Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl Odżywki dla sportowców - Sportodzywki.pl
sportodzywki.pl|Diety|Co zrobić z białek oprócz bezy? 10 propozycji

Co zrobić z białek oprócz bezy? 10 propozycji

Data publikacji 31.10.2022

Przeczytasz w 6 minut 60 wyświetleń

Co zrobić z białek oprócz bezy? 10 propozycji

Po ostatnim gotowaniu zostało Ci kilka białek jaj? Schowaj je do lodówki i przy najbliższej okazji wykorzystaj w posiłku Przetestuj jedną z naszych inspiracji na to, co zrobić z białek, oprócz bezy – na wytrawnie, na słodko, na śniadanie, obiad i przekąskę do pracy. Nic się nie zmarnuje!

Do wykonania przepisów bazujących na białkach jaj możesz wykorzystać białko kurze w butelce. To pasteryzowane białko jajeczne w bardzo wygodnej formie, bez żółtek. Dostaniesz je w internetowych fit-sklepach.

1 – co zrobić z białkami jajek? Omlet na słodko

Co zrobić z białek oprócz  bezy? Omlet to druga pod względem popularności, szybka i prosta propozycja. Wystarczy dodać do białek mąki, proszku budyniowego, zmielonych płatków owsianych lub odżywki białkowej, by wyczarować puszysty, proteinowy omlet.

Radzimy dołożyć całe jajko z żółtkiem, bo dzięki temu omlet będzie smaczniejszy i bardziej sycący. Białka ubij na sztywno mikserem, wsyp pół łyżeczki sody oczyszczonej i posłódź erytrytolem. Lekko natłuść patelnię. Smaż na wolnym ogniu, pod przykryciem. 

co można zrobić z białek jaj omlet na słodko
Tłuszcz się przyda – jeśli nie z żółtek, to z orzechów!

Kiedy omlet będzie upieczony, dodaj na wierzch owoce – u nas najlepiej smakuje z brzoskwiniami w syropie. Przyda się również garśc orzechów – źródła zdrowego tłuszczu

Omlet z białek nie od razu wychodzi – smaż cierpliwie, dopóki całkiem nie zetnie się od spodu, bo bardzo łatwo go rozwalić!

2 – co zrobić z białek jaj? Omlet cesarski!

…a kiedy już rozwali Ci się pierwszy omlet, udaj, że tak miało być!

Omlet cesarski to austriacki deser, który z powodzeniem możesz serwować sobie na śniadania lub posiłki po treningu. To po prostu porwany omlet. Podaj go ze świeżymi owocami i miodem.

omlet cesarski z wiśniami
Okazuje się, ze omlet po rozwaleniu nabiera szlachetności!

Smakuje tak samo dobrze, jak piękny okrąglutki placek! Nazwa wzięła się stąd, że ten typ deseru należał do ulubionych dac cesarza austriackiego Franciszka Józefa.

3 – co zrobić z białek oprócz bezy? Frittata

Najprostsze wytrawne danie z białek jaj – frittata to podpieczone warzywa, zalane lekko ubitym białkiem z przyprawami. Jakich warzyw użyć? Obowiązkowo cebuli – nada wyrazistości – papryki i pomidorów. Z powodzeniem możesz użyć do frittaty każdych warzyw, które lubisz, a nawet dodać do niej szynki lub kiełbasy.

co zrobić z białkami jajek frittata
Danie kuchni włoskiej – jest bardzo proste w przygotowaniu, co charakterystyczne dla tego regionu.

Frittata na samych białkach jaj to kapitalny pomysł na redukcję. Ma dużą objętość, masę błonnika i białka. Sprawdza się na dietach niskowęglowodanowych oraz na śniadania białkowo-tłuszczowe. Najlepiej smakuje na świeżo – odgrzewana to już nie to samo – więc poprzedniego dnia przygotuj tylko warzywa.

4 – co zrobić z białkami jajek? Placki owsiano-białkowe

Te placuszki to w zasadzie… owsianka zapieczona z białkiem i sodą oczyszczoną. Na 50 gramów płatków owsianych (pół szklanki) ugotuj, wystudź, dodaj 2-4 białek. Dosłodź erytrytolem lub miodem. Wymieszaj, rozgrzej odrobine oleju na patelni i nakładaj placki chochelką. Smaż z obu stron do zarumienienia.

owsiano-białkowe placki z owocami
Świeże owoce to najlepsze towarzystwo owsianych placków.

Placuszki owsiano-białkowe fantastycznie sprawdzają się na śniadanie do pracy. Smakują wybornie także na zimno. Płatki owsiane to węglowodany złożone, a białko podbija sytość posiłku. Nie musisz się obawiać, że wkrótce po posiłku będziesz ponownie głodny.

5 – białkowy majonez

Majonez to jeden wielki tłuszcz? Ten tradycyjny tak – ale nie ten zrobiony z białek jaj, w domowym zaciszu! Surowe białka jaj należy wymieszać z olejem, dodać musztardy, soli i pieprzu

co można zrobić z białek jaj majonez
Co można zrobić z białek jaj? Superłatwy majonez w nowym wydaniu!

Uwaga – do majonezu użyj białek pasteryzowanych, czyli białka jaj w butelce. Surowych białek prosto z jajka nie należy jeść, bo można łatwo zarazić się salmonellą. Jeśli szukasz pomysłu na to, co zrobić z białkami jajek pozostałymi po gotowaniu, pozostań przy przepisach z patelni.

Oczywiście, taki fit-majonez nie będzie smakował równie wybornie, co pełnotłusty… ale też jest dobry! 

6 – co można zrobić z białek jaj? Japońskie pancakes

Japońskie fluffy pancakes to najbardziej puszyste placki na świecie! Potrzebujesz do nich mleka, mąki, roztopionego masła, proszku do pieczenia (nie zapomnij o nim!), słodzidła i oczywiście białek ubitych na sztywno. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać – powoli, by piana nie opadła.

japońskie pancakes białkowe puszyste
Wyglądają jak chmurka, a smakują jeszcze lepiej!

Patelnię natłuść i połóż na niej metalowe foremki do ciastek. Kiedy foremki się rozgrzeją, ostrożnie wypełnij je ciastem. Smaż pod przykryciem, na wolnym ogniu.

Podobnie jak omlet – japońskie pankejki nie od razu wychodzą. Trzeba mieć odrobinę wprawy i cierpliwości!

7 – ciasteczka kokosowe

Kolejna inspiracja w stylu tak proste, a tak dobre!

Do robienia domowych kokosanek potrzebujesz w sumie 3 składników:

  • – białek ubitych na sztywno,
  • – wiórków kokosowych,
  • – słodzidła – cukru, erytrytolu, ksylitolu bądź stewii. 

ciasteczka kokosowe z białek jaj
Kokosanki – do zdrowego pochrupania.

Opcjonalnie, dodaj aromat spożywczy (nam najbardziej smakuje z aromatem białej czekolady lub miodowym). Możesz polać gotowe ciastka rozpuszczoną gorzką czekoladą – chwila przyjemności będzie jeszcze lepsza!

Składniki trzeba ostrożnie połączyć (bez szkody dla piany) i wyłożyć na papier do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut, w trybie góra-dół.

Zabierz kokosanki do pracy i chrup do kawy bez wyrzutów sumienia. Białkowe ciastka, pełne zdrowego tłuszczu, nasycą Cię lepiej, niż wszystkie inne słodycze. 

8 – co można zrobić z białek jaj? Wytrawne gofry cukiniowo-białkowe

Pomysł idealny na sezon wiosenno-letni – żaden kawałek cukinii się u Ciebie nie zmarnuje.

Ciasto na gofry cukiniowo-białkowe robi się bardzo podobnie, jak zwykłe. Potrzebujesz:

  • mąki,
  • proszku do pieczenia
  • oleju
  • mleka
  • – soli.

Opcjonalnie, dodaj do ciasta drobno posiekanego szpinaku – warzyw nigdy dość, więc wykorzystaj kolejna okazję do przemycenia ich w posiłku. Radzimy także dołożyć żółtko – takim gofrem najesz się na obiad.

co zrobić z białek oprócz bezy wytrawny gofr
Na śniadanie, na obiad, do pracy…

Cukinię zetrzyj na drobno i dokładnie odsącz. Białka ubij na sztywno. Dokładnie (i ostrożnie) wymieszaj składniki, przełóż na kilka minut do rozgrzanej gofrownicy. Podawaj z szynką i ulubionym dipem – na przykład białkowym majonezem z punktu 5.

9 – co zrobić z białek oprócz bezy? Schabowe!

Nie, nie żaden wegetariański zamiennik.

Tradycyjna panierka do kotleta schabowego to żółtko, mąka i bułka tarta. Mało kto wie jednak, że do panierowania doskonale nadaje się także białko! Przepis? Najprostszy – klasycznie obtoczonego kotleta obłóż ubitymi na sztywno białkami i smaż jak zwykle.

kotlet schabowy obtoczony w pianie z białek
Niby zwykły schabowy… a jednak!

Kiedy następnym razem po panierowaniu zostanie Ci kilka wolnych białek jaj, już wiesz co z nim zrobić – nic się nie zmarnuje!

10 – co zrobić z białkami jajek? Cokolwiek!

Są takie dni, gdy po prostu nie chce nam się kombinować. A makro musi się zgadzać!

Białko jaj da się wykorzystać wykorzystać w zasadzie w każdym przepisie. Najprościej, w tych wytrawnych, gdzie nie ryzykujesz, że japońskie pancakes nie wyrosną, a kokosanki zamienią się w papkę. 

makaron z białkiem i groszkiem
Jeśli miewasz problemy z dobiciem białka w diecie, zaopatrz się w białko jaj w płynie i dodawaj… gdzie popadnie!

Jeśli masz pod ręką kilka wolnych białek i nie wiesz co z nimi zrobić, upiecz je z makaronem, wbij do ryżu, zapiecz z kaszą lub chlebem. Termiczna obróbkę białek możesz przeprowadzić nawet w mikrofalówce – na najbardziej leniwe dni, kiedy nie chce Ci się nawet myć patelni. Grunt, że dzienna dawka białka będzie się zgadzać!


Co zrobić z białek oprócz bezy? Teraz na pewno nie zabraknie Ci inspiracji! A gdy nie chce Ci sie myslec nad tym, jakie danie dzisiaj przyrządzić…  to nie myśl! Wbij białko do makaronu, podgrzej na patelni i zajadaj póki gorące – odgrzewane białko jaj nigdy nie smakuje tak dobrze, jak świeżo przyrządzone.

Mogą Ci się spodobać

Ile tłuszczu dziennie powinieneś jeść? Redukcja i masa u obu płci

Data publikacji 25.11.2022

Przeczytasz w 7 minut 14 wyświetleń

Tłuszcz to równie ważny makroskładnik, co węglowodany i białko. Mimo […]

Ile wody pić dziennie by czuć się dobrze, a ile by schudnąć?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 39 wyświetleń

Bez jedzenia można przeżyć nawet miesiące. Bez snu? Rekord wynosi […]

,,Dlaczego nie mogę schudnąć?” 15 przyczyn – znajdź swoją!

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 45 wyświetleń

Dlaczego nie mogę schudnąć? To najczęstsze pytanie padające w gabinetach […]

Wysokokaloryczne produkty, które warto jeść na redukcji – 10 źródeł wielu dobrych kalorii

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 60 wyświetleń

Bezwzględne cięcie kalorii na redukcji to już przeżytek. Dzisiaj, zamiast […]

Naturalne probiotyki na jelita – 10 najlepszych produktów

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 81 wyświetleń

Jak wspomóc pracę jelit? Dostarczając im najbardziej wartościowej żywności! Nie […]

,,Dlaczego nie mogę przytyć”? 3 przyczyny i rozwiązania!

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 76 wyświetleń

Trudności z przybraniem na wadze są równie poważnym problemem, co […]

Erytrytol – czy jest zdrowy? Badania naukowe

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 92 wyświetleń

Dieta bez cukru? Żaden problem – dzisiaj, erytrytol kupisz nawet […]

Czy ksylitol jest zdrowy? Badania i porównania

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 135 wyświetleń

W ostatnich latach, ksylitol zyskuje coraz większą popularność, jako zamiennik […]

Tanie źródło białka – jak zrobić mięśnie i nie zbankrutować? Kilkanaście opcji

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 140 wyświetleń

Kiedy chcesz zrobić mięśnie, nie musisz wydawać kroci na jedzenie […]

Ile białka ma kurczak? Pierś, udka, skrzydełka

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 120 wyświetleń

Nie istnieje bardziej kulturystyczne danie, niż kurczak z ryżem. Na […]

Co zrobić z białek oprócz bezy? 10 propozycji

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 61 wyświetleń

Po ostatnim gotowaniu zostało Ci kilka białek jaj? Schowaj je […]

Ile białka jest w jajku i jak najlepiej je jeść?

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 125 wyświetleń

Jajka to superżywność! To, ile walorów odżywczych, witamin, minerałów i […]

Słodziki czy cukier – co lepsze? Czy słodzik jest zdrowy? Badania i kontrowersje

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 94 wyświetleń

Dieta bez cukru białego? Nic prostszego – na rynku żywności […]

Jak pozbyć się tkanki tłuszczowej? Z brzucha, z ud, z bioder…

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 159 wyświetleń

Dla wypracowania estetycznej sylwetki niezbędna jest nie tylko budowa masy […]

10 pomysłów na posiłek przedtreningowy – na słodko i na wytrawnie

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 98 wyświetleń

Prawidłowo skomponowany posiłek przedtreningowy może odmienić Twój trening! Dzięki niemu, […]

Co to jest redukcja i czym się różni od odchudzania?

Data publikacji

Przeczytasz w 4 minut 140 wyświetleń

Najpierw masa, potem redukcja! O co chodzi na masie? Oczywiście […]

Ciastka Belvita – czy są zdrowe i naprawdę idealne na śniadanie?

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 342 wyświetleń

Ciasteczka Belvita to produkt, który od lat widzimy w telewizji, […]

Jakie witaminy ma banan? Odżywcze i praktyczne właściwości bananów

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 135 wyświetleń

Banan to jeden z najbardziej sportowych owoców ostatnich lat! Obowiązkowy […]

Co jeść przed treningiem, żeby poszedł zgodnie z planem?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 163 wyświetleń

Prawidłowo skomponowany posiłek przed treningiem może być prawdziwą rewolucją w […]

Dieta bez cukru – czy to zdrowa decyzja?

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 263 wyświetleń

Świat dietetyki grzmi – ludzie spożywają za dużo cukru! Wszechobecność […]

Siłownia bez diety – czy będą jakieś efekty?

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 187 wyświetleń

Najprostszy sposób, aby zadbać o siebie, to zacząć ćwiczyć i […]

Co jeść na redukcji, żeby była skuteczna i zdrowa?

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 96 wyświetleń

Redukcja może być przyjemna. Może też być trudna, ciężka, niezdrowa […]

Jak jeść więcej warzyw? 10 trików – zamiast suplementacji witamin!

Data publikacji

Przeczytasz w 5 minut 95 wyświetleń

Jak sprawić, by dieta była pełna witamin? Oczywiście jeść warzywa […]

Co jeść po treningu siłowym? 7 inspiracji na posiłki potreningowe

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 402 wyświetleń

Poćwiczone? Więc czas wrzucić coś na ząb! Co jeść po […]

Jak wytrwać na diecie? 10 porad i 1 ostrzeżenie

Data publikacji

Przeczytasz w 9 minut 78 wyświetleń

Podjąłeś decyzję o zmianie? To już wielki krok. Teraz czas […]

Śniadanie na słodko – 7 pomysłów na słodkie śniadania. Bez owsianki!

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 122 wyświetleń

Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia, niż pożywne, smakowite […]

Co na zakwasy po siłowni? 10 sposobów, by szybciej się pozbierać

Data publikacji

Przeczytasz w 8 minut 1080 wyświetleń

Treningi nóg tak ostre, że rozważasz przeprowadzkę na parter? Trening […]

Magnez w jedzeniu – 10 źródeł i inspiracji kulinarnych z nimi

Data publikacji

Przeczytasz w 7 minut 2250 wyświetleń

Magnez – jeden z kluczowych pierwiastków w organizmie. Przyjmuje się, […]

Co jeść żeby przytyć? 8 produktów, które Ci w tym pomogą

Data publikacji

Przeczytasz w 6 minut 167 wyświetleń

Chcesz raz na zawsze skończyć ze zbyt szczupłą sylwetką? To […]

Wahania wagi – skąd się biorą? Wyjaśniamy wzrost i nagły spadek wagi!

Data publikacji

Przeczytasz w 10 minut 126 wyświetleń

Jesteś na diecie, ćwiczysz, trzymasz się swoich założeń, a nagle… […]

X

Darmowy ebook

50 pytań o odżywki i suplementy

Zapisuję się