Jak zrobić kawowe batony energetyczne?
Podczas wykonywania wysiłków fizycznych ważne jest odpowiednie przygotowanie żywieniowe, aby zapewnić organizmowi energię potrzebną do ćwiczeń. Brak energii może uniemożliwić kontynuowanie treningu, dlatego warto mieć przy sobie łatwo przyswajalne źródło energii, takie jak batony energetyczne. Dowiedz się, jak zrobić je samodzielnie i sprawdź, gdzie kupić wysokiej jakości gotowe produkty.
Czym dokładnie są batony energetyczne?
Batony energetyczne są poręcznymi przekąskami dostarczającymi dużo energii, przede wszystkim tej w postaci węglowodanów i tłuszczów. Są one kluczowym źródłem energii dla pracujących mięśni, dlatego szczególnie poleca się je sportowcom, zwłaszcza w dyscyplinach wytrzymałościowych oraz osobom zmagającym się z nadmierną aktywnością. Przykładowo wysiłki trwające ponad 60 minut, takie jak biegi lub kolarstwo, wymagają spożycia dodatkowych 30-90 g węglowodanów. Dzięki temu możliwe jest zapewnienie prawidłowej energii wszystkim mięśniom. Podczas treningu oraz przy nadmiernej aktywności w trakcie dnia możliwości spożywania posiłków są ograniczone. W takich przypadkach warto mieć przy sobie produkty, które są łatwe do spożycia i szybko uzupełniają straconą energię. Świetnie sprawdzają się właśnie batony energetyczne. W ich składzie najczęściej można znaleźć:
- kofeinę,
- płatki owsiane,
- otręby owsiane,
- suszone owoce,
- błonnik pszenny,
- syropy glukozowe.
Batony energetyczne z kofeiną – co warto wiedzieć?
Niektóre batony energetyczne są dodatkowo wzbogacane w kofeinę, która ma działanie pobudzające. Składnik ten znacząco poprawia koncentrację i niweluje uczucie zmęczenia. Najczęściej tego rodzaju produkty są dostępne w wielu ciekawych smakach, dzięki czemu można znaleźć swój własny ulubiony rodzaj, dostosowany do indywidualnych preferencji. Ważne, aby w batonach znalazła się wysokiej jakości zmielona kawa, tylko wtedy możliwe jest uzyskanie efektywnego działania kofeiny. Należy również wspomnieć, że tego rodzaju produkty powinny mieć dobry skład. Należy wystrzegać się kupowania batoników od nieznanych producentów, które mogą bardziej szkodzić niż pomagać.
Kawowe batony energetyczne – jak je zrobić samemu?
Batonów kawowych z kofeiną nie trzeba kupować w sklepach stacjonarnych i internetowych. Z niewielkim wysiłkiem oraz kilkoma zdrowymi składnikami można przygotować je samodzielnie we własnym zaciszu domowym. Są one doskonałą alternatywą dla batonów energetycznych dostępnych na półkach sklepowych, zwłaszcza tych, które często zawierają wiele sztucznych składników i ogromne ilości szkodliwego cukru. W domowych batonikach z kawą można kontrolować skład i ilość dodanego cukru, co czyni je zdrowszym i bardziej pożywnym źródłem energii. Do ich przygotowania potrzebne są:
- wysokiej jakości kawa, np. kawa espresso, z której należy zaparzyć skoncentrowany napar,
- zagęszczone mleko,
- płatki owsiane,
- wiórki kokosowe,
- opcjonalnie ulubione orzechy i nasiona,
- wybrane kawałki suszonych owoców,
- posiekana czekolada.
Wszystkie składniki należy zmiksować w jednolitą masę, uformować w kształt batonów i schłodzić w lodówce. Przygotowaną bryłę wystarczy pokroić na kilka prostokątów! Trzeba pamiętać o tym, że aby zdrowy domowy batonik powinien zawierać w składzie wysokiej jakości składniki, w tym przede wszystkim kawę, pochodzącą od sprawdzonego producenta. Bardzo dobre mieszanki, które świetnie sprawdzają się zarówno do sporządzania napojów pobudzających, jak i słodkich wypieków można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia.
Theme by The WP Club . Proudly powered by WordPress