Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl
sportodzywki.pl|Suplementy|5 mitów na temat białek roślinnych – obalamy!

5 mitów na temat białek roślinnych – obalamy!

Data publikacji 05.11.2021

Przeczytasz w 7 minut 164 wyświetleń

5 mitów na temat białek roślinnych – obalamy!

Jeśli białko nie pochodzi ze źródeł zwierzęcych, nie oznacza to, że działa nieefektywnie. W tym artykule przyjrzymy się 5 powszechnym mitom na temat białek roślinnych i spróbujemy przekonać Cię raz na zawsze, że są one błędne. Białko pochodzenia roślinnego z powodzeniem może zastąpić odzwierzęce – sprawdź artykuł!

Białka niepełnowartościowe a sporty sylwetkowe

Prawdopodobnie niewiele jest aspektów w świecie kulturystyki, które są traktowane tak kontrowersyjnie jak diety wegetariańskie. W rzeczywistości niektórzy ludzie uważają, że kulturystyka i wegetarianizm a więc białka pochodzenia roślinnego są po prostu nie do pogodzenia. Ten pogląd jest w dużej mierze wspierany przez powszechne przekonanie, że pokarmy roślinne nie dostarczają wystarczającej ilości białka, aby stymulować wzrost mięśni, a zatem nie mogą być podstawą diety kulturystów. Niektórzy szczególnie gorliwi sceptycy twierdzą, że rzekomo w wyniku spożycia białek roślinnych u sportowców płci męskiej zaczynają rosnąć piersi i że po ich długotrwałym stosowaniu podczas kontroli antydopingowej ujawnia się obecność nielegalnych narkotyków w organizmie sportowców zawodowych.

Niektórym z Was to rozumowanie może wydawać się głupie i bezpodstawne, ale spójrzmy prawdzie w oczy – dzisiaj większość sportowców często nie preferuje białek roślinnych i przekreśla je ponieważ są to białka niepełnowartościowe. Ze względu na ogólny brak wiedzy na temat żywienia sportowców i popularność niektórych niepotwierdzonych mitów, wielu sportowców podchodzi sceptycznie do pomysłu spożywania proszków z białka sojowego, ryżowego i konopnego.

Wśród różnorodnych odżywek białkowych białko serwatkowe i kazeina zasłużenie zajmują palmę pierwszeństwa pod względem skuteczności i popularności wśród współczesnych kulturystów. Zapewniamy jednak, że po zapoznaniu się z prawdziwymi faktami na temat mechanizmu działania i dobroczynnych właściwości proszków z białek roślinnych, prawdopodobnie również pomyślisz o włączeniu ich do swojej diety.

MIT 1 – białko pochodzenia roślinnego a ginekomastia od soi

Ten mit wydaje się nigdy nie opuszczać kręgów trójboju. Spożywanie białka sojowego, obawiając się, że może prowadzić do powiększenia piersi i bardziej kobiecego wyglądu, zostało porzucone przez masę członków społeczności kulturystycznej. Czy słusznie obawiają się tego białka pochodzenia roślinnego? Ich tok myślenia jest następujący: w przeciwieństwie do serwatki lub kazeiny, białko sojowe zawiera fitoestrogeny, związki roślinne, które mają strukturę i działanie podobne do hormonu estrogenu.

Tak, to prawda, że ​​ginekomastia, czyli powiększenie piersi u mężczyzn, wiąże się z brakiem równowagi w produkcji hormonów estrogenu i testosteronu. Należy jednak pamiętać o ważnym punkcie: w rzeczywistości fitoestrogeny nie wpływają bezpośrednio na produkcję estrogenu, chyba że są spożywane w bardzo, bardzo dużych ilościach. A mimo to jest mało prawdopodobne, aby roślinne białka niepełnowartościowe miały wymierny wpływ. W rzeczywistości badanie opublikowane w 2010 roku w czasopiśmie Fertility and Sterility wykazało, że wysoki poziom fitoestrogenów nie powoduje ginekomastii ani żadnych innych oznak feminizacji u zdrowych mężczyzn.

Do tej pory żadne badanie naukowe nie potwierdziło, że białko sojowe ma hormonalne działanie feminizujące, więc zrelaksuj się i jedz tofu i pij koktajle z białka sojowego bez obawy o nagły wzrost piersi. Nadal potrzebujesz ważnych powodów, aby włączyć białko sojowe do swojej regularnej diety? Należy zatem pamiętać, że wiele badań wykazało, że kraje o wyższym poziomie spożycia soi mają mniejszą zachorowalność na raka – w szczególności raka piersi, okrężnicy i prostaty.

MIT 2. Białko grochu w proszku to kompletne źródło białka

Prawdopodobnie słyszałeś, że białka roślinne (z wyjątkiem soi) są białkami niekompletnymi, co oznacza, że ​​nie zawierają pełnego zestawu niezbędnych aminokwasów, aby zmaksymalizować syntezę białek. Dlaczego więc białko grochu jest czasami określane jako kompletne źródło białka? Wynika to z faktu, że profil aminokwasowy białka grochu jest bardzo zbliżony do typowego źródła pełnego białka zwierzęcego. Pod wieloma względami, ale nie do końca – grochowe proteiny to wciąż białko niepełnowartościowe.

Chociaż białko grochu zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, trzy z nich – metionina, tryptofan i walina – występują w bardzo małych ilościach. Z tego powodu białko grochu jest w rzeczywistości białkiem niekompletnym i ogólnie zaleca się spożywanie go w połączeniu z dodatkowym źródłem białka, takim jak białko ryżowe, w celu uzyskania pełnego białka.

Na szczęście większość suplementów dostępnych obecnie na rynku odżywek dla sportowców łączy białko grochu z białkiem ryżu. Tak więc te mieszanki białkowe zapewniają kompletne hipoalergiczne białko pochodzenia roślinnego, które jest ogólnie łatwiejsze do zmieszania z wodą niż czyste białko z grochu.

MIT 3. Niekompletne białka nie mają korzystnych właściwości

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że zamierzam obalić to, co powiedziałem w poprzednim akapicie, ale posłuchaj mnie uważnie. Chociaż białko ryżowe, podobnie jak większość innych białek roślinnych, nie zawiera niektórych niezbędnych aminokwasów, istnieje szereg badań, które pokazują, że jego spożywanie stymuluje syntezę białek mięśniowych.

Na przykład w badaniu opublikowanym w 2013 roku w Nutrition Journal zbadano porównawczą skuteczność izolatów białka ryżu i serwatki. Spożycie białka pochodzenia roślinnego ryżowego wiązało się z poprawą budowy ciała, mocy i siły i było tak samo skuteczne jak Izolat Białka Serwatki. Niesamowite, prawda?

Niewątpliwie ogólnie zaleca się preferowanie źródeł białka, w których wszystkie niezbędne aminokwasy są obecne w dużych dawkach. Ale prawdą jest również, że prawie wszyscy sportowcy dostają ich wystarczającą ilość w swojej diecie przez cały dzień. Więc nie martw się o sporadyczne niepełne spożycie – białko niepełnowartościowe nie zrujnuje efektów treningowych.

Chociaż nie przeprowadzono zbyt wielu badań nad białkiem ryżowym, często odnotowuje się, że ma ono niższą zawartość cholesterolu i sodu niż źródła białka zwierzęcego, takie jak białko serwatkowe, i jest odpowiednią alternatywą dla sportowców, którzy ściśle monitorują ciśnienie krwi.

MIT 4 – białka pochodzenia roślinnego – konopne to ryzyko testu antydopingowego

Nie ma nic dziwnego w tym, że wielu sportowców tak żywo interesuje się tym pytaniem. Ale możesz być pewien, że po zażyciu białka konopnego nie będziesz mieć problemów z testowaniem. I nie, nie będziesz w stanie doświadczyć zakazanego haju po jego spożyciu.

Chociaż konopie i marihuanę pozyskuje się z tej samej rośliny – łac. Cannabis sativa L., konopie przemysłowe zawiera tylko 0,3-1,5% tetrahydrokanabinoli (THC), składników psychoaktywnych o łagodnym działaniu narkotycznym. Ta ilość nie jest nawet wystarczająco bliska, aby poczuć odurzenie narkotykiem. Oprócz niskiego poziomu THC, konopie przemysłowe zawierają również stosunkowo wysoki procent innego kannabinoidu, kannabidiolu (CBD), który faktycznie blokuje psychoaktywne działanie marihuany.

Chociaż białko pochodzenia roślinnego – konopne – nie jest białkiem kompletnym, zapewnia szereg wyjątkowych korzyści. Z jednej strony białko konopne jest wysoce przyswajalne, a więc stosunkowo biodostępne, co pozwala organizmowi na szybsze wykorzystanie aminokwasów. Białko konopne zawiera również więcej błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3 niż prawie każde inne białko, dzięki czemu jest w stanie zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne i odchudzające.

Inną mało znaną korzyścią jest to, że zawartość tłuszczu w nasionach konopi naturalnie odstrasza owady i szkodniki, co z kolei zmniejsza działanie toksycznych insektycydów i pestycydów.

MIT 5. Białka pochodzenia roślinnego zawierają więcej węglowodanów.

Oczywiście sportowcy spożywający proszki białkowe  i białko pochodzenia roślinnego dla sportowców mają tendencję do wzbogacania swojej diety o białko, a nie dodatkowy tłuszcz lub węglowodany. Dotyczy to szczególnie osób na diecie niskowęglowodanowej. Ponieważ ci sportowcy nie mogą sobie pozwolić na marnowanie cennych tolerancji węglowodanów na koktajle proteinowe, ufając powszechnemu nieporozumieniu, starają się unikać spożywania białek roślinnych, nie zawracając sobie głowy przyjrzeniem się etykiecie, aby zweryfikować swoje założenia.

Niektóre roślinne źródła białka, takie jak ryż, są często klasyfikowane jako stosunkowo bogate w węglowodany. Należy jednak pamiętać, że w procesie wytwarzania odżywek białkowych w celu poprawy profilu aminokwasowego, usuwana jest z nich znaczna część węglowodanów.

Białko pochodzenia roślinnego – ile protein zawierają? Różne marki ziołowych suplementów białkowych zawierają od 1 do 7 gramów węglowodanów na porcję. Dla porównania, najpopularniejsze proszki białek serwatkowych zawierają co najmniej 3 gramy węglowodanów przy podobnej zawartości białka. Jak widać różnice są minimalne. A biorąc pod uwagę fakt, że wiele białek roślinnych zawiera również szerszy zakres ważnych składników odżywczych niż samo białko serwatkowe, mają one znacznie większą przewagę konkurencyjną, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.

Wniosek jest oczywisty – nie bój się spożywać białek roślinnych! Białka niepełnowartościowe roślinne mają wiele korzystnych korzyści dla zdrowia i sprawności fizycznej, a powszechne spekulacje na temat ich negatywnych właściwości są w większości błędne i niepotrzebnie przesadzone.

Zainteresowały Cię wegańskie białka? Dowiedz się więcej o odżywkach dla wege- sportowców! Sprawdź tutaj: https://sportodzywki.pl/weganskie-odzywki-bialkowe-dla-sportowcow/!

Mogą Ci się spodobać

Kwasy omega -3, -6, -9 – czym się różnią i jaki suplement wybrać?

Data publikacji 23.11.2022

Przeczytasz w 8 minut 41 wyświetleń

O kwasach tłuszczowych, ich wpływie na mózg, serce, regenerację mięśni […]

Prebiotyki a probiotyki i synbiotyki – czym to się różni?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 52 wyświetleń

Przeciętny Kowalski wie, że probiotyki prebiotyki to coś na jelita… […]

Kreatyna w tabletkach czy w proszku – co lepsze?

Data publikacji

Przeczytasz w 3 minut 83 wyświetleń

Kreatyna – dobra, tania i bezpieczna… a jaka najlepsza? Na […]

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 135 wyświetleń

W ostatnich latach, ksylitol zyskuje coraz większą popularność, jako zamiennik […]

Suplementy na sen – co Ci się przyda, gdy nie możesz zasnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 87 wyświetleń

Dobry sen jest podstawą regeneracji pomiędzy treningami, ale przede wszystkim, […]

Słodziki czy cukier – co lepsze? Czy słodzik jest zdrowy? Badania i kontrowersje

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 95 wyświetleń

Dieta bez cukru białego? Nic prostszego – na rynku żywności […]

Czy zielona herbata odchudza? Badania i praktyka

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 90 wyświetleń

Zielona herbata na odchudzanie to zdecydowanie najpopularniejszy dietetyczny wspomagacz. Jej […]

Piperyna na odchudzanie. Brać czy nie? Badania

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 80 wyświetleń

Piperyna – właściwości tego związku dały mu stałe miejsce w […]

Niedobór witamin – jak sprawdzić czy Cię dotyczy?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 96 wyświetleń

Niedobory witamin i minerałów czasem dotyczą nawet osób, które odżywiają […]

Suplementy na zmęczenie – co może się przydać, gdy masz DOŚĆ?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 142 wyświetleń

Intensywny tryb życia, treningi do ostatniego tchu, stres i niedosypianie […]

Jakie białko dla kobiet?

Data publikacji

Przeczytasz w 3 minut 115 wyświetleń

Wątpliwości na temat stosowania białka przez kobiety są spowodowane przede […]

Błonnik witalny – po co i jak go stosować na co dzień?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 466 wyświetleń

Błonnik witalny to jeden z najpopularniejszych naturalnych suplementów diety. Dostaniesz […]

Odżywka białkowa – co daje, a czego nie? Komu się przyda?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 886 wyświetleń

Odżywka białkowa – co daje stosowanie tego typu suplementów? Mimo […]

Suplementacja na redukcję – co wybrać? Poradnik

Data publikacji

Przeczytasz w 12 minut 189 wyświetleń

Masa zrobiona? Czas na redukcję! Ten okres kształtowania sylwetki można […]

Co na zakwasy po siłowni? 10 sposobów, by szybciej się pozbierać

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 1080 wyświetleń

Treningi nóg tak ostre, że rozważasz przeprowadzkę na parter? Trening […]

Jakie suplementy na masę wybrać? Poradnik

Data publikacji

Przeczytasz w 12 minut 166 wyświetleń

Wchodzisz do sklepu z odżywkami i widzisz… suplementy. Na masę, […]

Kre-alkalyn – lepszy od monohydratu, czy tylko droższy?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 69 wyświetleń

Kreatyna – skuteczna, bezpieczna i tania… lub wcale nie tania. […]

Składniki zawarte w spalaczach tłuszczu – czy są bezpieczne?

Data publikacji

Przeczytasz w 3 minut 50 wyświetleń

Spalacze tłuszczu to stale zyskująca na popularności odżywka, której działanie […]

Spirulina, chlorella, mieszanka – co najlepsze?

Data publikacji

Przeczytasz w 11 minut 134 wyświetleń

Suplementacja algami nie traci na popularności. Nic dziwnego – jest […]

Żelatyna na stawy dla sportowców – czy galaretki na stawy naprawdę działają?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 337 wyświetleń

Żelatyna na stawy? Co to za pomysł?! Cóż – wcale […]

Kwas D-asparaginowy DAA – czy jego suplementacja coś daje?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 114 wyświetleń

DAA to suplement, o którym w ostatnich latach mówi się […]

Kawa, guarana czy kofeina syntetyczna – co pobudza najlepiej?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 128 wyświetleń

Solidna porcja kofeiny niejednemu już uratowała trening. Nie powinno się […]

Jakie białko dla alergików? Bezpieczne białko bez laktozy, mleka i glutenu

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 73 wyświetleń

Postępująca technologia żywności sprawia, że suplementacja białkiem jest dostępna dla […]

Jakie białko roślinne wybrać zamiast serwatki? Najlepsze wegańskie odżywki białkowe

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 112 wyświetleń

Weganie i osoby uczulone na białka mleka nie muszą się […]

Koenzym Q10 a sport i zdrowie – właściwości, rola, suplementacja

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 142 wyświetleń

Koenzym Q10 – na co pomaga? Na pewno kojarzysz go […]

Betaina – co to jest, co daje i jak ją stosować?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 116 wyświetleń

Betaina nie należy do popularnych suplementów – być może jeszcze […]

Blokery węglowodanów i blokery wchłaniania tłuszczu – czy działają?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 81 wyświetleń

Gdy już zaczynasz godzić się ze straszną prawdą – żaden […]

Cytrulina czy arginina – co da lepszy efekt podczas treningu siłowego?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 266 wyświetleń

Cytrulina i arginina to naturalne, bezpieczne prekursory tlenku azotu, pomagające […]

Berberyna – działanie, potencjalne korzyści i sens stosowania

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 85 wyświetleń

Kontynuujemy poszukiwanie idealnych suplementów – słyszałeś o berberynie? Jeśli interesuje […]

Odżywka carbo – co daje, kiedy i po jaką opłaca się sięgnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 56 wyświetleń

Jeżeli trenujesz, zapewne jesteś już doskonale zaznajomiony z odżywkami białkowymi. […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się