Trzy sposoby na wykorzystanie nasion konopi w kuchni
Najprawdopodobniej nasiona marihuany kojarzą nam się z czymś złowrogim, tajemniczym i odurzającym. Te skojarzenia nie ograniczają się do marihuany. Od dawna wiadomo, że konopie siewne, czyli specyficzny gatunek konopi, mają wiele właściwości zdrowotnych. Można ją stosować jako dodatek do żywności, suplement diety, odżywki dla sportowców, leki, herbaty i kosmetyki. Przyjrzyjmy się, jak można wykorzystać nasiona konopi do przygotowania pysznych potraw.
Łatwo jest dodać nasiona konopi do swojej kuchni. Po pierwsze, osoby z nietolerancją glutenu mogą użyć nasion konopi do zastąpienia bułki tartej.
Po drugie, możesz zrobić zdrowe mleko konopne z nasion konopi. Proces robienia mleka konopnego jest taki sam, jak domowe mleko ryżowe, migdałowe lub kokosowe. Ten napój może być używany jako alternatywa dla krowiego mleka mlecznego. Aby go zrobić, wymieszaj pół filiżanki nasion konopi w jednej i jednej czwartej filiżanki wody. Dodaj łyżkę stołową miodu do smaku. Mieszaj mieszaninę, aż utworzy gładką pastę. Następnie przecedzić mleko przez gęste sitko. Białą, zgęstniałą masę można wykorzystać do pieczenia chleba, muffinów lub dodać do zdrowej owsianki.
Wszyscy wiemy, że orzechy mogą być alergenami. Jeśli nie lubisz orzechów, ale nie możesz sobie na nie pozwolić, możesz zastąpić je prażonymi nasionami konopi, które są aromatyczne i równie pyszne. Jak widać, nasiona konopi warto dodać do swojej codziennej diety. Więcej właściwości prozdrowotnych nasion konopi indyjskich znajdziesz na http://seedbanks.pl/.
Nasiona konopi i nowe superfoods
Wiele osób zastanawia się, dlaczego nasiona marihuany są zaliczane do superfoods. Prawda jest taka, że nasiona marihuany to superfoods. Najlepszą rzeczą w nasionach marihuany jest ich wysoki stosunek kwasu tłuszczowego omega-3 do omega-6. Jest to ważne, ponieważ zbyt wiele kwasu tłuszczowego omega-6 może powodować stany zapalne w organizmie.
Spożywanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych może znacznie obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób serca i zakrzepów krwi. Chyba nikt nie zaprzeczy, że nasiona konopi są obecnie uznawane za superfood.
Czy nasiona konopi są dobre dla naszego wyglądu fizycznego?
Nasiona konopi wyróżniają się nie tylko wieloma minerałami, takimi jak wapń, cynk i żelazo, magnez czy fosfor, ale także witaminami (przede wszystkim dużą ilością witaminy E). Jest ona również znana jako antyoksydant. Zmniejsza również nadmiar wolnych rodników w naszym organizmie. Chroni komórki przed wszelkimi uszkodzeniami i opóźnia starzenie. Ma bardzo pozytywny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie. Dzięki temu pomaga nam zachować zdrowy, młody wygląd.
Czy warto dodać nasiona konopi do swojej diety?
Ze względu na wysoką zawartość dziesięciu aminokwasów, nasiona konopi są świetnym źródłem białka. Białko to jest porównywalne z białkami zwierzęcymi. Nie zawiera złego cholesterolu ani nasyconych kwasów tłuszczowych. Każdy sportowiec, weganin czy wegetarianin, powinien włączyć nasiona konopi do swojej diety.
Wspomaganie prawidłowego trawienia
Błonnik odgrywa ważną rolę w naszej diecie, o czym wszyscy wiemy. Błonnik jest również ważny dla prawidłowego trawienia. Zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny błonnik są doskonałym źródłem nasion konopi. Rozpuszczalny błonnik jest odpowiedzialny za uczucie zadowolenia, obniża poziom cholesterolu i może pomóc utrzymać go na normalnym poziomie. Nierozpuszczalny błonnik poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Może również obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy.
Zawartość błonnika w obłuskanych nasionach konopi jest znacznie niższa niż w nasionach nieobłuskanych. Dzieje się tak, ponieważ łuski są nadal obecne w nasionach.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress