższe na świecie, uważane za prawdziwy luksus w wielu kuchniach świata. Mają nietypowy wygląd i smak, a dodatkowo cechuje je rzadkość występowania (głównie Włochy oraz Francja) przez co stały się jeszcze bardziej wyjątkowym przysmakiem. Najczęściej wykorzystywane są jedynie jako dodatek do prostych dań, np. jako oliwa z truflami, sos czy pasta. Jak możemy wykorzystać tego typu produkty w naszej kuchni, a także na jakie kwestie zwrócić uwagę kupując trufle?
Trufle – jak smakują?
Trufle charakteryzują się odurzającym i mocnym, ziemisto-piżmowym zapachem, który przywodzi na myśl nadgniłe owoce, mech oraz leśną ściółkę. Sam smak jest równie charakterystyczny i niesamowicie intensywny, dlatego do potraw dodaje się je w minimalnych ilościach (np. krem truflowy). Aromat danej trufli jest zależny od rodzaju drzewa, pod którym, w głębi gleby, ona wyrośnie. Najczęściej są to dęby, topole lub wierzby. Trufle zawdzięczają swój niespotykany i głęboki zapach oraz smak mieszance lotnych związków chemicznych.
Jak możemy wykorzystać trufle w kuchni?
Trufle dodawane są do potraw na całym świecie, jednak zazwyczaj wykorzystuje się jedynie niewielkie ich skrawki lub przetworzone produkty z dodatkiem tych luksusowych grzybów (np. oliwa truflowa sklep). Dzieje się tak ze względu na ich niebotycznie wysoką cenę, ale także na mocny i wyrazisty smak. Jednymi z najbardziej klasycznych, włoskich dań truflowych są: risotto, spaghetti, jajecznica, a także omlet. Do każdego z dań dodajemy jedynie wiórki startej trufli, odrobinę oliwy lub pasty truflowej (pasta truflowa sklep). Pasta sprawdzi się najlepiej w przypadku dań mięsnych oraz grzanek, oliwa świetnie pasuje do makaronów oraz przeróżnych sosów na śmietanie, a wiórki doskonale wpasują się do prostego risotta czy wykwintnej jajecznicy. Jednym z bardziej uniwersalnych i popularnych produktów truflowych jest sos z mielonej czarnej trufli z dodatkiem grzybów oraz oliwy z oliwek.
Na co uważać podczas zakupu trufli?
Decydując się na zakup całych trufli lub nawet produktów truflowych, musimy uważać na ich chińską odmianę. Jest ona nie tylko kilku- lub nawet kilkunastokrotnie tańsza, ale także o wiele mniej aromatyczna. Podczas zakupów warto więc dokładnie sprawdzać odmianę grzybów (nawet tych znajdujących się w kremie, paście czy oliwie) oraz kraj ich pakowania. Trufle tracą swoją świeżość po około 5-10 dniach, dlatego też wybierajmy produkty w szczelnych opakowaniach i przechowujmy je w lodówce.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress